Ενημέρωση Δ.Σ. για την εκπονούμενη μελέτη, "Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)" του Δήμου Χανίων. 

"Με κέντρο του σχεδιασμού τον άνθρωπο", ο ανάδοχος μελετητής Απόστολος Μπιζάκης έκανε, στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων μια παρουσίαση του Σχέδιου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που εκπονεί ο Δήμος Χανίων και το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, για μια πόλη που θα έχει ως προτεραιότητα την καλύτερη δνατή προσβασιμότητα των πολιτών και θα μειώσει το αυτοκίνητο και τη μηχανοκίνητη τεχνολογία.. 

 Όπως επεσήμανε ο κ. Μπιζάκης μέχρι τέλος της χρονιάς ή έστω αρχές της επόμενης, το σχέδιο μελέτης θα έχει ολοκληρωθεί και πλέον θα υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, που θα έχει πλάνο.

"Είναι μια συζήτηση ανοιχτή στην κοινωνία", τόνισε ο κ. Μπιζάκης που θεωρεί ότι τα Χανιά θα γίνουν μια πόλη με ποιότητα αστικού περιβάλλοντος..


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Χανιά είναι οι μειωμένες θέσεις διαβάσεων ΑΜΕΑ., το παράνομο πάρκινγκ, τα ατυχήματα, ότι δεν προτιμώνται τα ΜΜΜ, τα προβλήματα του οδικού δίκτυου.

Μάλιστα, βάσει έρευνας, οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι των Χανίων είναι:


Στη μελέτη που εκπονείται περιλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα και οι ολοκληρωμένοι ποδηλατόδρομοι, αφού το ποδήλατο θα πρέπει να είναι ένα μέσο που θα πρέπει να χρησιμοποιείται ολοένα και περίσσότερο.

Ο κ. Μπιζάκης προσέθεσε ότι: "όλα τα ΜΜΜ ανταγωνίζονται τον ίδιο χώρο που είναι περιορισμένος. Πρέπει να αλλάξουμε το μείγμα των μέσων. Τα Χανιά έχουν περιθώριο να γίνουν πρότυπο πόλης αν φτιάξουν συγκοινωνίες. Μπορούν να γίνουν πρότυπο ομορφιάς. Είναι ένα έργο 20ετίας".

Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αφού ευχαρίστησε τον κ. Μπιζάκη τόνισε ότι, "Οι πολίτες μπορούν να απολαμβάνουν τις ομορφιές της πόλης".