Η δημιουργία εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτέλεσε το “μεταμεσονύχτιο” θέμα του ΔΣ Χανίων, όπου νωρίτερα είχε δημιουργήσει τις σχετικές εντάσεις για το αν θα συζητηθεί ή όχι... παρουσία μάλιστα και των φιλοζωικών σωματείων.

Η πρόταση πέρασε οριακά με 17 ψήφους "υπέρ", 16 "κατά" και 3 αποχές...

Εισηγητής ήταν ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Νικηφοράκης ο οποίος τόνισε, “Έχουμε κάνει σωστή διαχείριση αδέσποτων. Πέρυσι ο Δήμος διέθεσε 45.000 για τα αδέσποτα, φέτος εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό 130.000 (τα 100.000 για φέτος).

Η οργανωτική αλυσίδα που αναλαμβάνουν πλέον οι Δήμοι, βάσει νόμου είναι “Περισύλλογη, περίθλαψη, αποθεραπεία, θεραπεια, υιοθέτηση. Ως τώρα ο Δήμος είχε στην ευθύνη του μόνο την περισυλλογη”.

Όπως προσέθεσε ο κ. Νικηφοράκης, στόχος τη δημοτικής αρχής είναι η αξιοποίηση όποιων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να δημιουργηθούν δομές αδέσποτων και χώροι προσωρινής διαμονής και αποθεραπείας των ζώων, όπως ορίζει ο Νομός.

“Πρέπει να δημιουργηθεί μια κλινική ζώων και μετά αυτό να επιστρέφει στο περιβάλλον”, τόνισε ο κ. Νικηφοράκης.
Ο έλεγχος και η εποπτεία θα είναι αυστηρή και υπό την εποπτέια της κτηνιταρικής υπηρεσίας της Περιφερειας.
Επισημάνθηκε επίσης από τον Αντιδήμαρχο ότι είναι επιτακτικής σημασίας η ίδρυση και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς που να ακολουθεί τους κανόνες και να διασφαλίζει την ευζωία τους και την ασφάλεια των πολιτών.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος Χανίων θα υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης στο “Φιλόδημος ΙΙ” για την κατασκευή καταφυγίου 48 θέσεων που χρειάζεται τέσσερις εργαζόμενους, με προϋπολογισμό 372.000 ευρώ.
“Αποφασίσαμε η δομή να γίνει στο Ακρωτήρι και συγκεκριμένα στα Λάθηρα Καμπανίου. Έκτασης 93.000 τμ και ιδιοκτησίας του Δήμου Χανίων, 300 μ. Μακριά από την κοντυνότερη κατοικία και 1,5 χλμ από τον οικισμό Καμπανίου”, τόνισε ο Γιάννης Νικηφοράκης.
Η αντιπολίτευση εξέφρασε τις απορίες και τις ενστάσεις της, ανάμεσά τους και ο πρώην Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας που ρώτησε αν το θέμα πέρασε από επιτροπή ποιότητας ζωής, λαμβάνοντας από τον κ. Νικηφοράκη αρνητική απάντηση, τονίζοντας ότι “δεν χρειάζεται επί της παρούσης”.

Αντιπαραθέσεις και ανάμεσα στα φιλοζωικά σωματεία
Οι αντιπαραθέσεις κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με δημοτικούς συμβούλους αλλά και εκπροσώπους των φιλοζωικών σωματείων να εκφράζουν τις διαφωνίες τους για τη συγκεκριμένη πρόταση της δημοτικής αρχής. Είτε σε επίπεδο λειτουργίας, είτε σε επίπεδο κάλυψης των αναγκών.


Η Νατάσα Μπομπολάκη εκ μέρους  φιλοζωικών τόνισε ότι το “Φιλόδημος” αναφέρεται αποκλειστικά στη δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων, πράγμα με το οποίο δε συμφωνούν και επεσήμανε ότι η δημοτική αρχή δεν συνεργάζεται με τα φιλοζωικά σωματεία.

Ωστόσο υπάρχουν φιλοζωικά σωματεία που είναι “υπέρ” της δημιουργίας καταφυγίου και μάλιστα η άποψη αυτή τονίστηκε στο Δημοτικό συμβούλιο από εκπρόσωπο του σωματείου “Κίβωτος”.

Την αντίθεσή του με το πλάνο της δημοτικής αρχής εξέφρασε και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κουνουπιδιανών, Μανώλης Τσιτωνάκης. 


O πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ακρωτηρίου κ. Μπροκαλάκης αναφέρθηκε σε έργα  που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν στο Ακρωτήρι, ενώ την ίδια ώρα η δημοτική αρχή δημιουργεί δομή για αδέσποτα ζώα. "Αυτό είναι ανάπτυξη κ. Νικηφοράκη;", τόνισε ο κ. Μπροκαλάκης. "Η πολεοδομία σας έδωσε έγκριση; Υπάρχει προμελέτη;", επεσήμανε ο κ. Μπροκαλάκης.

"Υπέρ" ο Δήμαρχος, "κατά" μέρος της αντιπολίτευσης

Στο φινάλε της συζήτησης και στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης επεσήμανε ότι η δομή για τα αδέσποτα θα αποτελεί πρότυπο και δεν έχει καμία σχέση με ένα "κυνοκομείο". Κυνοκομείο πάντως το χαρακτήρισε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης (ψηφίζει "κατά" η παράταξή του), ενώ το καταψήφισε ο Μύρωνας Γιακουμογιαννάκης, γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Ευτύχη Δαμιανάκη, όπως και ο Δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Βαμβουκα Γιάννης Κουτρακης που επίσης καταψήφισε. Απείχε η παράταξη Βάμβουκα επί του θέματος (εκτός των δύο αντδημάρχων Ξανθουδάκη και Βαρδάκη που ψήφισαν "υπέρ"), όπως και εκείνη Σαρρή. "Κατά" και η παρατάξεις Παπαδογιάννη, Ρίζου και Βουρλάκη.

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook