Καθησυχαστικός ο δήμαρχος Χανίων - Προετοιμασμένος ο δήμος σε περίπτωση κρούσματος

Το θέμα του κορωνοϊού συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων.

Ο κ. Σπυριδάκης, δημοτικός σύμβουλος, από την παράταξη του κ. Βάμβουκα, έφερε το θέμα προς συζήτηση, τονίζοντας, ότι ο δήμος Χανίων θα πρέπει να θωρακιστεί και να μην υπάρξει πανικός όπως σε άλλους δήμους της Ελλάδας. Μάλιστα, ο ίδιος πρότεινε να γίνει συνεργασία μεταξύ του Ιατρικού, Φαρμακευτικού συλλόγου αλλά και της πολιτικής προστασίας, ώστε να μπορεί ο δήμος να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κρούσμα. "Το μήνα συνήθως πωλούνται 150 κουτιά μάσκες, ωστόσο, ο κόσμος φαίνεται να έχει πανικοβληθεί καθώς μέσα σε δέκα ημέρες έχουν πωληθεί 2.500 κουτιά, αλλά και 500 απολυμαντικά σε δύο ημέρες". 

Ο κ. Αρχοντάκης, τόνισε ότι το θέμα θέλει προσοχή καθώς η αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων ανήκει στην Περιφέρεια. 

Ο κ. Ρίζος, ανέφερε "όταν το υπουργείο Υγείας λέει ότι είμαστε προετοιμασμένοι για τα κρούσματα του κορωνοιού, γελάμε, να βρεθεί λύση ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα μέρη και να μην υπάρχει αυτός ο πανικός". 

Ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Λουτσέτης, κάλεσε την κυβέρνηση το υπουργείο υγείας να καλύψει την ''τρύπα'' στα νοσοκομεία ώστε πράγματι να είναι προετοιμασμένη η χώρα για τα κρούσματα του κορωνοϊού, καθώς ο κόσμος πανικοβάλεται όταν το σύστημα υγείας υπολειτουργεί.  

Η κ. Ζερβουδάκη, τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει συναντηση με το νοσοκομείο και την Περιφέρεια για το θέμα του κορωνοϊού. 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, υπογράμμισε ότι "δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, σε κάθε περίπτωση οι γιατροί και οι άνθρωποι που κινούνται στον χώρο της υγείας, είναι καθησυχαστικοί και τα νούμερα δεν είναι ανησυχητικά. Η Αντιδήμαρχος, κ. Ζερβουδάκη έχει κάνει επαφές και με το Υγειονομικό και με την περιφερειακή διεύθυνση υγείας. Εαν χρειασθεί το επόμενο διάστημα θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις.Να μην αισθανθούν ανασφάλεια οι γονείς καθώς δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε, παρακολουθούμε το φαινόμενο και με την 7η ΥΠΕ". 

 Αναλυτικά το κείμενο της παράταξης του κ. Βάμβουκα

Με αφορμή την αναγκαία προετοιμασία του δήμου μας λόγω της εμφάνισης κρούσματος κοροναιού στην χώρα μας,προτείνουμε τις εξής ενέργειες:
1) Άμεση εκτύπωση και διανομή φύλλου οδηγιών στα σχολεία γυμναστήρια εκκλησίες και λοιπούς χώρους συνάθροισης καθώς και η επικοινωνία του από τα ηλεκτρονικά μέσα του δήμου.
Άμεση διενέργεια σε συνεργασία με ιατρικό Σύλλογο τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων  και την Περιφέρεια, ενημερωτικών ομιλιών σε σχολεία κλπ
2)Δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής σε συνεργασία με το ΤΟΜΥ και το Νοσοκομείο, για παροχή πληροφοριών στο κοινό σχετικά με τον ιό.
3)Ελεγχος στα σημεία  εισόδου, αεροδρόμιο, λιμάνια κλπ. για προληψη, σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες
4)προληπτικοι έλεγχοι από κρατικούς φορείς σε ΚΑΠΗ, γηροκομεία και γενικά σε χώρους που συχνάζουν  ευπαθείς ομάδες
5)Άμεση προσαρμογή και προετοιμασία σύμφωνα με την ΠΝΠ που εκδόθηκε.
6)Άμεση σύσκεψη με 7η υγειονομική περιφερεια Κρήτης, ιατρικό Σύλλογο, οδοντιατρικό και φαρμακευτικό Σύλλογο, για καλύτερη προετοιμασία των ενεργειών.