Ανοιγμα με σημαντική πτώση για το ΧΑ – Για πέμπτη ημέρα υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές – Στο «κόκκινο» και η Ασία – Τι λένε Goldman Sachs και Moody’s για την πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης

Εξακολουθεί να επιβαρύνει επενδυτικό κλίμα και διεθνείς αγορές ο κορωνοϊός, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να σημειώνουν την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών, την ώρα που οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για τρομακτικά σενάρια από τον αντίκτυπο του ιού στην παγκόσμια οικονομία. Πριν από λίγο και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών άνοιξε με πτώση 3,75%.

Οι αναλυτές προειδοποιούν μάλιστα ότι οι επιπτώσεις του ιού θα συνεχιστούν στις αγορές και συστήνουν στους επενδυτές να μην αγοράσουν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της UBS, Αξελ Βέμπερ, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει από το 3,5% στο 0,5%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για απώλειες αντίσυτοιχες με το 1% του παγκόμσιου ΑΕΠ στο ήπιο σενάριο και στο 5%(!) αν ο ιός προσλάβει διαστάσει όπως αυτή της ισπανικής γρίπης που σκότωσε το 1918 50 εκατ. ανθρώπους.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Ελ Εριάν, συστήνει στους επενδυτές να μην αγοράζουν στην πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς το πλήγμα στην εταιρική κερδοφορία και την οικονομία τείνει να είναι μακροπρόθεσμο, όπως αναφέρει.

Goldman: Μείωση 0,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ στο δυσμενές σενάριο

Η Goldman Sachs προβλέπει δύο σενάρια για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης σε σχέση με την εξέλιξη του κορωναϊού, ενώ προβλέπει βραχυπρόθεσμες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Σε ένα ήπιο σενάριο, στο οποίο επιβραδύνονται σημαντικά τα νέα κρούσματα έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επανέλθουν στις αρχικές, βασικές προβλέψεις έως τα τέλη του έτους.

Στο πιο δυσμενές σενάριο, στο οποίο τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και στο δεύτερο τρίμηνο, η ανάκαμψη θα αρχίσει αργότερα και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία θα είναι ισχυρότερος. Με βάση το ήπιο σενάριο, η επιδημία θα αφαιρέσει 0,15% από τους ρυθμούς ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 και 0,3% στο σοβαρό σενάριο. 

Moody’s: Στο 40% οι πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση λόγω του κορωνοϊού

Οπως αναφέρει το Bloomberg, ο χρυσός παρουσίασε άνοδο κατά 18% το 2019 και το «ράλι» συνεχίζεται και το 2020, με την αξία του να έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013. «Το καταφύγιο (σ.σ. του χρυσού) προτιμάται από τους επενδυτές καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε πέρα από την Κίνα, εγείροντας την απειλή μιας πανδημίας και επιβράδυνσης της ανάπτυξης» τονίζει το Bloomberg.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι αν η έξαρση του κορωνοϊού συνεχιστεί και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους τότε η τιμή του χρυσού μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.850 δολάρια (1.702 ευρώ) την ουγγιά. Την ίδια στιγμή, ο οίκος Moody’s προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που ο κορωνοϊός εξελιχθεί σε πανδημία θα οδηγήσει πιθανότατα σε «παγκόσμια ύφεση». Ο Μαρκ Ζαντί, αναλυτής του οίκου Moody’s, σύμφωνα με το Bloomberg, παρατήρησε ότι οι πιθανότητες για αυτό το σενάριο αυξήθηκαν από το 20% στο 40%.

Επικαλούμενο τη Morgan Stanley, το Bloomberg επισημαίνει ότι αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη του κορωνοϊού αναμένεται να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την τιμή του χρυσού.

Πέμπτη ημέρα απωλειών στις ευρωαγορές

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,09% στις 400,17 μονάδες με τις μετοχές ταξιδίων και ψυχαγωγίας να χάνουν 2%. Ολοι οι μεγάλοι δείκτες είναι και σήμερα σε πτώση.

Ο βρετανικός FTSE100 χανει 0,82%, ο γερμανικός DAX -1,24%, ο γαλλικός CAC40 -0,81%, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,27% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 σημειώνει απώλειες 0,66%.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού έπληξε και τα ασιατικά χρηματιστήρια για ακόμα μια ημέρα, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στους κινεζικούς δείκτες και την Αυστραλία που σημείωσε και τη χειρότερη πτώση

Πίσω στην Ευρώπη, στο επίκεντρο των ανησυχιών παραμένει η Ιταλία με τον ιό να εξαπλώνεται και στις νοτιότερες περιοχές. Εως και σήμερα το πρωί η χώρα είχε 325 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ μετρά 11 νεκρούς. Εκφράζονται τώρα φόβοι ότι ο ιός μπορεί να βυθίσει την ήδη εύθραυστη οικονομία της Ιταλίας σε ύφεση

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook