Τα αρωματικά βασιλομανίταρα είναι ιδανικά γι’ αυτό το πολύ εύγευστο και απλό ριζότο. Ο βαθμός δυσκολίας αφορά στις «φωλιές» παρμεζάνας που κάνουν το σερβίρισμα εντυπωσιακό.

Υλικά
350γρ. ρύζι αρμπόριο
30γρ. βασιλομανίταρα αφυδατωμένα (πορτσίνι)
παρμεζάνα ή άλλο πικάντικο τυρί τριμμένο (2 κουτ. σούπας περίπου για κάθε «φωλιά»)
3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο ή ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου (από κύβο ή βρασμένο κοτόπουλο)
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Διαδικασία
Για τις «φωλιές» παρμεζάνας: Πάνω σε λαδόκολλα ή λαδωμένο ταψί, ρίχνετε τριμμένη παρμεζάνα σε πολύ λεπτή στρώση, σχηματίζοντας δίσκους με διάμετρο 15εκ. Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC και ψήνετε για 6-7 λεπτά, μέχρι το τυρί να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Σηκώνετε τους δίσκους προσεκτικά με σπάτουλα και τους μεταφέρετε σε μπολάκια μίας χρήσης από αλουμινόχαρτο. Όσο το τυρί είναι ακόμα ζεστό και αρκετά εύπλαστο, δίνετε στους δίσκους το σχήμα του μπολ. Όταν κρυώσουν, βγάζετε τις φωλιές από τις φόρμες τους.

Για το ριζότο: Μουλιάζετε τα μανιτάρια σε χλιαρό νερό για 30 λεπτά. Τα σουρώνετε και προσθέτετε το νερό στο ζωμό κοτόπουλου.

Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τα μανιτάρια και σοτάρετε όλα τα υλικά μαζί για μερικά λεπτά. Τέλος, ρίχνετε το ρύζι και το σοτάρετε κι αυτό σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε λίγο λίγο το ζωμό, μέχρι να χυλώσει το ρύζι. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και πασπαλίζετε με παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μεταφέρετε το ριζότο μέσα στις «φωλιές» παρμεζάνας και σερβίρετε αμέσως. Πασπαλίζετε αν θέλετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook