Τώνια Λιοδάκη Τώνια
Λιοδάκη
Δημοσιογράφος

Επικρατεί φουρτούνα. Η ορατότητα είναι χαμηλή. Οι ταλαντώσεις του πλοίου από τη θαλασσοταραχή μεγάλες. Οι αξιωματικοί στη γέφυρα προσπαθούν με σωστούς χειρισμούς να εκτελέσουν το δρομολόγιο με ασφάλεια και να αντεπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες.

Μοιάζει ρεαλιστικό, γίνεται υπό όρους που προσιδιάζουν με αυτούς της πραγματικότητας, όμως δεν είναι αληθινό. Είναι ένα σύστημα πλήρους προσομοίωσης των δεδομένων και των συνθηκών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πλοίαρχος και ο μηχανικός ενός πλοίου. Το συγκεκριμένα μηχανήματα που είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, βρίσκονται και λειτουργούν μόνο στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης στη Σούδα Χανίων.

Πρόκειται για κορυφαίους προσομοιωτές που θέτουν τον σπουδαστή μπροστά σε real time συνθήκες, προκλήσεις, προβλήματα και κινδύνους που θα αντιμετώπιζε σαν να βρισκόταν πάνω σε αληθινό πλοίο. Είναι μάλιστα, πολύ εντυπωσιακό πόσο αληθοφανής είναι η προσομοίωση με συνθήκες (πολλών επιπέδων δυσκολίας και επικινδυνότητας) που ορίζει εκείνη τη στιγμή ο καθηγητής.

Λειτουργεί προσομοιωτής LCHS, που αφορά δηλαδή σε τάνκερ/δεξαμενόπλοια διαφόρων τύπων καθώς και προσομοιωτές γεφυρών πλοίων, σε τέσσερις αίθουσες ώστε να γίνεται παράλληλα για τους σπουδαστές η εκπαίδευση. Ό,τι όργανο έχει μια γέφυρα υπάρχει στον υπολογιστή και λειτουργεί όπως το αληθινό.

Λειτουργεί επίσης προσομοίωση του μηχανοστασίου ενός πλοίου.

Τέλος υπάρχει σύστημα προσομοίωσης GMDSS που αφορά στην επικοινωνία που γίνεται από το πλοίο γενικά αλλά και σε περίπτωση κινδύνου.

Στη δυναμική της σχολής και τον εκσυγχρονισμό της αναφέρθηκε ο Διοικητής ΑΕΝ/Κρήτης, Πλοίαρχος Λ.Σ., Χρήστος Κουβάτσος:

«Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης αποτελεί ένα Εκπαιδευτικό ίδρυμα με σημαντική ιστορία για την χώρα και την τοπική κοινωνία με συνεχή λειτουργία για πάνω από 50 χρόνια.  Από τις 26/09/1969, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Ακαδημίας, αποφοιτούν Αξιωματικοί Εμπορικού Ναυτικού – καταστρώματος και μηχανής – έχοντας λάβει κατάλληλη εκπαίδευση από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τα τελευταία χρόνια, η Ακαδημία έχει εκσυγχρονίσει τις μεθόδους διδασκαλίας της με την απόκτηση προσομοιωτών και εργαστηρίων μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και δωρεών.  Ειδικότερα, η Ακαδημία διαθέτει προσομοιωτές GMDSS, ECDIS και LCHS για την Σχολή Πλοιάρχων ενώ για την Σχολή Μηχανικών διαθέτει πλήρη προσομοιωτή μηχανοστασίου (full mission), εργαστήρια συστημάτων αυτόματου ελέγχου, ηλεκτρικών μηχανών και PLC».

 O  Διοικητής της ΑΕΝ Κρήτης, Χρήστος Κουβάτσος

Ο Διευθυντής της Σχολής Πλοιάρχων, Ιωάννης Τσαλαπάκης, τόνισε ότι οι συγκεκριμένοι σύγχρονοι προσομοιωτές δεν υπάρχουν σε καμία άλλη ακαδημία στη χώρα πέραν της ΑΕΝ Κρήτης:

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό το σύστημα για την εκπαίδευση των σπουδαστών γιατί είναι άλλο να λες σε κάποιον κάτι στη θεωρία και άλλο να το βλέπει και να καλείται να το αντιμετωπίσει ο ίδιος σαν να ήταν αλήθεια. Ό,τι και να πω εγώ σε έναν σπουδαστή για τα δεξαμενόπλοια πχ., απλώς θα το φανταστεί, ενώ τώρα το βλέπει και το χειρίζεται ο ίδιος εικονικά. Προσομοιάζονται όλες οι συνθήκες και αυτές του κινδύνου. Ο instractor μπορεί να του δημιουργήσει όποιο πρόβλημα θέλει, μέχρι και έκρηξη στο πλοίο.

Τα μηχανήματα τοποθετήθηκαν περίπου πριν ένα μήνα. Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και κοστίζει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Αυτή τη στιγμή είναι ό,τι πιο σύγχρονο και κορυφαίο υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Οι συγκεκριμένοι σύγχρονοι προσομοιωτές δεν υπάρχουν σε καμία άλλη ακαδημία εμπορικού ναυτικού στη χώρα παρά μόνο εδώ στην ΑΕΝ Κρήτης. Οι υπόλοιπες ακαδημίες έχουν συνήθως προσομοιωτές μόνο γεφυρών και όχι σύγχρονους».

 O Διευθυντής της Σχολής Πλοιάρχων, Ιωάννης Τσαλαπάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook