Άμεση προτεραιότητα στον προμαχώνα Mocenigo που κινδυνεύει – Σε νέα εποχή η συνεργασία Υπ. Πολιτισμού και Δήμου Χανίων – Το 2021 τα εγκαίνια του νέου αρχαιολογικού μουδείου

Τελευταία ενημέρωση 14:25

Με την δημιουργία μιας νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και του Δήμου Χανίων ( ίσως και της Περιφέρειας Κρήτης) θα επιδιωχθεί η αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που αφορούν στο σύνολο των μνημείων στον Δήμο Χανίων.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα η Υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αμέσως μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων.

Όπως είπε η κα Μενδώνη δεν θα πρόκειται για επανασύσταση της προγραμματικής σύμβασης που είχε συναφθεί πριν από αρκετά χρόνια αλλά για μια νέα σύμβαση που δεν θα αφορά μόνο την παλιά πόλη, αλλά ολόκληρο τον Δήμο και θα δώσει την δυνατότητα τόσο στο ΥΠ.ΠΟ. όσο και στον Δήμο, με αγαστή συνεργασία, να προωθήσουν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς  την χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων.

Η κα Μενδώνη, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του προμαχώνα Mocenigo  δίπλα στην Πύλη της Άμμου, για τον οποίο είχε δημιουργηθεί πρόβλημα όταν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προχώρησε στην φωταγώγηση του μνημείου χωρίς έγκριση της αρχαιολογίας.

Η Υπ. Πολιτισμού, η οποία επισκέφθηκε τον προμαχώνα μαζί με την προϊσταμένη της αρχαιολογίας Ελένη Παπαδοπούλου, είπε πως το μνημείο αντιμετωπίζει προβλήματα και θα μπει σε άμεση προτεραιότητα η εκπόνηση του αναγκαίου σωστικού έργου και στην συνέχεια η μελέτη για την ανάδειξή του.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στο σύνολο των θεμάτων τα οποία συζητήθηκαν με την κα Μενδώνη, ενώ σε ότι αφορά στο θέμα της παραχώρησης στον Δήμο του φρουρίου Ιτζεδιν  και του κτιρίου των Ιταλικών στρατώνων που κάηκε από πυρκαγιά, είπε πως δεν είναι της άμεσης αρμοδιότητας του ΥΠ.ΠΟ. αλλά όταν παραχωρηθούν στον Δήμο, θα υπάρξει καλή συνεργασία για τα έργα που πρέπει να γίνουν.

Κατα την έναρξη της συνάντησης παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων Ευτύχη Δαμιανάκη, αντιδημάρχων και στελεχών του Δήμου και του Υπ.Πολιτισμού, ο δήμαρχος Χανίων ανέφερε μεταξύ άλλων στην κα Μενδώνη ότι μεταξύ των προτάσεων που τίθενται είναι και οι ήπιες χρήσεις εντός της αρχαιολογικής ζώνης Α’, προκειμένου να πολλοί χώροι της να γίνουν επισκέψιμοι και γνωστοί από τους πολίτες με έναν απολύτως ελεγχόμενο τρόπο.

Η κα Μενδώνη, τόνισε ότι απαιτείται να δουν όλοι οι φορείς συνολικά την πόλη των Χανίων και να υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι κατά την επίσκεψή της σήμερα στην πόλη των Χανίων, διαπίστωσε ότι πολλά πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει και δεν έγιναν. Τέλος επεσήμανε με νόημα ότι η προοπτική των εργασίων που απαιτούνται φτάνει την 20ετία.

Η σύσκεψη συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων

Στο μεταξύ την αισιοδοξία της ότι την άνοιξη του 2021 θα εγκαινιαστεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων στην περιοχή της Χαλέπας, εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία ξεκίνησε την επίσκεψή της στον Δήμο Χανίων απο  τον χώρο του νέου μουσείου..

Όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, «η Εφορεία Αρχαιοτήτων κάνει πολύ καλή δουλειά, προχωρεί τις διαδικασίες μέσα στο πρόγραμμα, επομένως με συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα θα εξελιχθούν τα πράγματα. Εγώ ελπίζω ότι την άνοιξη του 2021 το μουσείο θα εγκαινιαστεί».

Η κ. Μενδώνη απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν, ώστε να λειτουργήσει το μουσείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι εκκρεμότητες είναι να στηθεί η έκθεση. Αλλά για να στηθεί μία έκθεση χρειάζεται η προμήθεια των βιτρινών, η προμήθεια όλου του εποπτικού υλικού, όλων των μέσων που θα καταστήσουν τα εκθέματα εύληπτα στον επισκέπτη, αισθητικά όμορφα και προφανώς θα εξυπηρετούν την παιδαγωγική αντίληψη και εκπαιδευτική αξία που έχει ένα μουσείο. Αυτά λοιπόν προϋποθέτουν μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς που, με βάση την κείμενη νομοθεσία, απαιτούν πολύ χρόνο. Η υπηρεσία, η Εφορεία Αρχαιοτήτων είναι απολύτως συνεπής στις διαδικασίες, οι οποίες όμως ακολουθούν τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπουν οι νόμοι».

Η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε, επίσης, εν εξελίξει έργα της Εφορείας Αρχαιοτήτων στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook