Από σήμερα και μέχρι τις 31 Μαρτίου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.

Η δήλωση της πραγματικής επιφάνειας των ακινήτων θα ολοκληρώνεται σε τέσσερα βήματα χωρίς να απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού καθώς η πλατφόρμα αντλεί στοιχεία από το περιουσιολόγιο Ε9 και το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι, με τους κωδικούς του Taxisnet, θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να δηλώσουν το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας τους που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία διόρθωσης των τετραγωνικών λήγει στις 31 Μαρτίου 2020, ενώ όσοι προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαίρετων χώρων μετά την 31η Μαρτίου έχουν προθεσμία να δηλώσουν τις επιφάνειες των συγκεκριμένων χώρων έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Η ρύθμιση αφορά τους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Η ρύθμιση καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ αλλά και τετραγωνικά μέτρα που είτε τακτοποιήθηκαν είτε όχι. Η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών για τα πρόσθετα εμβαδά που θα δηλωθούν ενεργοποιείται με βάση τη νομοθεσία από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Για τη διόρθωση της επιφάνειας των ακινήτων τους, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

• Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διεύθυνση www. tetragonika.govapp.gr και συγκεκριμένα στο: «Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων».

• Στη σελίδα των δηλώσεων θα πρέπει να επιλέξουν «Δημιουργία Νέας Δήλωσης». Εκεί θα δηλωθούν όλα τα ακίνητα. Σημειώνεται ότι όλες οι δηλώσεις γίνονται με τον αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Εάν το ακίνητο έχει παροχή, τα στοιχεία θα εμφανίζονται αυτόματα στη δήλωση και όσα ακίνητα έχει ο ενδιαφερόμενος στον δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

• Θα επιλέξει το ακίνητο που πρέπει να διορθωθεί και θα προσθέτει τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα. Θα ζητηθούν στοιχεία επικοινωνίας (email) και τηλέφωνο επικοινωνίας εφόσον χρειαστούν.

• Τέλος, υποβάλλει τη δήλωση πατώντας το κουμπί «Υποβολή».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook