Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης επέκρινε τη δημοτική αρχή για “κακή διαχείριση της υπόθεσης”.

Το θέμα του οικοπέδου της ΑΒΕΑ “μονοπώλησε” τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης (19/2) και μάλιστα ως θέμα εκτός ημερησίας.

Μάλιστα, στην έναρξη της συζήτησης και ως κάτι που προξένησε εντυπωση, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης έδωσε “πάσα” στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης να εκφράσουν την άποψη τους για το συγκεκριμένο θέμα και με γνώμονα την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 που κάνει δεκτή την προσφυγή της εταιρείας “Κρητικά Ακίνητα” που δηλώνει ότι το ακίνητο αποδεσμεύεται πολεοδομικά και η εταιρεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων μπορεί να το αξιοποιήσει.

Αρχοντάκης: Κακή διαχείριση

 Πρώτος πήρε το λόγο ο Γρηγόρης Αρχοντάκης που μίλησε για κακή διαχείριση της υπόθεσης εκ μέρους της δημοτικής αρχής Χανίων:

“Είχαμε πει ότι η ευθύνη είναι δική σας. Η διαδικασία που κινήσατε έφερε κακό αποτέλεσμα.  Δεν ξέρουμε για ποιους λόγους απορρίφθηκε η απόφαση. Δεν ξέρουμε πού θα μας οδηγήσει. Είχαμε τονίσει ως παράταξη ότι μια διαδικασία διένεξης με την Τράπεζα Χανίων δεν είχε κανένα νόημα και θα αποτελέσει τροχοπέδη για το ακίνητο. Το τι συνέβη και ό,τι θα συμβεί είναι δική σας η ευθύνη. Σας στηρίξαμε αλλά δεν το διαχειριστήκατε σωστά. Εμείς ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και αν επιθυμείτε την άποψή μας. Ήταν λάθος που ανοίξατε δικαστικό αγώνα με τράπεζα που έχει μετόχους και ανήκει στην Τράπεζα Ελλάδο. Η ιστορία οδηγείται σε αδιέξοδο, ειδικά αν το συνεχίσετε”.

Κεμεσίδης: Δε συμφωνούμε στο νομικό κομμάτι

Εκ μέρους της παράταξης του Άρη Παπαδογιάννη ο Δημοτικός Σύμβουλος Μανώλης Κεμεσίδης ανέφερε: “Πρωτοφανές ο Δήμαρχος να ακούσει εμάς για το έγινε με την Τράπεζα Χανίων. Να μάθει από εμάς, πριν τοποθετηθεί ο ίδιος. Στο κομμάτι το Νομικό δε συμφωνούμε, το είχαμε πει. Ζητήσαμε παράταση να το δούμε. Αν γίνει προσφυγή στο ΣτΕ θα περάσουν 4-5 χρόνια. Στο επόμενο συμβούλιο θέλουμε ενημέρωση”. 

Βάμβουκας: Η οδός της αντιδικίας πιστεύω ότι δεν θα δώσει αποτέλεσμα

Ο πρώην Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας τόνισε: “Χρειάζεται ψυχραιμία από την δημοτική αρχή και σε καμία περίπτωση δεν έχει χαθεί η δυνατότητα δημιουργίας πάρκινγκ και αθλητικής εγκατάστασης στην περιοχή.  Ήλθε η ώρα είτε για συμβιβασμό με την Τράπεζα, όπως έχω προτρέψει τον δήμαρχο σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ, είτε να προχωρήσει στην συμφέρουσα εναλλακτική για τον δήμο λύση, που έχουμε προτείνει και προετοιμάσει ως δημοτική αρχή. Τι είναι προτιμότερο να δώσουμε 4,5 εκ. ή 1,4εκ για ένα οικόπεδο καταλληλότερο που βρίσκεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο για την ίδια χρήση; Η οδός της αντιδικίας πιστεύω ότι δεν θα δώσει αποτέλεσμα, θα κρατήσει δεσμευμένο το πολύ μεγάλο ποσόν των 4,5εκ. από τα ταμεία του δήμου, με κίνδυνο να χαθούν εν τω μεταξύ οι εναλλακτικές λύσεις για μια περιοχή που έχει ανάγκη”.

Σαρρής: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με “ποιον” είμαστε

Ο Γιάννης Σαρρής ανέφερε: “Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με “ποιον” είμαστε. Πρέπει να εκπροσωπούμε το κοινό συμφέρον των δημοτών. Δεν ξέρουμε το σκεπτικό της απόφασης. Πρέπει να γίνει ο κατάλληλος πολιτικός διάλογος. Η απόφαση της αποκεντρωμένης ήταν ότι η προσφυγή της Τράπεζας Χανίων ήταν απαράδεκτη. Θέλουμε να διεκδικήσουμε το ακίνητο; Εμμένουμε στην απόφασή μας; Αυτό θα πρέπει να αποφασίσουμε”. 

Βουρλάκης: Απαράδεκτη απόφαση

Ο Νίκος Βουρλάκης τόνισε: “Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση. Ήταν μια απόφαση ενάντια σε μια απόφαση του ΔΣ Χανίων. Για μας καταδεικνύει τις προθέσεις τους. Εμείς υποστηρίζουμε τη συγκεκριμένη απόφαση και δεν κάνουμε πίσω”.

Ρίζος: Δυσμενής εξέλιξη

Τέλος, ο Σεραφείμ Ρίζος ανέφερε: “Είναι πρωτάκουστο. Αποτελεί μείζονα πολιτική ή νομική ήττα για το ΔΣ και μια δυσμενής εξέλιξη. Ένας ηγέτης οφείλει πρώτα να τοποθετηθεί αυτό και όχι να εκχωρεί το ρόλο αυτό στην αντιπολίτευση.  Κύριε Σημανδηράκη έχετε πολιτική ευθύνη για το πώς οργανώσατε τη στάση του Δήμου μετά την απόφαση”. 

Σημανδηράκης: Πού ήταν ο λάθος χειρισμός;

Η απάντηση του Δημάρχου Χανίων ήταν η εξής: “Άκουσα τις τοποθετήσεις των επικεφαλής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ήταν ομόφωνη η απόφαση του ΔΣ και δεσμεύει όλους μας και τη δημοτική αρχή. Αφορά τις μελλοντικές ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής. Η απόφαση αυτή δε λαμβάνεται με κριτήρια να έχουμε πρόσκαιρα πολιτικά και εκλογικά κέρδη. Θα ήταν εύκολο να προκαλέσουμε μια καθυστέρηση ή ακύρωση στην απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Θα είχαμε στον προϋπολογισμό μας 4,5 εκατομμύρια ευρώ να υλοποιήσουμε έργα. Αντ’ αυτού επιλέξαμε υπεύθυνη στάση, να δεσμεύσουμε τα χρήματα αυτά για να καλύψουμε ανάγκες της περιοχής αυτής”. επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων, ο οποίος αναφέρθηκε στην κριτική, κυρίως, του Γρηγόρη Αρχοντάκη: 

“Άκουσα με απορία για λάθος χειρισμό στη συγκεκριμένη απόφαση. “Τι χειρισμός έχει γίνει και τι δυνατότητες χειρισμών υπήρχαν”; Σας διαβεβαιώ δεν υπήρχαν. Μετά την ομόφωνη απόφαση μια προσφυγή της εταιρείας “Κρητικά ακίνητα” που ζητούσε την ακύρωσή της. Ήταν δικαιώμα της. Η αποκεντρωμένη αποφάσισε ότι είναι απαράδεκτη, επειδή είναι γνωμοδοτική και όχι εκτελεστέα. Τα “Κρητικά Ακίνητα” προσέφυγαν στο άρθρο 152 και ο Δήμος δεν μπορούσε να κάνει κάτι επ’ αυτού. Δεν υπάρχει καθαρογραμμένη η απόφαση. Τα Κρητικά Ακίνητα αιτούνταν όχι την ακύρωση της απόφασης του ΔΣ αλλά της αποκεντρωμένης διοίκησης και αυτό πέρασε. Το άρθρο 152 λέει στην Αποκεντρωμένη ότι κακώς δεν συζήτησε το θέμα”.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook