Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση της νέας δομής ψυχοκοινωνικής Στήριξης του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων & Φίλων  Παιδιών με Νεοπλασία « Ηλιαχτίδα».

Πρόκειται για μια δομή που η οποία λειτουργεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με σκοπό την βελτίωση των επιπτώσεων της ασθένειας του καρκίνου της παιδικής ηλικίας στην ψυχική υγεία του παιδιού και στην ισορροπία της οικογενειακής δομής, παρέχοντας δωρεάν συστηματικές εβδομαδιαίες συνεδρίες ψυχικής ενδυνάμωσης  στα παιδιά και σε όλα τα μέλη των οικογενειών τους.

Στην Συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Δομής ,στην οδό Δουκός Μποφώρ 7 (1ος όροφος), παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν για τη νέα αυτή δομή αλλά και την συνεργασία που διατηρούν με το Σύλλογο:

• η Διοικήτρια  7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, κα Λένας Μπορμπουδάκη,
• ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης, 
• ο Αναπλ. Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, κ. Στέλιος Κτενιαδάκης, 
• η Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του Π.Κ. κα Στέλλα Γιακουμάκη
• ο Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας της Υγείας του Π.Κ., κ. Ευάγγελος Καραδήμας
• η Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων & Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Ηλιαχτίδα», κα  Μαρία Ευστρατίου.

Στην ομιλία της, η Πρόεδρος της Ηλιαχτίδας, κα  Μαρία Ευστρατίου, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία και την έμπρακτη στήριξη τους στο σημαντικό αυτό έργο, δήλωσε τα παρακάτω:

“Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με νεοπλασία η «Ηλιαχτίδα» από την ίδρυση του το 1992 υπηρετεί τους καταστατικούς του σκοπούς έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την φροντίδα των παιδιών που νοσούν από καρκίνο και των οικογενειών τους.
 Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, εμείς οι άνθρωποι της διοίκησης της Ηλιαχτίδας είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την υλοποίηση ενός ακόμη μεγάλου οράματος μας,  τη δημιουργία μίας Δομής Ψυχοκοινωνικής Στήριξης στο Ηράκλειο Κρήτης, με σκοπό την βελτίωση των επιπτώσεων της ασθένειας του καρκίνου της παιδικής ηλικίας στην ψυχική υγεία του παιδιού και στην ισορροπία της οικογενειακής δομής, παρέχοντας δωρεάν συστηματικές εβδομαδιαίες συνεδρίες ψυχικής ενδυνάμωσης  στα παιδιά και σε όλα τα μέλη των οικογενειών τους.
Η δημιουργίας της Δομής αυτής προέκυψε έπειτα από την αναγκαιότητα που κατέδειξαν τα στοιχεία της εκτίμησης αναγκών, όπως αυτά αντλήθηκαν από δύο βασικές πηγές: Πρώτον, βάσει των στατιστικών που είχαμε στα χέρια μας από την πιλοτική εφαρμογή της υπηρεσίας αυτής, καθώς για 3 χρόνια, από το 2016 έως το Σεπτέμβριο 2019 η Ηλιαχτίδα παρείχε δωρεάν ψυχολογική στήριξη μέσω συστηματικών εβδομαδιαίων συνεδριών από εξωτερικούς συνεργάτες ψυχολόγους στα ιδιωτικά τους γραφεία. Το σύνολο του αριθμού των συνεδριών είχε αυξητική  πορεία ανά έτος, ξεκινώντας με 99 το 2016 και καταλήγοντας στις 754 το 2019 επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητα. 
Δεύτερον, τα συμπεράσματα από  τις συζητήσεις που είχαμε με τους ίδιους τους ωφελούμενους μας, οι οποίοι μας επιβεβαίωναν πως η ψυχολογική  στήριξη, τόσο στα ίδια τα παιδιά, όσο και τα μέλη των οικογενειών τους βοηθούσε σημαντικά να ανταποκριθούν στις αλλαγές και τις δυσκολίες που επιφέρει η νόσος τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. 
Επίσης άλλο ένα σημαντικό στοιχείο της εκτίμησης αναγκών είναι η οικονομική επιβάρυνση που έχει η παροχή της συστηματικής ψυχολογικής στήριξης για όλα τα μέλη μίας οικογένειας. 
Στην παρούσα φάση η λειτουργία της Δομής έχει ξεκινήσει στη βασική της μορφή με την στελέχωση από μία ψυχολόγο, χωρίς όμως να κάνουμε έκπτωση στις ποιοτικές και ποσοτικές προδιαγραφές που είχαν αρχικά τεθεί στον σχεδιασμό, και σύντομα σκοπεύουμε το έργο να υποβληθεί σε θεσμικούς δωρητές για χρηματοδότηση της υλοποίησης όλων των στόχων και δράσεων του έργου.
Συνοδοιπόροι και πολύτιμοι συνεργάτες στο εγχείρημα αυτό είναι κορυφαίοι  δημόσιοι οργανισμοί της Κρήτης. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που, ακολούθως  του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ μας το 2017, το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει την επιστημονική μέριμνα και εποπτεία της δομής με εκπρόσωπο και στενό συνεργάτη μας τον Καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας της Υγείας κ. Ευάγγελο Καραδήμα.  
Επίσης η πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την 7η ΔΥΠΕ ΚΡΗΤΗΣ, τον ανώτερο Διοικητικό φορέα στον τομέα της Δημόσιας υγείας μας δίνει την δυνατότητα να γίνουμε περισσότερο εξωστρεφείς και να διευρύνουμε τον κύκλο των δράσεων  μας.
Η άριστη συνεργασία μας επίσης με όλες τις διοικήσεις του Πα.Γ.Ν.Η. η οποία υπήρξε και συνεχίζει να είναι άψογη και εξαιρετικά αποδοτική, γεγονός που αποδεικνύεται και από την εύρυθμη λειτουργία του ξενώνα “η ηλιαχτίδα”, ένα έργο που υλοποιήθηκε από την Ηλιαχτίδα και παραδόθηκε το 2013 στο Πα.Γ.Ν.Η., είναι μία συνεργασία πολύτιμη για την οποία είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι.  
Οι συνεργασίες αυτές αναμφισβήτητα δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε με τη δική τους υποστήριξη και συνδρομή το έργο αυτό, το οποίο  αποτελεί καινοτομία σε ότι αφορά στην οργανωτική του δομή και στην στελέχωσή του, να επιτύχει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.
Η τεχνογνωσία, η επιστημονική γνώση, η εμπειρία, οι υποδομές, ο εξοπλισμός, η πιστοποίηση που προσφέρουν οι δημόσιοι φορείς είναι οφέλη που σε συνδυασμό με την εθελοντική πρωτοβουλία και προσφορά ιδιωτικών συλλόγων μπορούν πραγματικά να μεταμορφώσουν την κοινωνία και να ενισχύσουν την ευθύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών. 
Είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι πήρε σάρκα και οστά, με σχεδόν μηδενικό κόστος για τον Σύλλογο, καθώς αγαπήθηκε από όλους τους ανθρώπους της Ηλιαχτίδας ήδη από τη γέννηση τις ιδέας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εμπνεύσουμε θετικά και να βρεθούν άνθρωποι που πίστεψαν σε αυτό και χρηματοδότησαν την υλοποίησή του. 
Το Τεχνικό Γραφείο Μιχάλης και Γιώργος Καφφετζάκης και οι συνεργάτες τους ανέλαβαν δωρεάν την πλήρη ανακαίνιση του γραφείου παραδίδοντας μας ένα χώρο υψηλής αισθητικής, με ποιοτικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα. 
Επίσης, η Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας,  διέθεσε τα έσοδα της ετήσιας εκδήλωσης τους για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των πρώτων μηνών της Δομής.
Η Δομή αυτή, λοιπόν, όπως όλα τα έργα της ηλιαχτίδας είναι ένα έργο φτιαγμένο από ανθρώπους για ανθρώπους, ένα έργο από την κοινωνία για την κοινωνία και φυσικά ένα έργο που αξίζει να είναι βιώσιμο με τη βοήθεια όλων μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως στην ηλιαχτίδα είμαστε όλοι εθελοντές και συνεχίζουμε  την πορεία και την προσφορά μας με  βασική φιλοσοφία την ενότητα, την  ομαδικότητα, την  διαφάνεια, τις υγιείς συνεργασίες, με σεβασμό στον κόσμο που στηρίζει εδώ και 28 χρόνια το έργο μας, με σεβασμό στο πολύτιμο έργο της μοναδικής κλινικής Αιματολογίας- Ογκολογίας Παίδων της Κρήτης που βρίσκεται στο Πα.Γ.Ν.Η, με σεβασμό στους θεσμικούς συνεργάτες μας και με απόλυτο σεβασμό και διακριτικότητα στο δύσκολο αγώνα που δίνουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους. Υποκλινόμαστε στη δύναμη της ψυχής τους και τους ευχαριστούμε που μας επιτρέπουν να είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτό το δύσκολο ταξίδι για όσο και όποτε εκείνοι επιθυμούν…
Με αφορμή την αυριανή παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου , μια ημέρα αφύπνισης αλλά και τιμής θα θέλαμε από την πλευρά μας να αποδώσουμε το σεβασμό που αξίζει :
 Στα παιδιά και τους εφήβους που αγωνίζονται γενναία και θαρραλέα κατά του καρκίνου.
Στους επιζώντες  που ανταπέδωσαν το χτύπημα στον καρκίνο και τον νίκησαν.
Στις  οικογένειες που ζουν ατρόμητα με την πραγματικότητα του καρκίνου. 
Στους ανθρώπους του ιατρικού και νοσηλευτικού  προσωπικού που υπηρετούν το λειτούργημα τους, παρέχοντας τα μέγιστα  για να βγουν οι μικροί ασθενείς. νικητές στον αγώνα αυτόν.
Στους εθελοντές οι οποίοι υπηρετούν  με πάθος και αφιερώνουν το χρόνο τους με σκοπό να ενδυναμώνουν  με κάθε τρόπο τους μικρούς μαχητές και τις οικογένειές τους. 
Καλούμε λοιπόν αύριο Σάββατο 15 Φεβρουαρίου όλο τον κόσμο να επισκεφτεί τη νέα μας Δομή στην οδό Δουκός Μποφώρ 7 από τις 11 έως τις 3 το μεσημέρι, για να τον ξεναγήσουμε να τον ενημερώσουμε για το έργο μας, ενώ παράλληλα θα γίνονται λήψεις δειγμάτων & εγγραφές για εθελοντές δότες μυελού των οστών.”

Από την πλευρά της η Διοικήτρια  7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, κα Λένα Μπορμπουδάκη εξήρε το έργο του Συλλόγου, έργο που γνωρίζει ήδη από το 2013 ούσα τότε η ίδια αναπληρώτρια διοικήτρια του ΠαΓΝΗ, όταν από την Ηλιαχτίδα υλοποιήθηκε ο Ξενώνας ,  ένα έργο που ήρθε να προσφέρει σημαντική υπηρεσία στα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποια μορφής νεοπλασία, ένα σημαντικό νόσημα, και στους γονείς τους.
Όπως δήλωσε: ”Είναι ιδιαίτερα σημαντική η προσπάθεια της Ηλιαχτίδας τόσο από την πλευρά του Δ.Σ. όσο και από τους εθελοντές καθώς αυτοί αποτελούν τη ψυχή του Συλλόγου αλλά και όλων των ανθρώπων και των ιδιωτικών φορέων που στηρίζουν οικονομικά αυτήν την προσπάθεια.  Σήμερα, από τη θέση της διοικήτριας της 7ης Υ.ΠΕ,  τόνισε πως  είναι ιδιαίτερα σημαντικό  να συνεργάζεται με αυτούς τους φορείς καθώς η 7η Υ.ΠΕ έχοντας την εποπτεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την υποχρέωση να στηρίζει τη δημόσια υγεία αλλά παράλληλα και  όλους τους θεσμούς, τους  φορείς και τους εθελοντές που έρχονται να  συνεισφέρουν στη δημόσια υγεία και να λειτουργήσουν υποστηρικτικά σε αυτό που η 7η Υ.ΠΕ  κάνει ήδη με τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια.
Η Ηλιαχτίδα συνεχίζει μια προσπάθεια ψυχοκοινωνικής στήριξης σε παιδιά και γονείς, την οποία η 7η Υ.ΠΕ  υποστηρίζει, και είμαστε εδώ για να δηλώσουμε παρόντες στην προσπάθεια αυτή. Μίας προσπάθειας που έρχεται ως συνέχεια της αντιμετώπισης της νόσου που γίνεται στην Πανεπιστημιακή Κλινική Ογκολογίας και Αιματολογίας παίδων του ΠΑΓΝΗ. Μια κλινική η οποία είναι  ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο για την Περιφέρεια της Κρήτης αλλά και πανελλαδικά, και αυτό οφείλεται στη διεύθυνση της κλινικής, στους γιατρούς, στους νοσηλευτές και σε όλο το προσωπικό. Έχουμε νοσοκομεία, κλινικές και ανθρώπους που μας δίνουν τη σιγουριά και την ασφάλεια της ίασης σε σημαντικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. 
Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας, η 7ηΥ.ΠΕ ξεκινά μια συνεργασία με την Ηλιαχτίδα, μέσω ενός Συμφώνου Συνεργασίας, και είμαστε εδώ να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε την προσπάθεια αυτή”.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του Π.Κ. κα Στέλλα Γιακουμάκη  στο λόγο της, αναφέρθηκε στην πάγια πολιτική του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης  να συνεργάζεται με φορείς  της κοινότητας με κοινό στόχο την παραγωγή και προώθηση έργου με οφέλη για το κοινωνικό σύνολο, την παραγωγή τεχνογνωσίας, όπου είναι δυνατό, και την άμεση διασύνδεση με την κοινότητα.
Όπως δήλωσε: “Mέσω της εκπαίδευσης και της έρευνας δύο δομικών στοιχείων του Τμήματος Ψυχολογίας που βρίσκονται σε αμφίδρομη σχέση με την κοινωνία το Τμήμα συνεργάζεται με δομές από όλη την Κρήτη. Μία από τις πολύτιμες συνεργασίες είναι και αυτή με την Ηλιαχτίδα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 4 χρόνια. Οι στόχοι της συνεργασίας αυτής θα μπορούσαν να συνοψιστούν  στα εξής:
• παροχή συμβουλευτικού έργου, σε ζητήματα ανάπτυξης του κλινικού έργου της Ηλιαχτίδας,
• στήριξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων &  
• συνδρομή στη γνωστοποίηση και επέκταση του έργου του συλλόγου
Κεντρικό στόχο αποτελούσε από την αρχή η ανάπτυξη και η λειτουργία της δομής ψυχοκοινωνικής στήριξης. Και  είναι μεγάλη χαρά που ο στόχος επετεύχθη και βρίσκεται πλέον στη διάθεση όσων των χρειάζονται.
Η κοινή μέχρι τώρα πορεία του Τμήματος Ψυχολογίας και της Ηλιαχτίδας κρίνεται αποδοτική και θετική και είναι δέσμευση πως το Τμήμα μας θα συνεχίσει να βοηθά και στο μέλλον , καθώς και η Ηλιαχτίδα συμβάλλει στην έξωθεν καλή μαρτυρία του Τμήματος και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει  και στην πρακτική άσκηση των φοιτητών. Η κα Γιακουμάκη τόνισε την συμβολή του καθηγητή, κου Καραδήμα στην υλοποίηση της συνεργασίας αυτής, καθώς ήταν αυτός που είχε την ευθύνη και εργάστηκε με ζήλο και προθυμία για το σκοπό αυτό και ευελπιστεί πως καθώς οι στόχοι επιτυγχάνονται και η Ηλιαχτίδα εδραιώνεται και το Τμήμα Ψυχολογίας αναπτύσσεται και άλλα μέλη του θα συμβάλλουν στην συνεργασία”.
Κλείνοντας η  Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας  εξέφρασε την ελπίδα η συνεργασία να συνεχιστεί και την πρόθεση να συνεχιστεί από κοινού η προσπάθεια για την αντιμετώπιση νέων  προκλήσεων.  

Παίρνοντας τον λόγο,  ο Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας της Υγείας του Π.Κ., κ. Ευάγγελος Καραδήμας, ανέφερε,  πως όταν ξεκίνησε τη συνεργασία με την Ηλιαχτίδα όντας ο ίδιος ο σύνδεσμος μεταξύ του Συλλόγου και του Τμήματος Ψυχολογίας, θεωρούσε πως είναι άλλος ένας σύλλογος που βοηθά  τα παιδιά που έχουν την εμπειρία του καρκίνου. Στην πορεία διαπίστωσε πως η Ηλιαχτίδα  δε βοηθά απλώς τα παιδιά αλλά υποστηρίζει και όλη την οικογένεια, από την διάγνωση και για πολλά χρόνια, ακόμα και μετά από τη θεραπεία τους. Η στήριξη που παρέχει  ο Σύλλογος είναι ψυχολογική, κοινωνική συναισθηματική και εμπράγματη και πρόκειται για μια σχέση προσωπική και ουσιαστική.  Η  Ηλιαχτίδα προσπαθεί να αναπτύσσει δράσεις τόσο για το παιδί, αλλά και για την οικογένεια,  ώστε να τους βοηθήσουν να κρατηθούν και να συνεχίζουν  να ζουν όσο πιο φυσιολογικά γίνεται μετά από το χτύπημα που δέχονται. Βοηθά με τρόπο ώστε τη στιγμή της κρίσης να οργανώσει τη βοήθεια που έχουν ανάγκη και το κάνει εξαιρετικά. Πρόκειται για μια σχέση που δε λύεται ούτε μετά τη θεραπεία  και πρόκειται για σχέση με προσωπική εμπλοκή και συνεισφορά από την πλευρά τόσο των μελών του Δ.Σ. όσο και από τους εθελοντές . Για όλους αυτούς τους λόγους  η Ηλιαχτίδα  είναι άξια συγχαρητηρίων  και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Ψυχολογίας  θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να ενισχύει τις δράσεις της.

Στην ομιλία του ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης συνεχάρη την ηλιαχτίδα και το Τμήμα Ψυχολογίας για αυτήν την εξαιρετική συνεργασία, καθώς μέσα από τη δομή αυτή θα βοηθήσει τόσο τους μικρούς ασθενείς  όσο και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Ο ίδιος όπως τόνισε γνωρίζει ήδη από την ίδρυση της το 1992 το έργο και την προσφορά της Ηλιαχτίδας,  ως καθηγητής τότε του Πανεπιστήμιου Κρήτης και στενός συνεργάτης της Παιδοαιματολογικής  Κλινική του ΠαΓΝΗ. Σε ότι αφορά τη νέα δομή θα ήθελε να συγχαρεί το Δ.Σ. του Συλλόγου και το Τμήμα Ψυχολογίας και να δηλώσει πως από την πλευρά του ως διοικητής πως το ΠΑΓΝΗ είναι ανοιχτό σε συνεργασία με την Ηλιαχτίδα, όποτε χρειαστεί.

Ο Αναπλ. Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, κ. Στέλιος Κτενιαδάκης, από την πλευρά του επισήμανε πως η  διοίκηση του ΠΑΓΝΗ εξακολουθεί να είναι δίπλα στην Ηλιαχτίδα καθώς και σε  όλες τις οργανώσεις και τις ομάδες που στηρίζουν το έργο του νοσοκομείου στο δύσκολο έργο του να προσφέρει πέρα από τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου και την ιδέα πως κανένας δεν είναι μόνος στις δύσκολες αυτές στιγμές. Τόνισε τη σημασία της Δομής ως μία εξαιρετική υπηρεσία προς παιδιά και τις οικογένειες τους και δήλωσε πως η συνεργασία  όλων των παρευρισκόμενων φορέων θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα  για την κοινωνία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook