«Με την έννοια Master Plan προσπαθούμε να αποδώσουμε την απόφαση μιας κοινότητας να θέσει το περίγραμμα του οράματος της για το μέλλον.

Αφορά μακροπρόθεσμους στόχους (π.χ. πως θέλουμε να είμαστε σε 20 χρόνια) και χαρακτηρίζεται από διάθεση επιβολής ζωνών, τι γίνεται που. Αυτά λέγοντας δεν μπορώ παρά ενθουσιωδώς να χειροκροτήσω την κατάρτιση Master Plan για την παραλιακή μας ζώνη από το Δελφίνι έως τον Περιφερειακό, με την επισήμανση ότι είναι κάτι που αν είχε γίνει εδώ και χρόνια, θα μας είχε γλυτώσει από πολλά προβλήματα». (Κ.Ε. 22/10/2019) 

Το σχέδιο για το σύνολο των λιμενικών μας εγκαταστάσεων, από το Δελφίνι ως του Κιουλούμπαση που παρουσιάστηκε χθες στο Λιμενικό Ταμείο είναι εξέλιξη σημαντική, αφού αποτελεί το πρώτο βήμα στην πορεία μιας συνολικής αξιοποίησης – διαχείρισης του «εγκλήματος» που κάναμε στα τέλη της δεκαετίας του ΄50. Περιέχει θετικά στοιχεία όπως η ανάπλαση και η αξιοποίηση των ρυπαρών σήμερα χώρων του παλιού τελωνίου μέχρι τον Αιγυπτιακού Φάρο και αρνητικά σημεία, όπως η αποφυγή νέας τοποθέτησης στην αγορά με τη συνέχιση της αποτυχημένης συνταγής, λίγο φορτοεκφορτώσεις, λίγο υδατοδρόμιο, εμπορικά, κρουαζιερόπλοια, κότερα, ιστιοπλοϊκά, όλα τουρλού τουρλού. Σαν κάθε σχέδιο που σέβεται τον εαυτό του περιέχει και φαντασιώσεις, όπως την πρόβλεψη για εκβάθυνση του Λιμένα από 9 στα 11 μέτρα βάθος, ώστε να προσεγγίζουν και μεγαλύτερα πλοία… 

Στα θετικά να εντάξουμε και την προσπάθειας επαγγελματικής λειτουργίας της μαρίνας, με κατασκευή των απαραίτητων για την καθημερινότητας της κτιρίων και την αλλαγή της μορφής του πάρκινγκ. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η υφιστάμενη κατασκευή θα καταργηθεί, ενώ θα δημιουργηθούν περισσότερα κρηπιδώματα για τον ελλιμενισμό σκαφών. Θα διαμορφωθεί τέλος ημιυπόγειο παρκινγκ με υπαίθριο χώρο στην πάνω πλευρά (αυτό πραγματικά περιμένω να δω τι σημαίνει).

Εν κατακλείδι, τα όσα ανακοινώθηκαν δεν αποτελούν παρά αναπλάσεις υφιστάμενων και κατασκευή των ελάχιστων απαιτούμενων χώρων για την υποστήριξη των όσων θαλάσσιων υπηρεσιών θα θέλαμε στο μέλλον να προσφέρουμε. Αυτά Master Plan δεν τα λες, μάλλον κατ΄ ευφημισμό, για το μεγαλοπρεπές του πράγματος επιλέχτηκε ο όρος. Λείπουν τα βασικά όπως η σημερινή εικόνα, το που είμαστε, τι υπηρεσίες προσφέρουμε, πόσους και ποιους εξυπηρετούμε, τι έσοδα και έξοδα έχουμε, τι τελικά αυτές οι εγκαταστάσεις προσφέρουν στην πόλη. Λείπει το που θέλουμε να πάμε, η στόχευση, το ποιους επιθυμούμε να εξυπηρετούμε, πόσους θα μπορούμε να εξυπηρετούμε, πόσα έσοδα και έξοδα θα έχουμε, πως τελικά θα διορθώσουμε το λάθος που κάναμε πριν εξήντα χρόνια μετατρέποντας το σε πλεονέκτημα της πολιτείας μας. Λείπει φυσικά και το πώς θα γίνει αυτό.  

Χωρίς να υποτιμώ τις εργατοώρες εφυϊούς σκέψης που δαπανήθηκαν για τα όσα έως τώρα παρουσιάστηκαν, πυξίδα για το μέλλον δεν αποτελούν. Πριν χρόνια οι γονείς μας έκαναν λάθος, ας μη χάσουμε την ευκαιρία να το διορθώσουμε!    

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook