Κριτική από τους δημοτικούς συμβούλους για σχεδιασμό που δεν στοχεύει στην αποκατάσταση του ρόλου του δημοτικού γηροκομείου που πλέον έχει μετατραπεί σε χρονίων.

Ο ρόλος που επιτελεί το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ετέθη για μια ακόμα φορά στο συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων σήμερα, με αφορμή το θέμα της έγκρισης στοχοθεσίας για το οικονομικό έτος του 2020.

Είχε γίνει και το προηγούμενο χρονικό διάστημα μεγάλη συζήτηση για τη λειτουργία του δημοτικού γηροκομείου και το γεγονός ότι στην ουσία έχει μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις. Ωστόσο η στοχοθεσία που παρουσιάστηκε σήμερα και στο πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε αυτή, έδωσε τροφή στους δημοτικούς συμβούλους να ασκήσουν κριτική.

Συγκεκριμένα στην εισήγηση για τη στοχοθεσία που έκανε ο κ. Γ. Φραγκιαδάκης, ανέφερε ότι τα έσοδα και τα έξοδα παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Θα υπάρξει ωστόσο αλλαγή στον κωδικό που αφορά στην αύξηση του ποσού που μπορεί να διατεθεί στη μισθοδοσία με στόχο να δοθεί η δυνατότητα κάποια στιγμή πρόσληψης επιπλέον προσωπικού. Να σημειωθεί ότι εργάζονται αυτή τη στιγμή 25 άτομα και οι κενές οργανικές θέσεις είναι επιπλέον 30, με τις περισσότερες να αφορούν σε νοσηλευτικό προσωπικό. Τα έξοδα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, τα τροφία από τους ηλικιωμένους έχουν καταργηθεί και το γηροκομείο λαμβάνει μόνο δωρεές τις οποίες δεν τις ζητά αλλά τις προσφέρουν αν θέλουν οι τρόφιμοι. Οι δωρεές αποτυπώνονται λογιστικά και εισπράττονται με παραστατικό.  Επιπλέον όπως ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης, έχει γίνει μια πρώτη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, ωστόσο θα μπορούσε να γίνει καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας αυτής. Τέλος, επεσήμανε ότι έχουν περάσει 10-15 χρόνια από τη μελέτη που είχε εκπονηθεί για τη νέα πτέρυγα και πλέον αυτή πρέπει να επικαιροποιηθεί.

Μανώλης Κεμεσίδης

Αν θέλουμε τους ανθρώπους αυτούς να τους πάμε σε ιδιωτικό χώρο να μας το πουν. Υγιής δεν πάει κανείς στο γηροκομείο. Ένας πάμφτωχος που δεν έχει χρήματα και δεν είναι ωφελούμενος, δεν θα τον βάλουμε μέσα, θα τον πετάξουμε έξω; Πρέπει να τον βάλουμε μέσα. Να μείνει εκεί κι ας είναι κατάκοιτος, τη στιγμή που θα υπάρχει προσωπικό. Πρέπει να παίρνουμε τη χρηματοδότηση του 1,5 εκατ. και πρέπει να παίρνουμε και τις δωρεές που δίνουν οι άνθρωποι. 

Γρηγόρης Αρχοντάκης

Το δημοτικό γηροκομείο πρέπει να είναι αυτό που λέει ο τίτλος. Δεν ακούσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την προοπτική του γηροκομείου. Ουσιαστικά είναι μια απλή συνέχιση διαχείρισης. Πιστεύουμε ότι το προσωπικό δεν φτάνει γιατί είναι τόσο πολλοί χρόνιοι μέσα. Θα έπρεπε να το έχετε δει. Ο δήμος θα πρέπει να αρχίσει να επιχορηγεί το γηροκομείο προκειμένου να ξεφύγει από αυτό το πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ.

Τάσος Βάμβουκας

Συμφωνούμε με την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, καθώς είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Έχει γίνει πολύ λόγος, θεωρώ ότι είναι διαφορετικό το να θες να αλλάξεις πολιτική σε κάποια πράγματα με τα οποία δεν συμφωνείς και άλλο το να αφήνεις υπονοούμενα. Είναι πολύ υποκειμενική η αξιοκρατία όταν έχεις έναν δυστυχισμένο άνθρωπο σε δύσκολη κατάσταση. Αυτή η επιλογή πρέπει να γίνεται από μια επιτροπή. Αναφερόμενος στο θέμα της δεύτερης πτέρυγας στα λόγια αλλά θα λειτουργήσει; Με τι προσωπικό; 

Χαράλαμπος Κουρούσης

Δεν γίνεται να λειτουργεί ως γηροκομείο και να είναι χρονίων. Το δημοτικό γηροκομείο έχει γίνει αποθήκη ψυχών. Όταν δεν υπάρχει προσωπικό δεν φορτώνεις το ίδρυμα με επιπλέον κόσμο που δεν μπορεί αν εξυπηρετηθεί. Να αλλάξει ο χαρακτήρας και να μπορούν να μπαίνουν υγιείς. Επίσης, δεν γίνεται να παρακάμπτεται η λίστα και επιλέγεται ποιος μπορεί να μπει και ποιος όχι.

Νίκος Βουρλάκης

Θα πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση στο Δ.Σ. Δεν είναι μόνο πόσοι άρρωστοι είναι και πόσο άρρωστοι είναι, είναι όλα τα ζητήματα. Πρέπει να κάνουμε ειδική αναφορά στους εργαζομένους που δίνουν μεγάλη μάχη.

Σεραφείμ Ρίζος

Η φτώχια φέρνει δυστυχία και με αυτό το πνεύμα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κοινωνικές δομές όπως το γηροκομείο. Δεν είναι δημοτικό γηροκομείο στην ουσία. Συζητάτε για δωρεές. Δεν δίνει ένας άνθρωπος αυτοβούλως δωρεά, δίνει για να εξασφαλίσει την ασφάλειά του.

Παναγιώτης Σημανδηράκης

Πρέπει να περάσει σε ένα καθεστώς που θα έχει λιγότερους ανθρώπους που δεν θα μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Συμφωνώ να γίνει μια ειδική συνεδρίαση η οποία θα ήταν διαδικαστικά καλύτερα να γίνει μετά την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook