Με δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα είπε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη δευτερολογία του στη Βουλή για τη συζήτηση που αφορά τα εργασιακά.

«Επιστρέφετε στην αντιπολίτευση με τα «μαγκάλια», μόνο που έχετε κυβερνήσει 4,5 χρόνια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει τις συνέπειες της πολιτικής, σας γι’ αυτό και σας έστειλαν στην αντιπολίτευση. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν έχετε μάθει πολλά από την διαδρομή, η οποία σας αναγκάζει να υιοθετείται ένα λόγο ο οποίος είναι τόσο ξεπερασμένος από τα γεγονότα. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα η οποία επιστρέφει στην κανονικότητα», είπε ο πρωθυπουργός.

Η απορροφητικότητα των επιχορηγήσεων για τη καταπολέμηση της ανεργίας το 2015 ήταν 77%, το 2016 66%, το 2017 68%, το 2018 76% και το 2019 πήγε στο 90%.

Εσείς που νοιάζεστε για την ανεργία, δεν μπορούσατε καν να απορροφήσετε τα κονδύλια του ΟΑΕΔ, συμπλήρωσε.

Απαντώντας στα συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργος είπε αρχικά: «Κύριε Τσίπρα μιλάτε εσείς για τράπεζες; Ενδιαφέρεστε εσείς γαι τις τραπεζες που τις διαλύσατε. Που τις χρεώσατε με 40 δισ. ευρώ και τις κλείσατε. Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν αποκλειστικό δικό σας έργο και εκπλήσσομαι πραγματικά με το θράσος σας. Εδώ το κόστος που προκαλέσατες στον Έλληνα φορολογούμενο είναι μετρήσιμο και το χρεόνεστε εσείς και οι υπουργοί σας προσωπικά και είναι κόστος πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων. Να είστε προσεκτικός.

Στο ζήτημα επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει μια διαδικασία που έχει καθοριστεί με νόμο. Πιστεύω ότι μπορεί να ακολουθηθεί για να μην έχουμε προηγούμενο που επεκτάθηκαν κλαδικές αποφάσεις με υπουργικές αποφάσεις και κινδυνέυουν να κριθούν άκυρες απο το Συμβούλιο της Επικρατείας»

Συνεχίζοντας την επίθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «όταν έρχεστε και λέτε ενώπιον εθνικό κοινοβουλίου ότι πρόκειται να γίνει έλεγχος στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά κάποιος σφύριξε ότι έρχονται ελεγκτές τι εννοείτε; Δεν προσβάλλετε τους ελεγκτές; Ερχεστε με αυτό το ανεύθυνο τρόπο να κάνετε μια τέτοια αναφορά; Σας κατέθεσα μια σειρά απο στοιχεία. Τα νούμερα δεν επιδέχονται αμφιοσβήτησης. Αυξήθηκαν οι έλεγχοι ΣΕΠΕ. Αυξήθηκαν τα ποσά των βεβαιωμένων προστίμων . Αυξήθηκαν σημαντικά οι έλεγχοι που έκανε ο ΕΦΚΑ. Μου κάνει εντύπωση γιατι απο τα στοιχεία φαίνεται το πόσο μειωμένοι ήταν οι έλεγχοι τον Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο. Γιατί άραγε; Πάντως μετά τις εκλογές διπλασιάστηκαν. Μάλλον σύμπτωση θα είναι κ. Τσίπρα».

Όσον αφορά το ζήτημα του βάσιμου λόγου απόλυσης ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν είχαμε καμία αντίδραση απο τον κόσμο της εργασίας για την κατάργηση της διάταξης καθώς ένας απο τους λόγους ήταν ότι οι ίδιοι εργαζόμενοι δεν ήθελαν να εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα ο λόγος απόλυσής τους». 

Για τα προγράμματα επιμόρφωσης ο κ. Μητσοτάκης είπε «αν υποθέτουμε ότι έχουμε κονδύλια επιμόρφωσης 5.500 επιστημόνων και έχουμε δύο επιλογές: η πρώτη αφορά την ανανέωση υπαρχόντων ή να ξεκινήσουμε νέο για άλλους 5.500. Τι προτιμάτε 11.000 εργαζόμενους με ένα έτος εμπειρία ή 5.500 εργαομενους με 2 έτη εμπειρίας; Εσείς τι κάνατε, προχωρήσατε σε προσλήψεις 5.500 για ένα έτος και τους κλεισατε το μάτι λέγοντας τους ότι αν ξαναβγείτε θα τους ανανεώσετε την σύμβαση».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κατώτατο μισθό δηλώνοντας ότι: «έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αύξησή του μέσω συζήτησης με τους κοινωνικούς εταίρους ωστόσο σας συστήνω υπομονή μέχρι τον Ιούνιο όταν και θα έχουν καθαρή εικόνα για την πορεία της οικονομίας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook