Ρύθμιση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ των υποψηφίων, μόνιμων κατοίκων του πληγέντα από φυσική καταστροφή δήμου Πλατανιά

Τελευταία ενημέρωση 15:50

Την επίλυση μιας εκκρεμότητας, που αφορούσε την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων  που κατάγονται από τον πληγέντα από φυσική καταστροφή Δήμο Πλατανιά, δίνει το άρθρο 68 του νόμου 4653/2020 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η σχετική υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ, δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης.

Σύμφωνα με τον νόμο 4653/2020 και την υπουργική απόφαση, προστίθενται στους δικαιούχους ειδικού ποσοστού για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εκείνοι οι μαθητές και απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων που διέμεναν μόνιμα στην πληγείσα περιοχή του Δήμου Πλατανιά, αλλά φοιτούσαν σε Λύκεια εκτός του Δήμου αυτού. Η ρύθμιση αυτή δίνει τέλος στην αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο με απόφαση της Υπουργού Παιδείας έγινε δεκτό το αίτημα του Δήμου Πλατανιά από το  Μάρτιο του 2019, με το οποίο ζητούσε την “εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των  μαθητών του Δήμου Πλατανιά λόγω πλημμυρών , καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων”.

Όμως η απόφαση εκείνη αναφερόταν μόνο σε υποψήφιους που φοιτούσαν σε σχολεία στα όρια του Δήμου και όχι σε μόνιμους κατοίκους του Δήμου που φοιτούσαν σε σχολεία εκτός των ορίων του.

Η ανακοίνωση του Δήμου Πλατανιά

 Ο Δήμος Πλατανιά   ανακοινώνει  ότι ικανοποιήθηκε το αίτημα του, για  την εισαγωγή στα ΑΕΙ &ΤΕΙ  μαθητών κατοίκων του Δήμου που αποφοίτησαν από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑ.Λ. καθώς και ΓΕΛ εκτός Δήμου Πλατανιά, μετά από σχετική  συμπληρωματική απόφαση (Αριθμ.Αποφ.Φ.253.2/16178/Α5/5-2-6ΧΝΞ46ΜΤΛΗ-ΠΜΤ)  που λήφθηκε  από την Υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως και αφορά την  εισαγωγή καθ’ υπέρβαση, του αριθμού εισακτέων, για την εισαγωγή στα ανωτέρω εκπαιδευτικά ιδρύματα των μαθητών αυτών.

Με την συμπληρωματική αυτή απόφαση ικανοποιήθηκαν τα υπ αριθμ.15063/25-9-19 και 531/16-1-2020 αιτήματα του Δήμου Πλατανιά, καθώς και οι παρεμβάσεις του Δημάρχου Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη στο Υπουργείο Παιδείας.
 
Ο Δήμαρχος Πλατανιά, ευχαριστεί τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Διγαλάκη Βασίλειο, για την στήριξη των παραπάνω  αιτημάτων.  

Οι απόφοιτοι που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραπάνω απόφασης, θα πρέπει σε αποκλειστική προθεσμία πέντε ημερών να αποταθούν άμεσα στο Λύκειο που αποφοίτησαν, καθώς και στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Χανίων.