Με επιτυχία στέφθηκε η φετινή 13η έκθεση κρητικού κρασιού ΟιΝοτικά, που διοργάνωσε το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης – Wines of Crete το Σαββατοκύριακο 15 & 16 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Minoa Palace Resort στον Πλατανιά, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, του Δήμου Πλατανιά και του Επιμελητηρίου Χανίων. 

Πάνω από 1.500 επισκέπτες, επισκέφθηκαν τα φετινά ΟιΝοτικά και δοκίμασαν τις νέες και παλαιές εσοδείες από 31 Οινοποιεία του νησιού. Η ομάδα του Wines of Crete είχε ετοιμάσει παράλληλες εκδηλώσεις που πλαισίωσαν την έκθεση, εστιάζοντας στην εκπαίδευση των επαγγελματιών και του οινόφιλου κοινού στο κρητικό κρασί. Ο sommelier Γιώργος Λούκας και ο σεφ Γιάννης Τσιβουράκης ετοίμασαν ένα πρωτότυπο γευστικό ταίριασμα μεταξύ κρητικών κρασιών και θαλασσινών γεύσεων. Σκοπός ήταν να αναδειχθούν οι κρητικές ποικιλίες με το φαγητό αλλά και οι συμμετέχοντες να απολαύσουν μία διαφορετική γαστρονομική εμπειρία στα ΟιΝοτικά. 

Διοργανώθηκε επίσης, ένα masteclass Κρητικών & διεθνών οίνων –με την καθοδήγηση του sommelier Γιώργου Λούκα, και οι συμμετέχοντες γνώρισαν τα χαρακτηριστικά 10 κρασιών με παράλληλα γευστικά στοιχεία – πέντε από τον Κρητικό αμπελώνα και πέντε από τον υπόλοιπο κόσμο. Τα εμβληματικά terroir του Κρητικού και ξένου αμπελώνα παρουσιάστηκαν δίπλα δίπλα ώστε να αναδειχθούν οι διαφορές και οι ομοιότητες στα χαρακτηριστικά των σταφυλιών. Η οινοχόος Υρώ Κολιακουδάκη παρουσίασε σε ειδικό σεμινάριο τις διεθνείς ποικιλίες στην Κρήτη και ποια η σημασία τους στις λίστες των εστιατορίων. Σκοπός ήταν ο κόσμος να γνωρίσει τις διεθνείς ποικιλίες που «αγαπούν» την Κρήτη. Στο πλαίσιο των ΟιΝοτικών και σε συνεργασία με την Genius in Gastronomy συνδιοργανώθηκε το εμπλουτισμένο σε γνώσεις Wine Connoisseur Course που παρακολούθησαν οινόφιλοι αλλά και επαγγελματίες του χώρου. Στην έκθεση επίσης έλαβε χώρα το σεμινάριο του μεγάλου χορηγού Οινοανάλυση και αφορούσε την παρουσίαση νέων οινολογικών προϊόντων και τεχνολογιών. 

Στην διάρκεια της έκθεσης, το Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας μαζί με τη  σχολή μαγειρικής Hotelier Education και τους σπουδαστές της ετοίμασαν και προσέφεραν νόστιμα εδέσματα που μπορούσαν να συνδυάσουν οι παρευρισκόμενοι στην έκθεση με το κρασί. Οι εταιρείες Cretan Bakery – Περάκης και Αφοί Χιωτάκη ΑΕΒΕ επίσης προσέφεραν παραδοσιακές νοστιμιές στο κοινό. Επίσης πάνω από 20 τυχεροί έφυγαν με μία φιάλη κρασιού σε κληρώσεις που έγιναν καθ’ όλη την διάρκεια της έκθεσης.

Στην έκθεση παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Καλογερής δήλωσε: «Έχουμε την τύχη να στηρίζουμε το πανόραμα της οινικής παραγωγής στην Κρήτη σε μια εντυπωσιακή έκθεση τα ΟιΝοτικά. Η ποιότητα του Κρητικού κρασιού τα τελευταία χρόνια προοδεύει και οι οινοπαραγωγοί μας κάνουν όλους υπερήφανους. Έχουν καταφέρει να κεφαλαιοποιήσουν μια ιστορική καταβολή και συνείδηση αιώνων γύρω από την παραγωγή κρασιού, πλέον με σύγχρονα μέσα της επιστήμης. Πρέπει όλοι να γνωρίσουν το Κρητικό αμπελώνα και οίνο, να συμβάλουμε στην προβολή του για να φτάσει στον τελικό Έλληνα και ξένο καταναλωτή. Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες των Οινοποιών της Κρήτης.»

Από την μεριά του ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης δήλωσε: «Για ακόμα μια χρονιά ο Δήμος μας στηρίζει τα ΟιΝοτικά, τα εξαίρετα οινοποιεία της Κρήτης αλλά και τους αμπελουργούς. Το Κρητικό ποιοτικό κρασί αναγνωρίζεται, έχει ταυτότητα, εξαγωγές σε άλλες χώρες, έχει πάρει την θέση που αρμόζει στο τραπέζι του Έλληνα και ξένου καταναλωτή, μέσα από τις προσπάθειες των οινοποιών & παραγωγών. Στηρίζουμε την προσπάθεια τους αυτή, για την ανάδειξη του Κρητικού αμπελώνα και των γηγενών ποικιλιών.»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων κ. Ροκάκης τόνισε: «Στηρίζουμε την σημαντική προσπάθεια του Δικτύου Οινοποιών που χρόνο με το χρόνο έχει μεγαλύτερη επιτυχία. Ο κλάδος του κρασιού στην Κρήτη κατέχει ένα σημαντικό κομμάτι στον τομέα της Ελληνικής οικονομίας και πρέπει να στηρίζονται τέτοιου είδους επαγγελματικές προσπάθειες.»

Τέλος, ο Νίκος Καραβιτάκης, πρόεδρος του Δ.Ο.Ν.Χ.Ρ. δήλωσε: «Κάθε χρόνο αισθανόμαστε ότι μεγαλώνει η αγάπη του κοινού αλλά και των επαγγελματιών για το κρητικό κρασί. Η έκθεση ΟιΝοτικά εξελίσσεται όπως και τα οινοποιεία μας ανεβάζοντας τον πήχη της ποιότητας κάθε φορά και πιο ψηλά. Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους στήριξαν την έκθεση, Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Δήμο Πλατανιά, Επιμελητήριο Χανίων και φυσικά τους χορηγούς μας.»

 Μεγάλοι χορηγοί στα ΟιΝοτικά στα Χανιά ήταν: Άστρον Χημικά Α.Ε., Oinoanalysis και ΣΥΝ.ΚΑ..  Χορηγός φιλοξενίας Porto Veneziano hotel.
Χρυσοί χορηγοί: Cork Hellas (DIAM), Euroinox – Nikitas Gavalas P.C, GS Label Print, Ευτυχιάδης Αξεσουάρ οίνου, Α.Γ. Κοροπούλης Α.Β.Ε.Ε., NetMechanics, Ruppert Annamária-Official Partner of Trust Hungary Corporation, SanGlass A.E., Φυτώρια Αμπέλου Φασουλής, Stage30 video marketing production. 

Χορηγοί: Cretan Bakery- Perrakis s.a., σχολή Hotelier Education, Ένωση ξενοδόχων Χανίων, ΔΗΩ, Δίκτυο Κρητικής  Γαστρονομίας, Καρτάκης Εκτυπώσεις, Minoan Lines, Μύλοι Kρήτης,  Τechnohart A.E., Technovin – Καρδάτου, Τρυξ αε, Χιωτάκης- Γεύση από Κρήτη. 

Χορηγός επικοινωνίας ήταν το Flashnews.gr

Την οινική σκυτάλη παίρνει το Ηράκλειο διοργανώνοντας τα ΟιΝοτικά 22-24 Φεβρουαρίου στο Διεθνές εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης. Όλες οι λεπτομέρειες και τα εισιτήρια στο www.winesofcrete.gr .

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook