Σε ποια φάση βρίσκεται η μελέτη και πότε εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη 

Δρομολογείται η μελέτη εφαρμογής του εκθετηρίου συλλόγων Λαογραφίας και εξέλιξης της Τεχνολογίας στο κτίριο της Πρώην Γαλλικής Σχολής” και στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εξεύρεση χρηματοδότησης της μελέτης. Μετά τη χρηματοδότηση, το έργο θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πλαίσιο ώστε να ξεκινήσει. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία της μελέτης έγινε απόψε το βράδυ, στην αίθουσα “Σταύρος Σ. Νιάρχος” Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, στη Χαλέπα Χανίων.

Στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσε, η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης αφορούσε στην παρουσίαση της Μελέτης για την Δημιουργία Εκθετηρίου Συλλογών Λαογραφίας και Εξέλιξης της Τεχνολογίας στο Κτίριο της Πρώην Γαλλικής Σχολής. Το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, καθώς και φορείς και πολίτες των Χανίων.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Δέσποινα Τσάφου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, εκπρόσωπος του μελετητικού γραφείου Σύνθεση & Έρευνα ΕΠΕ που εκπόνησε τη μελέτη.

Ο πρύτανης του πολυχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι «την μουσειολογική μελέτη ανέλαβε ύστερα από διαγωνισμό, μία ομάδα ενώ η μελέτη αυτή έχει ολοκληρωθεί. Η επόμενη φάση θα είναι να βρούμε χρηματοδότηση για να κάνουμε τη μελέτη εφαρμογής και η τρίτη είναι να εντάξουμε το έργο αυτό σε κάποιο χρηματοδοτικό πλαίσιο έτσι ώστε σε μερικά χρόνια να έχουμε ένα νέο μουσείο.   Ο προϋπολογισμός για τη μελέτη εφαρμογής για την εκπόνηση της, εκτιμούμε ότι θα είναι στις 150.000 ευρώ. Έχουμε κάνει κάποιες νύξεις στην περιφέρεια Κρήτης, η οποία χρηματοδότησε τη μουσειολογική μελέτη, για να χρηματοδοτήσει και την συνέχεια της. Εκτιμούμε ότι αν όλα πάνε καλά η μελέτη θα είναι έτοιμη περίπου σε ένα χρόνο».

Η κ. Τσάφου, τόνισε ότι «η μελέτη προβλέπει το εκθετήριο λαογραφίας και τεχνολογίας της παράδοσης και ο στόχος είναι να διατηρήσει την εκπαιδευτική ιδιότητα που είχε αυτός ο χώρος όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μέσα από την συγκεκριμένη μελέτη προσπαθούμε να δείξουμε την τεχνολογική εξέλιξη, που είχαν τα αντικείμενα με την χρήση τους στο χρόνο».

Η συνεργάτιδα της κ. Τσάφου, Μαρκέλα Συντυχάκη, ανέφερε ότι πρόκειται για μία μουσειογραφική μελέτη, η οποία έχει σαν στόχο να μπορέσει το κτίριο να πάρει μία νέα χρήση και να δοθεί μία νέα πνοή σε ένα κτιριακό απόθεμα το οποίο έχει μία σημαντική ιστορική αξία.

Ο Υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Χανίων, της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Διγαλάκης, από την πλευρά του υπογράμμισε «βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην αξιοποίηση του κτιρίου της Γαλλικής σχολής, έτσι ώστε να έρθει να συμπληρώσει τα υπόλοιπα ιστορικά κτίρια και μουσεία και την δραστηριότητα στην περιοχή της Χαλέπας. Μαζί με το ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου που έχει μία πολύ σημαντική δραστηριότητα και ξεκινάει από εδώ δίπλα στο ιστορικό κτίριο, την οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου, στο αρχαιολογικό μουσείο στο οποίο θα ανοίξει σύντομα. Θα έχουμε λοιπόν και το μουσείο λαογραφίας και ιστορίας τεχνολογίας, του πολυτεχνείου Κρήτης, έτσι ώστε να είναι ένας ακόμα πόλος έλξης. Το επόμενο βήμα είναι η χρηματοδότηση έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, για να μπορέσει να ξεκινήσει και το μουσείο. Όταν είχα ανακοινώσει την πρόταση του πολυτεχνείου για τη δημιουργία του μουσείου, η περιφέρεια Κρήτης, είχε δεσμευτεί να αναλάβει την χρηματοδότηση της μελέτης και ο Περιφερειάρχης είχε δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτήσει και το έργο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook