Δυο εστιατόρια της Κρήτης έλαβαν από έναν Χρυσό Σκούφο για το 2020 και ένα ακόμα εστιατόριο του νησιού έλαβε το βραβείο του Κοινού
Και φέτος απονεμήθηκαν οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας σε μια λαμπερή τελετή με 70 βραβεύσεις. Συνολικά 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο.
Μεταξύ των διακριθέντων, δυο εστιατόρια από την Κρήτη έλαβαν Χρυσό Σκούφο και ένα ακόμα απέσπασε το βραβείο του Κοινού.
Αναλυτικά Χρυσό Σκούφο για το 2020 έλαβαν από την Κρήτη:
Calypso
Βαθμολογία: 15 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα, Ξεν. «Elounda Peninsula All Suite Hotel»
Ιδιοκτήτης: Ελιάνα Κοκοτού, Σπύρος Κοκοτός
Σεφ: Αλεξάνδρα Φυτιλά
Σε άμεση επαφή με το μαγευτικό τοπίο της Ελούντας κι αγκαλιασμένα από κοσμοπολίτικη, κλασική αύρα, η σάλα και η βεράντα του «Calypso» γίνονται ιδανική κοιτίδα για την κομψή κουζίνα του καταξιωμένου σεφ Jean-Charles Metayer, την οποία εκτελεί με ακρίβεια η Αλεξάνδρα Φυτιλά. Τον τόνο δίνουν πολυτελή υλικά σε άμεσο κοντράστ με «ταπεινή», εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη, σε πιάτα άψογης τεχνικής και σπάνιου γευστικού πλούτου, συνοδεία εξαιρετικού wine pairing σε μια εμπειρία fine dining υψηλού επιπέδου.
Dionysos
Βαθμολογία: 15 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα, Ξεν. «Elounda Beach»
Ιδιοκτήτης: Παντελής Μαντωνανάκης
Σεφ: Albert Hazma
Σε μια αριστοκρατική όσο και ρομαντική εσωτερική αυλή με πολύ πράσινο στο ξενοδοχείο «Elounda Beach», ο ταλαντούχος Albert Hazma δημιουργεί σύνθετα πιάτα, σε μια προσωπική, φίνα κουζίνα, που παντρεύει απρόσμενα υλικά. Από το πολύ καλό συνολικά μενού ξεχωρίσαμε τη βελουτέ κίτρινης κολοκύθας (μπουράτα, guanciale, λάδι με κύμινο) και το χριστόψαρο με αγκινάρες Ιερουσαλήμ, μοσχολέμονο και τσορίθο. Στα ατού του εστιατορίου, το πολύ καλό wine pairing.
Βραβείο Κοινού
HASIKA
Κλασική ελληνική κουζίνα
Ρέθυμνο, Κρήτη
Ιδιοκτήτης/Σεφ: Μιχάλης Χάσικος
Μικρό χαριτωμένο εστιατόριο με μοντέρνα comfort αισθητική που φέρνει αέρα Σκανδιναβίας στο βενετσιάνικο στενάκι της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου.
Ο chef-patron Μιχάλης Χάσικος με επιτυχημένη πορεία στο χώρο προτείνει μια κρητική κουζίνα που λοξοκοιτάει και προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Παρουσιάζει πιάτα με κύρια χαρακτηριστικά την απλότητα και την καλή γεύση, με έμφαση στα εκλεκτά τοπικά προϊόντα και σύγχρονη μαγειρική αντίληψη.
Στην κουζίνα φτιάχνουν τα δικά τους παστά ψάρια και αλλαντικά, ενώ στις ξεχωριστές δημιουργίες συγκαταλέγονται πιάτα όπως το μοσχαρίσιο συκώτι, τα μοσχαρίσια μάγουλα με λεμόνι κονφί, ο καβουρμάς με μαυρομάτικα, η καπνιστή μοσχαρίσια γλώσσα, το αρνί τσιγαριαστό με πλιγούρι και στάκα και η κρεατότουρτα Χανίων.
Τα εστιατόρια από την υπόλοιπη Ελλάδα που πήραν Χρυσούς Σκούφους είναι τα εξής:
Etrusco
Σύγχρονη κουζίνα
Επτάνησα – Κέρκυρα
Ιδιοκτήτης: Έκτωρ Μποτρίνι
Σεφ: Έκτωρ Μποτρίνι
Fresco
Ιταλική κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Σάνη, Ξεν. «Sani Dunes»
Ιδιοκτήτης: Sani Resort
Σεφ: Νίκος Παπαστεργίου
Σύμβουλος Σεφ: Έκτωρ Μποτρίνι
Botrini’s
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Βόρεια Προάστια – Χαλάνδρι
Ιδιοκτήτης: Έκτωρ Μποτρίνι
Σεφ: Έκτωρ Μποτρίνι
Σπονδή
Γαλλική κουζίνα
Αττική – Αθήνα
Ιδιοκτήτης: Απόστολος Τραστέλης
Σεφ: Άγγελος Λάντος
Varoulko Seaside
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Αττική – Πειραιάς & Περίχωρα – Μικρολίμανο
Ιδιοκτήτης: Λευτέρης Λαζάρου
Σεφ: Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Παρίκος
Hytra
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Νέος Κόσμος
Ιδιοκτήτης: Απόστολος Τραστέλλης , Νίκος Σκρέμπος
Σεφ: Τάσος Μαντής
Lauda
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία, Ξεν. «Andronis Boutique Hotel»
Ιδιοκτήτης: Andronis Luxury Hotels
Σεφ: Γιώργος Δόσπρας
Σύμβουλος Σεφ: Emmanuel Renaut
Lycabettus Restaurant
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία, Ξεν. «Andronis Luxury Suites»
Ιδιοκτήτης: Andronis Luxury Hotels
Σεφ: Παύλος Κυριάκης
Matsuhisa Athens
Γιαπωνέζικη κουζίνα
Αττική – Κεντρικά και Νότια Προάστια – Βουλιαγμένη
Ιδιοκτήτης: Νίκος Ιωαννίδης , Τάσος Ιωαννίδης
Σεφ: Τόνυ Βρατσάνος
Σύμβουλος Σεφ: Nobuyuki Matsuhisa
Matsuhisa Mykonos
Γιαπωνέζικη κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα, Ρόχαρη (ξεν. «Belvedere»)
Ιδιοκτήτης: Νίκος Ιωαννίδης , Τάσος Ιωαννίδης
Σεφ: Πάνος Τζιουρτζιούμης
Σύμβουλος Σεφ: Nobuyuki Matsuhisa
Noble Gourmet Restaurant
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Καλλιθέα, Ξεν. «Elysium Resort & Spa»
Ιδιοκτήτης: Elysium Resort & Spa
Σεφ: Γιώργος Τρουμούχης , Σταμάτης Μισομικές
Patio
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Κεντρικά και Νότια Προάστια – Βουλιαγμένη, Λητούς 11 – Ξεν. «The Margi»
Ιδιοκτήτης: Γιάγκος Αγιοστρατίτης , Θοδωρής Αγιοστρατίτης
Σεφ: Παναγιώτης Γιακαλής
Premiere
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Νέος Κόσμος, Λ. Συγγρού 89-93 – Ξεν. «Athenaeum InterContinental»
Ιδιοκτήτης: Αθήναιον Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
Σεφ: Μιχάλης Νουρλόγλου
Squirrel
Σύγχρονη κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Νικήτη, Ξεν. «Danai Beach Resort»
Ιδιοκτήτης: Ιουλία Ρίφενσταλ
Σεφ: Βασίλης Μουρατίδης
Treehouse
Σύγχρονη κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού, Ξεν. «Ekies All Senses Resort»
Ιδιοκτήτης: Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου
Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης
Tudor Hall
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κέντρο, Βασ. Γεωργίου 3 – Σύνταγμα, Ξενοδ. «King George»
Ιδιοκτήτης: ΛΑΜΨΑ Α.Ε.
Σεφ: Αλέξανδρος Κοσκινάς
Executive Σεφ: Αστέριος Κουστούδης
Aleria
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Μεταξουργείο, Μ. Αλεξάνδρου 57
Ιδιοκτήτης: Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης
Σεφ: Γκίκας Ξενάκης
CTC
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Ιλίσια, Ουμπλιανής 14 & Διοχάρους 27
Ιδιοκτήτης: Αλέξανδρος Τσιοτίνης , Κωστής Κρεμύδας , Πάνος Κρεμύδας
Σεφ: Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Elements Restaurant
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία, Ξεν. «Canaves Epitome»
Ιδιοκτήτης: Μάρκος Χαϊδεμένος
Σεφ: Τάσος Στεφάτος
GB Roof Garden
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κέντρο, Βασ. Γεωργίου Α’ – Ξεν. «Grande Bretagne»
Ιδιοκτήτης: Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε.
Σεφ: Δημήτρης Μπούτσαλης
Executive Σεφ: Αστέριος Κουστούδης
Grandma’s
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Ίος – Χώρα, Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites»
Ιδιοκτήτης: Μάκης Δεναξάς
Σεφ: Αλέξανδρος Λέπεσης
Ovac
Ασιατική κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Ημεροβίγλι, Ξεν. «Cavo Tagoo»
Ιδιοκτήτης: Νίκος Λιάκος
Σεφ: Χρόνης Δαμαλάς
Petra Restaurant
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία, Ξεν. «Canaves Oia Suites»
Ιδιοκτήτης: Μάρκος Χαϊδεμένος
Σεφ: Βασίλης Ρούσσος
Executive Σεφ: Τάσος Στεφάτος
Salonica Restaurant & Bar
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Φάληρο, Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2 – Ξεν. «Makedonia Palace»
Ιδιοκτήτης: Maria Goncharova
Σεφ: Σωτήρης Ευαγγέλου
Σελήνη
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Πύργος
Ιδιοκτήτης: Γιώργος Χατζηγιαννάκης
Σεφ: Θοδωρής Παπανικολάου
Tomata
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Σάνη, Ξεν. «Sani Marina»
Ιδιοκτήτης: Sani Resort
Σεφ: Χρύσανθος Καραμολέγκος