Μπαίνει τέλος σε μια διαδικασία που απαιτούσε χρόνο και ταλαιπωρία για τους πολίτες καθώς και μεγάλη γραφειοκρατία.

Ανοίγει στις 27 Φεβρουαρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων διόρθωσης των δηλωθέντων τετραγωνικών για όσα ακίνητα κατά το παρελθόν είχαν δηλωθεί πλημμελώς στους δήμους.

Την πλατφόρμα παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου οι Υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Την εφαρμογή ανέπτυξε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας που διαχειρίζεται και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για μια ακόμη διαλειτουργικότητα που βάζει τέλος σε μια διαδικασία που απαιτούσε χρόνο και ταλαιπωρία για τους πολίτες καθώς και μεγάλη γραφειοκρατία.

Η πλατφόρμα διασυνδέεται αυτοματοποιημένα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ και του πιστοποιημένου Κόμβου Υπηρεσιών της ΚΕΔΕ (GovHub) τόσο με το Μητρώο του Περιουσιολογίου Ε9 όσο και με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ. Δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού από τον πολίτη προκειμένου να γίνεται η διόρθωση. Αρκεί μόνο η ηλεκτρονική δήλωση του πολίτη. Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών προκύπτει αυτόματα.

Τ. Αλόγλου: "Το όφελος των δημοτών είναι ότι η δήλωση τους δεν αφορά αναδρομική εφαρμογή των τελών για τα προηγούμενα χρόνια"

Ο Αντιδημαρχος Οικονομικών του Δήμου Χανίων Τάσος Αλόγλου με τοποθέτησή του στο Flashnews.gr ανέφερε ότι, "μέχρι τις 31 Μαρτίου έχουν την ευκαιρία οι δημότες μας, με δήλωσή τους να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα, ηλεκτροδοτούμενων ή μη ακινήτων ή ακόμα να δηλώσουν νέα ακίνητα τα οποία δεν είναι δηλωμένα στο τμήμα Ακινητης περιουσίας του Δήμου Χανίων.Επίσης δίνεται η δυνατότητα αλλαγής και της χρήσης των ακινήτων τους.  Ανέκαθεν οι δηλώσεις αυτές αφορούσαν και αφορούν κύριους και βοηθητικούς χώρους αλλά και οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως. Το όφελος των δημοτών είναι ότι η δήλωση τους δεν αφορά αναδρομική εφαρμογή των τελών για τα προηγούμενα χρόνια, αλλά μονάχα από 1/1/2020".

Και προσέθεσε: "Παράλληλα, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αποφευχθεί η αυξημένη προσέλευση κόσμου στο τμήμα εσόδων του Δήμου Χανίων.  Η οποιαδήποτε διαπίστωση διαφορών σε δηλωμένα τετραγωνικά θα επιβαρύνεται και με αναδρομική εφαρμογή σε προηγούμενα χρόνια αλλά και με προσαυξήσεις επί αυτών. Θα διαπιστώνεται, είτε μετά από αίτηση βεβαίωσης μη οφειλής τελών, είτε από έλεγχο μέσω της πρόσβασης του Δήμου Χανίων στις δήλωσεις Ε9 της ΑΑΔΕ".

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ ανέπτυξαν την πλατφόρμα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από την ευεργετική διάταξη του άρθρου 51 του νόμου 4647/2019 που ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις εφόσον υποβάλλουν τη δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 31/3/2020 υποβάλλεται διορθωτική δήλωση χωρίς πρόστιμα για την μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης. Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis. Η εφαρμογή είναι mobile friendly παρέχει προσβασιμότητα σε όλους και διαθέτει ηλεκτρονικό εγχειρίδιο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες των δήμων. Είναι κατάλληλη για τα ΑμεΑ και εναρμονισμένη πλήρως με το πρότυπο WCAG 2.0.

Με την συγκεκριμένη υπηρεσία, αποφεύγονται ατελείωτες ουρές στις υπηρεσίες των δήμων, αμέτρητες χαμένες εργατοώρες και άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε πιο δίκαιη κατανομή των τελών στους πολίτες.

Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω των site του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης mindigital.gr, του Υπουργείου Εσωτερικών ypes.gr, της ΑΑΔΕ aade.gr, της ΓΓΠΣΔΔ gsis.gr και της ΚΕΔΕ kedke.gr.

Όπως επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Χανίων Τάσος Αλόγλου, "Το όφελος του Δήμου είναι οτι θα υπάρχει μια δίκαιη αντιμετώπιση καθώς θα συμμετέχουν όλοι στις υποχρεώσεις τους στα τέλη απέναντι στο Δήμο. Επίσης δεν θα υπάρχουν αναδρομικές χρεώσεις και προσαυξήσεις προς τους Δημότες".

Με πληροφορίες από: iefimerida.gr