Η Περιφέρεια Κρήτης ζητά να καταβληθεί η αποζημίωση de Minimis εν αναμονή του φακέλου για την Ε. Ε.

Κατατέθηκε ο φάκελος με τα στοιχεία που αναδεικνύουν τη μείωση της ελαιοπαραγωγής

Η δεύτερη σύσκεψη της ομάδας εργασίας για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων υπέρ των κρητικών παραγωγών πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ως Περιφέρεια Κρήτης καταθέσαμε τα τελικά στοιχεία που αναδεικνύουν τη μείωση της παραγωγής, η οποία είναι σε ποσοστό 40% επί της παραγωγής και περίπου 40.000 τόνους. Καταθέσαμε επίσης τα τελικά ποσοστά που αφορούν την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου στις αρχές Μαρτίου, ενώ μέλη της αναμένεται να επισκεφτούν την Κρήτη την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου για να μιλήσουν από κοντά με παραγωγούς και φορείς του ελαιολάδου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο φάκελος πρέπει να παραδοθεί στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, μέχρι το τέλος Μαρτίου, προκειμένου στη συνέχεια να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από την Ε.Ε.

Η τεκμηρίωση είναι μια αρκετά κρίσιμη υπόθεση που έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για να πετύχει ο στόχος των αποζημιώσεων από την Ε.Ε. 

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, παρουσία του ειδικού συμβούλου του υπουργού Ανδρέα Στρατάκη. Η συζήτηση αφορούσε την επίσπευση της πίστωσης των επιπλέον 2 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα δακοκτονίας που είχε ανακοινώσει ο κ. Βορίδης από το Ηράκλειο, καθώς και την πρόταση της Περιφέρειας για τη διερεύνηση καταβολής αποζημίωσης από το πρόγραμμα ενισχύσεων de minimis, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της πορείας του φακέλου διεκδίκησης πόρων που θα πάει στην ευρωπαϊκή ένωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook