Σκληρή κριτική στον απολογισμό της Περιφέρειας από τον επικεφαλής της παράταξης «Η Κρήτη Μπροστά»

Σε ανακοίνωσή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης αναφέρει:

“Χαμηλό όραμα, χαμηλές προσδοκίες, χαμηλή αποτελεσματικότητα στην Περιφέρεια Κρήτης που θα έπρεπε να είναι η περισσότερο δυναμική και ακμάζουσα Περιφέρεια στη χώρα.

Οι οπισθοδρομικές πολιτικές συνεργασίες και νοοτροπίες, η αναποφασιστικότητα και οι παλινωδίες αποτελούν την οπισθέλκουσα δύναμη που περιορίζει και συγκρατεί τις υγιείς αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου.

 Έχουν περάσει ήδη τέσσερις μήνες στην νέα αυτοδιοικητική περίοδο, σε συνέχεια ενός εκλογικού έτους, και δύο μήνες στο νέο χρόνο και την νέα δεκαετία που βρίσκουν την Περιφέρεια Κρήτης να ασφυκτιά. 

Αν ερωτηθούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, νομίζω κανείς δεν αισθάνεται ότι επιτελεί την αποστολή του όπως θα έπρεπε και θα επιθυμούσε. Κουραστικά και αναποτελεσματικά περιφερειακά συμβούλια, χωρίς απευθείας μετάδοση των εργασιών τους απέχουν πολύ από την δημιουργική και αποφασιστική παρέμβαση στο αναπτυξιακό όραμα που όλοι θέλουμε. Για αυτό τον λόγο έχουμε ήδη καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας σε αυτή την κατεύθυνση και περιμένουμε να συζητηθεί.

Ο προϋπολογισμός της περιφέρειας συμπιέζεται μεταξύ 70 άλλων θεμάτων στην οικονομική επιτροπή πριν εισαχθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο χωρίς να συνοδεύεται από Πρόγραμμα Δράσης. Έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη να συζητείται ο προϋπολογισμός ως αποκλειστικό θέμα αναγνωρίζοντας του την πρέπουσα σημασία.

Σημαντικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα του νησιού, αντιμετωπίζονται με λαϊκισμό και πολιτικούς τακτικισμούς από την ίδια την πλειοψηφούσα παράταξη, όπως για παράδειγμα την έγκριση της ΣΜΠΕ για την επένδυση στην πρώην Βάση των Γουρνών. Έχουμε προτείνει για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας την δημιουργία δομής «Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Κρήτης» (ΚΥΕ) με σκοπό την αξιοποίηση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Η περιορισμένη απορροφητικότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη 2014-2020 σε συνδυασμό με την ασθενή σας διεκδίκηση πόρων από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχει στερήσει πολύτιμους πόρους  από την τοπική οικονομία και παράλληλα συντηρεί το συγκριτικό έλλειμμα των υποδομών που έχει η Κρήτη. 

Οι αγκυλώσεις για σύγχρονες μεθόδους χρηματοδότησης, όπως θα μπορούσαν να είναι τα ΣΔΙΤ σε υποδομές καθυστερούν την ολοκλήρωσή τους επιβαρύνοντας το περιβάλλον όλα αυτά τα χρόνια της καθυστέρησης, ενώ στερούν πόρους από έργα όπως οι κάθετοι άξονες που η σημερινή τους κατάσταση περιορίζει την πρόσβαση στην νότια Κρήτη επιτείνοντας τον υδροκεφαλισμό στο νησί όχι μόνο σε ένα αστικό κέντρο σε σχέση με τα Χανιά το Ρέθυμνο και το Λασίθι αλλά και μεταξύ Βορά και Νότου.

Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής και η συμμετοχή στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις κινείται στην σωστή κατεύθυνση αλλά δεν επαρκεί. Απαιτείται περαιτέρω πρωτοβουλία για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος 12 μήνες το χρόνο. Έχουμε προτείνει να στοχεύσουμε στην εδραίωση της Κρήτης ως ένα ισχυρό τουριστικό brand ιδρύοντας και λειτουργώντας τον Οργανισμό Διαχείρισης και Προβολής Προορισμού στο πλαίσιο των βέλτιστων διεθνών πρακτικών.    

Το πρόγραμμα των κοινωνικών και αθλητικών δράσεων έχει απροσδιόριστη αφετηρία και ασαφή χαρακτηριστικά παρά την εργώδη προσπάθεια που απαιτεί η υλοποίησή του.   

Το πρόγραμμα για την αγροτική οικονομία φέτος το «σκότωσε» η δακοκτονία. Έχουμε προτείνει την χρησιμοποίηση σύγχρονων μεθόδων και οφείλουμε να δείξουμε γρήγορα αντανακλαστικά στις εφαρμοσμένες πρακτικές της δακοκτονίας με αυστηρότερους ελέγχους κατά τη διάρκεια της υλοποίησης.

Σε αυτό το σκηνικό σας τιμά η επιλογή σας να προχωρήσετε σε απολογισμό, ενώ δεν υποχρεούστε αυτή την χρονιά και εμείς επιμένουμε ότι μπορούμε καλύτερα και η Κρήτη αξίζει περισσότερα, γι αυτό όλους αυτούς του μήνες έχουμε θετική στάση και ασκούμε δομική αντιπολίτευση, οφείλουμε όμως να σας υποδείξουμε ότι όσα κάνετε ακόμα και στην σωστή κατεύθυνση δεν είναι αρκετά για τις δυνατότητες της Κρήτης και την δυναμική των Κρητικών.

Προσερχόμαστε με προτάσεις και θα συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική για να σας παρασύρουμε από την ήσσονα προσπάθεια στην αριστοποίηση για την Κρήτη. Στην Κρήτη της ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον,  για την προσέλκυση επενδύσεων και την κοινωνική συνοχή προσδοκώντας σε ένα καλύτερο μέλλον για τους Κρητικούς.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook