Oι τράπεζες κάνουν τις δικές τους διαπραγματεύσεις με τους δανειολήπτες εκτός πλατφόρμας.

Στους 40.000 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια και ενέχυρο πρώτη κατοικία, που μπήκαν στην πλατφόρμα για τη ρύθμιση της οφειλής τους, δέχθηκαν την άρση του απορρήτου, αλλά δεν προχώρησαν σε συμφωνία με τις τράπεζες, απευθύνεται τώρα με e-mail η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει τους λόγους της μικρής συμμετοχής στη ρύθμιση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο 3.000 έφτασαν ώς το τέλος της διαδικασίας.

Την αποστολή e-mail αποκάλυψε χθες, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Parapolitika, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση να ενθαρρύνει την αύξηση της συμμετοχής στην πλατφόρμα, προτού λήξει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, την 31η Απριλίου.

Οι τράπεζες, είπε, υποστηρίζουν ότι οι λόγοι που δεν φτάνουν οι δανειολήπτες αυτοί ώς το τέλος είναι γιατί δεν ταυτοποιούνται οι πρώτες κατοικίες που δηλώνουν με τα στοιχεία της εφορίας, δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και γιατί δεν έχει «κοκκινίσει» το δάνειό τους. Το υπουργείο θέλει να διαπιστώσει αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα.

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες κάνουν τις δικές τους διαπραγματεύσεις με τους δανειολήπτες εκτός πλατφόρμας και ο κ. Σταϊκούρας είπε χθες ότι περίπου 44.000 δάνεια ρυθμίστηκαν με αυτόν τον τρόπο το δεύτερο εξάμηνο του 2019, ενώ συνολικά για το έτος υπολογίζεται ότι ο αριθμός έφτασε τις 100.000.

Μιλώντας για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο είπε ότι θα έρθει προς ψήφιση μετά δύο μήνες περίπου. «Το ιδιωτικό χρέος των πολιτών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορούμε να το κρύβουμε κάτω από το χαλί», ανέφερε.

Σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο θα δίνει «δεύτερη ευκαιρία» με βάση τους κανονισμούς του 2019 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ θα προβλέπει και ένα «πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών σε όλη τη διαδικασία».

Επίσης, στόχος είναι να βγουν εκτός προστασίας οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να ενοποιηθούν τα υφιστάμενα οκτώ σχήματα ρυθμίσεων σε ένα. «Από τα σχήματα αυτά, είπε, «κάποια πέτυχαν, άλλα όχι. Κάποια τα χρησιμοποίησαν για να κρύβονται στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook