Συμφωνία εξυγίανσης – Το γενναίο κούρεμα οφειλών, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του σχεδίου εξυγίανσης και τα πλάνα του νέου επενδυτή Δημήτρη Βιντζηλαίου

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της Creta Farms, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γενική Συνέλευση της 27ης Φεβρουαρίου για να ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή του αιτήματος εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι η κρητική αλλαντοβιομηχανία δεν θα καταφέρει να ανακάμψει, καθώς έχουν χαθεί πολύτιμος χρόνος και… οκάδες αξιοπιστίας. Οσον αφορά στην κατάληξη της πολύπαθης βιομηχανίας, μερίδα της αγοράς δεν βλέπει αίσιο τέλος. Αντιθέτως, πολλοί προβλέπουν ότι θα αποτελέσει την κλασική περίπτωση που περιγράφεται με τη γνωστή ιατρική ρήση «η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε».

Εξόφληση των παραγωγών κτηνοτρόφων – Κούρεμα 97% θα υποστούν οι προμηθευτές
Η συμφωνία που συνυπογράφουν οι πιστώτριες τράπεζες προβλέπει ένα γενναίο κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων της Creta Farms κατά 63%. Από τις συνολικές υποχρεώσεις της Creta Farms, ύψους 162,94 εκατ. ευρώ, το διάδοχο σχήμα Impala Hellas, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Βιντζηλαίου, θα αναλάβει να πληρώσει μόλις τα 58,46 εκατ., δηλαδή περίπου το 36%. Εχει αξία να αναφερθεί ότι ο Δημήτρης Βιντζηλαίος έχει ήδη δραστηριότητα στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας, καθώς η Impala Ιnvest έχει εξαγοράσει από το 2015 τη Λακωνική Τροφίμων.

Η παλιά Creta Farms θα συνεχίσει να βαρύνεται στο ενεργητικό της με 104,48 εκατ. ευρώ. Βάσει της συμφωνίας θα ακολουθήσει ρευστοποίηση ενεργητικού από ειδικό εντολοδόχο για να ικανοποιηθούν οι πιστωτές. Ομως άνθρωποι της αγοράς που διαθέτουν σχετική εμπειρία διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια καθαρά θεωρητική διαδικασία, η οποία δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς η πραγματική αξία της παλιάς εταιρείας είναι ουσιαστικά μηδαμινή σε σχέση με τον όγκο των οφειλών που κουβαλάει. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα αδειανό κουφάρι, το οποίο, σύμφωνα με όρους πραγματικής αγοράς, δεν κοστολογείται περισσότερο από 3 εκατ. ευρώ, αν και η λογιστική αξία στα χαρτιά αποτιμάται στα 22,48 εκατ. ευρώ.

Από την αρχική απαίτηση της τάξης των 92,486 εκατ. ευρώ οι πιστώτριες τράπεζες θα λάβουν σε ρυθμισμένες δόσεις περίπου 39,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο συνολικός δανεισμός της Creta Farms ξεπερνούσε τα 107 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένου από τον παραπάνω υπολογισμό του δανείου ύψους 15,3 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ.

Η εξόφληση
Η εξόφληση των οφειλών στις τράπεζες θα γίνει σε 40 τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις. Συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις προς την Εθνική Τράπεζα κουρεύονται κατά 12,77 εκατ. ευρώ, προς την Πειραιώς κατά 15,11 εκατ. ευρώ, προς την Alpha Bank κατά 9,7 εκατ. ευρώ, προς τη Eurobank κατά περίπου 8 εκατ. ευρώ, προς την Τράπεζα Χανίων κατά 2,5 εκατ. ευρώ και προς την Τράπεζα Αττικής κατά περίπου 330.000 ευρώ. Οσον αφορά στα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπονται επίσης κουρέματα της τάξης περίπου του 61% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 180 τριμηνιαίες δόσεις, ενώ διαγράφονται τόκοι και προσαυξήσεις.

Το νέο επενδυτικό σχήμα θα αποπληρώσει στο ακέραιο στους παραγωγούς κτηνοτρόφους τις οφειλές ύψους 41.188,85 ευρώ. Στον αντίποδα βρίσκονται οι προμηθευτές, οι οποίοι θα υποστούν κούρεμα της τάξης του 97% (!) και αποτελούν τους μεγάλους χαμένους της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, από τη συνολική απαίτηση των 23,95 εκατ. ευρώ θα εισπράξουν μόνο 599.000 ευρώ, καθώς δεν καλύπτονταν από εμπράγματες διασφαλίσεις. Οσον αφορά στο μέλλον της Creta Farms και την αναγέννησή της στην αγορά, ο νέος επενδυτής πρόκειται να εισφέρει νέα κεφάλαια ύψους 20 εκατ. ευρώ. Κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τα 15 εκατ. ευρώ έχουν ήδη μπει στην Impala Hellas, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει ΑΜΚ ύψους 5 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω στήριξη της εταιρείας. Με βάση όσα συμφωνήθηκαν στο σχέδιο εξυγίανσης, τον πρώτο χρόνο πλήρους λειτουργίας οι πωλήσεις της εταιρείας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 46 εκατ. ευρώ, με προοπτική να φτάσουν στα 130 εκατ. ευρώ έπειτα από δέκα χρόνια.

Αν και την τελευταία διετία ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε περίπου κατά 260 άτομα, οι 580 εργαζόμενοι που παραμένουν με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας μεταφέρονται στη νέα εταιρεία. Αυτό, βέβαια, από μόνο του δεν αποτελεί εχέγγυο μονιμότητας, γιατί αν ο νέος ιδιοκτήτης κρίνει ότι απαιτείται μείωση προσωπικού για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, έχει κάθε δικαίωμα να αλλάξει τους υπάρχοντες συσχετισμούς στο εργατικό δυναμικό. Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής της Impala Invest, θυγατρική της οποίας είναι η Impala Hellas, αποκάλυψε ότι στα άμεσα σχέδιά του είναι η συγχώνευση με την έτερη εταιρεία αλλαντικών που ελέγχει, τη Λακωνική Τροφίμων.

Το χρονικό του τέλους
Από τα τέλη του 2018 άρχισαν να πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις των δύο αδελφών Δομαζάκη. Ωστόσο, το γυαλί ράγισε οριστικά όταν λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2019, κατά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για τη χρήση του 2018 ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης απέστειλε επιστολή προς τον ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας, με την οποία ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε χρηματοδοτήσει την εταιρεία με κεφάλαια ύψους 11,6 εκατ. ευρώ, εκτοξεύοντας βαριές κατηγορίες για κακοδιαχείριση σε βάρος του αδελφού του.

Εκτοτε ακολούθησαν αλυσιδωτές εξελίξεις με την επέμβαση ανεξάρτητου οίκου, ο οποίος ανέλαβε να διενεργήσει τον ειδικό έλεγχο, την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πολλά ακόμη σίριαλ που προστέθηκαν σε μια ανηλεή κόντρα μεταξύ των δύο αδελφών. Η παραγωγή σταμάτησε για μεγάλα διαστήματα και τα προϊόντα της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, η οποία αποτελούσε την ηγέτιδα δύναμη στην αγορά πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, άρχισαν να παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η απουσία ρευστότητας στραγγάλισε τη βιομηχανία, αλλά η ζημιά είχε γίνει πρωτίστως με την απώλεια της αξιοπιστίας που προκλήθηκε από τον εμφύλιο στην κρητική οικογένεια των Δομαζάκηδων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook