Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου (Π.Ε.Σ.) Κρήτης στο Ηράκλειο, στα Γραφεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
 
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν, ύστερα από πρόσκληση και οι κ.κ.: α) Αντώνης Παπαδεράκης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον Τομέα της Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας και β) Θωμάς – Φωκίων Αλγιανάκογλου, Πρόεδρος του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ).
 
Στη συνεδρίαση αυτή, μεταξύ των άλλων, το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα: 
1.- Εγκρίνει την υποβολή αιτήματος προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη για: 
α) επίσπευση των αναγκαίων νομοθετικών πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Κρήτης, για την εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στην Κρήτη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ίδιου σε συνάντηση, στο Υπουργείο του, με εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της Κρήτης, αλλά και στις 3/2/2020 στο Ηράκλειο, στη παρουσίαση του προγράμματος θαλάσσιας πολιτικής του Υπουργείου του. 
β) ένταξη στο μέτρο της διπλής νησιωτικότητας της πολιτικής κρατικών ενισχύσεων, εκτός της νήσου Γαύδου, και των οικισμών Αγία Ρουμέλη και Λουτρό της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, εφόσον, βέβαια, η διπλή νησιωτικότητα ενταχθεί στις προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ καθόσον στους οικισμούς αυτούς, λόγω των ορεινών όγκων που τους περιβάλλουν, δεν υπάρχει οδική πρόσβαση και οι κάτοικοί τους εξυπηρετούνται αποκλειστικά ακτοπλοϊκώς.
 
2.- Χαιρετίζει, με ικανοποίηση, τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κρήτη, στις 08/02/2020, όσον αφορά: 
α) Στο νέο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, ότι δηλ. ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί το 2021 ενώ σε βάθος έξι έως εννέα μηνών θα κατατεθούν οι τελευταίες μελέτες που εκκρεμούν από τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και ότι η Κρήτη θα αποκτήσει επιτέλους τον Οδικό άξονα που της αξίζει.
Επίσης θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την αναφορά του Πρωθυπουργού στην ανάγκη συντήρησης του υφιστάμενου ΒΟΑΚ, καθώς και τη διαβεβαίωσή του για άμεση δρομολόγηση τόσο των έργων αποκατάστασης (κατολισθήσεις – καταπτώσεις), όσο και των έργων οδικής ασφάλειας. 
 
β) Στη λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, ότι δηλ. σε πέντε χρόνια από τώρα θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους νέους του επισκέπτες, όπως επίσης ότι το υφιστάμενο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» θα απελευθερωθεί προς αξιοποίηση.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρεί απολύτως αναγκαίο να αρχίσει άμεσα η διαβούλευση με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας για την εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου αξιοποίησής του, ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των, επί δεκαπενταετία, καθυστερήσεων αξιοποίησης του πρώην διεθνούς αεροδρομίου του Ελληνικού. 
 
3.- Εγκρίνει την εκπόνηση μελέτης που θα φορά στην ανάπτυξη της οικονομίας της Κρήτης, με έμφαση στις συνέργειες, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Το αντικείμενο της μελέτης θα προσδιορισθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
 
4.- Ορίζει τους εκπροσώπους του στην Επιτροπή Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2014 – 2020, ως εξής:
α) Εμμανουήλ Ψαρουδάκης, Α’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, ως τακτικός, 
β) Ευάγγελος Καρκανάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ως αναπληρωματικός.
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης:
α) Ο παρευρισκόμενος κ. Αντώνης Παπαδεράκης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον Τομέα της Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, χαιρετίζοντας το θεσμό του Π.Ε.Σ., του οποίου είναι εμπνευστής, με την προηγούμενη ιδιότητα του ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ανάπτυξης συνεργειών των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης με την Περιφέρεια και δήλωσε την απόλυτη στήριξή του σε κάθε δράση για την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας, την επιχειρηματική ανάπτυξη, τη προώθηση ενός παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου, το οποίο θα στηρίζεται στα πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις, τη γνώση, την εκπαίδευση, την έρευνα, την τεχνολογία, την καινοτομία και την ποιότητα.
β) Ο παρευρισκόμενος κ. Θωμάς – Φωκίων Αλγιανάκογλου, Πρόεδρος ΕΦΕΠΑΕ, αφού παρουσίασε, περιληπτικά, τα προγράμματα και τις δράσεις του Οργανισμού του, αναφέρθηκε λεπτομερώς στα προβλήματα αδειοδότησης που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σ’ αυτά και ειδικότερα στα προβλήματα αδειοδότησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στη Π.Ε. Ρεθύμνης, λόγω του γνωστού προβλήματος της πολεοδόμησης οικισμών που αντιμετωπίζουν το χρόνιο ζήτημα της οριοθέτησης με την ζώνη των 800 μέτρων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός ο κίνδυνος απένταξής τους, με συνέπεια, εκτός των άλλων την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ κοινοτικών επιδοτήσεων, ζημιά τεράστια για τις ίδιες αλλά και την τοπική οικονομία. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook