Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής (14/02) ο πρόεδρος του ΕΑΚ Χανίων Μανώλης Κουριδάκης. 

Ο πρόεδρος του ΕΑΚ αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει η νέα διοίκηση για τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Σκοπευτηρίου, του Εθνικού Σταδίου και του Ναυταθλητικού Κέντρου, ενώ έδωσε και την απάντηση της διοίκησης στο δημοσίευμα της ΚΟΕ που ανέφερε ότι υπήρχε πρόβλημα στο Κολυμβητήριο Χανίων που ανάγκασε τον Χανιώτη πρωταθλητή Απόστολο Παπαστάμο να προπονείται στην Αθήνα, εν όψει της συμμετοχής του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην αρχική τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΕΑΚ ανέφερε τα εξής: «Όπως γνωρίζετε, τα καθήκοντα διοίκησης του ΕΑΚ Χανίων αφορούν το Εθνικό Σκοπευτήριο, το Εθνικό Στάδιο και το Ναυταθλητικό Κέντρο Χανίων. Το μείζον θέμα που αντιμετωπίζουμε σε όλες τις εγκαταστάσεις – και ίσως το πιο σημαντικό για την λειτουργία τους – είναι η έλλειψη προσωπικού. Πολύ χαρακτηριστικά θα αναφέρω μόνο ότι ο τελευταίος τεχνικός του Ναυταθλητικού κέντρου βρίσκεται σε άδεια ενός έτους και αμέσως μόλις επιστρέψει συνταξιοδοτείται! Για τον λόγο αυτό είμαστε σε συζητήσεις και αναζήτηση για συντηρητή εγκαταστάσεων, είτε σε πρόσληψη επιπλέον προσωπικού από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού».

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Για το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων, το οποίο τόνισε ότι είναι το μεγαλύτερο Εθνικό Σκοπευτήριο στην Ελλάδα, ο κ. Κουριδάκης σημείωσε ότι φιλοξενεί όλα τα ολυμπιακά αγωνίσματα της σκοποβολής και στο κομμάτι του πήλινου στόχου τα 2/3 της Εθνικής ομάδας προπονούνται στον συγκεκριμένο χώρο.

Οσον αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ανέφερε ότι είναι οι εξής:

-Τοποθέτηση -τουλάχιστον- ενός ακόμη ατόμου στις εγκαταστάσεις του Σκοπευτηρίου, το οποίο λειτουργεί πέντε φορές την εβδομάδα (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και Σαββατοκύριακο 08:00 με 14:00). και τον χειμώνα μετά τις 17:30 δεν υπάρχει φως για να γίνουν τα αγωνίσματα του τραπ και του σκιτ, όπου διακρίνονται οι Ελληνες σκοπευτές.
-Εχουν προγραμματιστεί παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στις κτιριακές υποδομές που είχαν χρόνια να συντηρηθούν και οι οποίες έχουνε ήδη καταγραφεί.
-Υγρομονώσεις στις υπόγειες εγκαταστάσεις του πήλινου στόχου.
-Κάποιες προμήθειες σε μηχανολογικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητες
-Συντήρηση και επισκευές στις ξύλινες επιφάνειες των τριών στάντ του πήλινου στόχου.

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΧΑΝΙΩΝ 

Για το Εθνικό Στάδιο Χανίων, που χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο του ΕΑΚ ως μία από τις δύο “γερασμένες” υποδομές, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει παρεμβάσεις αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα πράγματα. Παράλληλα έπειτα από ερώτηση που δέχθηκε ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται να μπει ξανά στο Στάδιο κάποια ποδοσφαιρική ομάδα για χρήση του γηπέδου, λόγω υψηλού κόστους συντήρησης του χλοοτάπητα.

Ο σχεδιασμός για το νέο έτος προβλέπει τα εξής:

-Αντικατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση των πυλώνων (συντήρηση και αλλαγή των προβολέων σε LED) που σε αρκετά σημεία έχουν υποστεί έντονη διάβρωση. 
-Κτιριακές παρεμβάσεις και άμεση αποκατάσταση των γυμναστηρίων της Aρσης Βαρών.
(Οι δύο προαναφερόμενες εργασίες, τις οποίες βρήκε η νέα από την απερχόμενη διοίκηση έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με το ύψος να φτάνει περίπου τις 950.000 και τα Τεύχη Δημοπράτησης θα εκδοθούν μέσα στον Μάρτιο).
-Κατασκευή προθερμαντηρίου για τον στίβο και γενικότερα για τον κλασικό αθλητισμό. Αναμένεται η τεχνική μελέτη από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε μόλις την παραλάβει η διοίκηση του ΕΑΚ Χανίων να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή μέσα από προγραμματική σύμβαση με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων -εχουν, ήδη, γίνει οι σχετικές συζητήσεις σε επίπεδο ΣΕΓΑΣ, με τον πρόεδρο κ. Παναγόπουλο, επιτροπής διοίκησης ΕΑΚ και Π.Ε. Χανιων με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογερή-.
(Το μεγαλύτερο κομμάτι του ποσού θα το βάλει η επιτροπή διοίκησης του ΕΑΚ Χανίων και συμπληρωματικά η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων).
-Κτιριακές και μεταλλικές επισκευές επί της οδού Κοραή, που προβλέπει συντήρηση για τους κίονες και τα κάγκελα.
-Μόνωση τον οροφών, των αποδυτηρίων, των τουαλετών καθώς και του κυλικείου του Σταδίου.
-Προμήθεια, προς αντικατάσταση, νέου στρώματος άλματος επί κοντώ που βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.
-Προμήθεια νέου φώτο φίνις για τον κλασικό αθλητισμό.
-Προμήθεια νέου πίνακα αποτελεσμάτων κλειστού γυμναστηρίου (χρήση σε αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ κλπ).
-Δημιουργία τεσσάρων (4) τουαλετών συν μία (1) ΑΜΕΑ.

ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ 

Για το Ναυταθλητικό Κέντρο ανέφερε αρχικά τα εξής: «Από την αρχή που αναλάβαμε το επισκέπτομαι και αυτό που βλέπω με στεναχωρεί. Είναι μία εγκατάσταση που έχει να συντηρηθεί πάρα πολλά χρόνια, τουλάχιστον σε αυτό που βλέπουμε, την εικόνα, η οποία παίζει πολύ μεγάλη σημασία».

Στη συνέχεια ανέφερε τις εργασίες που έχουν ήδη γίνει ή πρόκειται να γίνουν και είναι οι εξής:

-Καθαίρεση, αποκομιδή και αντικατάσταση πυλώνων λόγω έντονης διάβρωσης που οδήγησε ακόμη και σε κατάρρευση τμημάτων μεταξύ των οποίων και του αλεξικέραυνου. (Το συνολικό κόστος καθαίρεσης και αντικατάστασης πυλώνων και αλεξικέραυνου ανήλθε στο ύψος των 18.500€)
-Αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων προβολέων με οικονομικούς λαμπτήρες LED νέας τεχνολογίας που εξασφαλίζουν 85% οικονομία και αναβαθμίζουν την ποιότητα φωτεινότητας (Κόστος 10.575€)
-Μεταφορά του πίνακα αποτελεσμάτων από το Εθνικό Στάδιο Χανίων για τις ανάγκες του Ναυταθλητικού Κέντρου.
-Προμήθεια Laptop για τις ανάγκες της γραμματειακής υποστήριξης.
-Προμήθεια πετρελαίου για τις ανάγκες του κολυμβητηρίου ύψους 67.865€.
-Εργασίες υγρομόνωσης στις οροφές των αποδυτηρίων.
-Επισκευές και συντήρηση στο τοιχίο των κερκίδων.
-Τεχνική μελέτη μικρής κλίμακας σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων για την υπερχείλιση πισίνας 50μ προκειμένου τα νερά να καταλήγουν στα φρεάτια ομβρίων. 
-Έχει γίνει η σχετική μελέτη και καταγραφή, έχουν κοστολογηθεί και προγραμματιστεί και θα ολοκληρωθούν εντός του έτους:
-Αντικατάσταση αναγκαίου λειτουργικού εξοπλισμού (φίλτρα – εγκαταστάσεις σωληνώσεων, λοιπά εξαρτήματα) ύψους 58.280€
-Προμήθεια απαραίτητου κολυμβητικού εξοπλισμού (βατήρες εκκίνησης, πλάκες αφής, χρονόμετρα κλπ) ύψους 71.425€ 
-Προμήθεια εξειδικευμένων γυμναστικών οργάνων ύψους 20.160€
-Αντικατάσταση λεβήτων και καυστήρων  για τις κολυμβητικές δεξαμενές των 12μ και 25μ ύψους 20.460€
(Για όλες τις προαναφερόμενες -άμεσες και βραχυπρόθεσμες- απαιτήσεις όλων των εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Χανίων έχουν αποσταλεί αναλυτικά έγγραφα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού).

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟ ΚΑΙ ΚΟΕ

Οσον αφορά το θέμα που προέκυψε με την προετοιμασία του Απόστολου Παπαστάμου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και την ανακοίνωση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας για τις προπονήσεις στην Αθήνα, λόγω προβλήματος με τον καυστήρα στα Χανιά ο κ. Κουριδάκης απάντησε τα εξής: «Με λύπη ενημερωθήκαμε, δυστυχώς μέσω δημοσιευμάτων και όχι από το περιβάλλον του αθλητή, ότι ο Απόστολος Παπαστάμος  αναγκάστηκε να φύγει από τα Χανιά της Κρήτης και να συνεχίσει την προετοιμασία του στην Αθήνα, καθώς το κολυμβητήριο των Χανίων υπολειτουργεί, με τον καυστήρα να μην είναι σε πλήρη λειτουργία. 

Πέραν του προφανούς, ότι δεν μας στάλθηκε κάποιο έγγραφο ενημέρωσης ή διαμαρτυρίας, για το λόγο και την πρόθεση μετακίνησης του, από το περιβάλλον του αθλητή, ενημερώθηκαμε μέσα από τα ειδησεογραφικά μέσα.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής: Η θερμοκρασία των κολυμβητικών δεξαμενών ελέγχεται από ηλεκτρονικό πίνακα στο λεβητοστάσιο αλλά και από θερμόμετρο χειρός που από κοινού αποφασίσαμε με την διοίκηση του Ν.Ο.Χ. και προμηθευτήκαμε για να έχουμε κοινές τιμές μέτρησης. Ο έλεγχος και η μέτρηση γίνεται καθημερινά από μόνιμο προσωπικό των εγκαταστάσεων. Η θερμοκρασία των κολυμβητικών δεξαμενών είναι πάνω από τους 26ο Κελσίου που είναι το διεθνές όριο για προπόνηση και αγώνες, αυξημένη κιόλας είναι η θερμοκρασία στις πισίνες των 12μ και 25μ που αθλούνται παιδιά μικρότερης ηλικίας. Επίσης, μέλος της διοίκησης του ΕΑΚ Χανίων, ο έφορος κ. Εμμανουήλ Μπουζάκης, επισκέπτεται καθημερινά και σε διάφορες ώρες της ημέρας τις εγκαταστάσεις για να σιγουρευτεί για την εύρυθμη λειτουργία. Οι αναφορές από πλευράς του περιβάλλοντος του αθλητή για θερμοκρασίες κάτω των 24ων βαθμών, δεν μπορούν παρά να είναι άτοπες και υπερβολικές, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχαν παράπονα από τα τμήματα καθώς και από αθλητές, ιδίως μικρότερης ηλικίας. Όπως προανέφερα, πρώτη μας προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των αθλούμενων, πόσο μάλλον των παιδιών. 

Όσον αφορά το κλείσιμο και τη μη λειτουργία του καυστήρα, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ο καυστήρας κλείνει μόνο κατόπιν αιτήσεως των τμημάτων. Στην συγκεκριμένη και μόνο περίπτωση είναι λογικό να χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που εξαρτάται και από τις γενικότερες καιρικές συνθήκες, για να επανέλθει η πισίνα στις προαναφερόμενες θερμοκρασίες.

Παρόλα αυτά, εμείς ευχόμαστε στον πρωταθλητή μας καλές προπονήσεις και θα είμαστε δίπλα του, αρωγοί στην προσπάθεια του για να συνεχίσει να κάνει περήφανα τα Χανιά μας.

Να είστε όλοι σίγουροι ότι προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων των Χανίων, συμβάλλοντας όσο μπορούμε στο να έχουν όλοι οι αθλούμενοι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές και ποιοτικό επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook