Όπως κάθε παραδοσιακό έδεσμα, έτσι και τα κρητικά καλιτσούνια έχουν διάφορες εκδοχές στην Ανατολική και στη Δυτική Κρήτη. Εμείς πάλι, τα κάνουμε τούρτα!

Υλικά
Για τη ζύμη
3 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού μέλι
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγο νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
1 κιλό ανθότυρο φρέσκο
100γρ. βούτυρο χτυπήμενο στο μίξερ
1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα γαρίφαλο σε σκόνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ φλιτζάνι σουσάμι
2 κουτ. σούπας μέλι
3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα. Χτυπάτε όλα τα υλικά της ζύμης στο μίξερ, με το φτερό, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και με έναν πλάστη την ανοίγετε όσο μπορείτε σε δύο ίδιους κύκλους με ίση διάμετρο. Ακουμπάτε τους κύκλους σε δύο ταψάκια στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά. Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά για τη γέμιση με μια σπάτουλα ή ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν μια ωραία κρέμα.

Βάζετε σε μια πιατέλα τη μία ψημένη βάση και από πάνω απλώνετε με μια σπάτουλα τη μισή κρέμα. Ακουμπάτε από πάνω τη δεύτερη βάση και καλύπτετε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά με την υπόλοιπη κρέμα.

Πηγή: olivemagazine.gr