Φωνές και διαπληκτισμοί σημειώθηκαν, στη διάρκεια της συνεδριάσης του δημοτικού συμβουλίου, όταν ‘’έπεσε’’ στο τραπέζι το ψήφισμα της παράταξης του κ. Σαρρή, αναφορικά με το μέλλον του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας.

Ο πρόεδρος ζήτησε να συζητηθεί το ψήφισμα ωστόσο οι σύμβουλοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους τονίζοντας ότι θα έπρεπε να συζητηθεί στο τέλος της συνεδρίασης ή και καθόλου, καθώς όπως ανέφεραν, έχει ξανα συζητηθεί σε πρηγούμενη συνεδρίαση. Ο κ. Σαρρής τόνισε ότι το ψήφισμα φέρει διορθώσεις ενώ ο κ. Ρίζος ανέβασε τους τόνους, όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι αρνήθηκαν να ακούσουν τόσο το ψήφισμα του κ. Σαρρή όσο και του κ. Ρίζου αναφορικά με την Χρυσή Αυγή. Ο κ. Σαρρής και ο κ. Βουρλάκης, έκαναν λόγο για ‘’τσουβάλιασμα’’ των ψηφισμάτων από την πλευρά του προεδρείου, ενώ τελικά με πρωτοβουλία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, κ. Δαμιανάκη, ο κ. Σαρρής διάβασε το ψήφισμα.

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε από την πλευρά του, ότι το ψήφισμα θα έπρεπε να έχει περάσει δεδομένου ότι όλοι είναι αντίθετοι στην κατευθυνση αξιοποίησης ενώ ανέφερε ότι θα μπορούσε να μπει στο ψήφισμα η προσθήκη για την νομιμότητα, ώστε να απομακρυνθούν οι καταληψίες. “Κάποιος που επικαλέιται την νομοθεσία δεν μπορεί να είναι υπέρ της κατάληψης. Υπήρξε μία εσκεμμένη παρερμηνεία, στα ΜΜΕ και στο δημοτικό συμβούλιο, είχα τοποθετηθεί και είχα πει ότι είμαι κατά και της κατάληψης και της αξιοποίησης. Στη βάση και της δικαιολόγησης ψήφων από τους δημοτικούς συμβούλους, βγαίνει ένα πολιτικό μήνυμα. Η άποψη της δημοιτκής αρχής είναι να μην προχωρήσει αυτή η επένδυση, είναι μία σύμβαση σε ισχύ και δεν υπάρχει θέση κατάληψης σε δημόσιο κτίριο”. 

Η κ. Βλαζάκη, πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού, ανέφερε αναφορικά με το κτίριο “η πόλη των Χανίων είναι μία αρχαία πόλη, αν λέμε ότι η αρχαιότερη πόλη σήμερα είναι το Άργος, τα Χανιά δεν υπολείπονται. Πάντα ο λόφος ήταν η καρδιά και το κέντρο όλων των πόλεων που ιδρύθηκαν εδώ. Τα Χανιά είναι κτισμένα πάνω σε πολλές αρχαίες πόλεις. Στο λόφο είχαμε το μινωικό και μυκηναικό ανάκτορο, το βυζαντικό κέντρο ,το βενετσιάνικο,τ ο οθωμανικό και το διοικητήριο, στη θέση της μεραρχίας. Πάντα ήταν το μπαλκόνι των Χανίων”.

Αναλυτικά το ψήφισμα της παράταξης του κ. Σαρρή:

“Το δημοτικό συμβούλιο Χανίων, με απόλυτο σεβασμό στο πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία, εκφράζει τη διαφωνία του στυν προοπτική της μετατροπής του κτιρίου της ρώην 5ης Μεραρχίας, σε ξενοδοχείο, λόγω του ότι το κτίριο αυτό έχει κηρυχθεί νεότερο μνημείο και βρίσκεται στο λόφο Καστέλι, που αποτελεί την ψυχή και την καρδία της ιστορίας της πόλης εδώ και 5000 χρόνια. Επιθυμούμε χρήση εκπαιδευτική-πολιτιστική για τα εν λόγω κτίρια όπως προοριζόταν εξ’ αρχής αλλά και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του. Παρακαλούμε να κοινοποιηθεί στο δήμαρχο και σε όλους τους επικεφαλείς των παρατάξεων καθώς και σε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου”. 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν το θέμα με 18  συμβούλους να τίθενται κατά και 16 υπέρ. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook