Υλικά

5-6 καλαμάρια (ή θράψαλα)
1 κούπα ρύζι
1 κούπα σάλτσα τομάτας
λίγο λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ματσάκι μαϊντανό (προαιρετικό)
αλάτι, πιπέρι
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί

Εκτέλεση:

Πλύνε πολύ καλά τα καλαμάρια, κόψτε τα πλοκάμια τους και ψιλόκοψε τα σε μικρότερα κομματάκια. Σκοπός είναι να είναι σαν μικρές μπουκίτσες έτσι ώστε να αναμειχθεί καλά με το ρύζι. Επιπλέον επειδή θα τα σοτάρετε, όσο πιο μικρά τόσο πιο γρήγορα θα είναι έτοιμα.

Σε ένα τηγάνι βάλτε λίγο λάδι. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Αφού κάψει το λάδι ρίξτε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί και έπειτα τα πλοκάμια από τα καλαμάρια. Αφού τσιγαριστούν και αυτά, προσθέστε τον μαϊντανό και ανακατέψτε τα όλα μαζί.

Στη συνέχεια προσθέστε το ρύζι, το κρασί και τη σάλτσα τομάτας. Ανακατέψτε τα όλα μαζί και ρίξε αλάτι και πιπέρι. Την ποσότητα της σάλτσας την καθορίζετε ανάλογα με πόσο κόκκινο θέλεις το φαγητό σου. Επίσης αν φοβάστε μην σας ξινίσει η σάλτσα, προσθέστε μια πρέζα ζάχαρη. Μην ξεχάσετε να δείτε και την συνταγή για μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι!

Ήρθε η  ώρα για το γέμισμα. Πάρτε το κάθε καλαμάρι και γεμίστε το περίπου στα 2/3 του. Όχι μέχρι πάνω γιατί όπως και στα γεμιστά δε θέλουμε να ξεχειλίσει το ρύζι. Με μια οδοντογλυφίδα  “ασφαλίστε” το άνοιγμα. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε ότι και από την κάτω πλευρά υπάρχει άνοιγμα, βάλτε και εκεί μια οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξει στο ψήσιμο.

Για το ψήσιμο έχετε δυο επιλογές. Είτε να τα ψήσετε στο τηγάνι που ήδη κάνατε τη γέμιση, είτε να τα βάλετε στον φούρνο. Αν τα βάλετε στο φούρνο τα αφήνετε για περίπου 40-45 λεπτά (ανάλογα το πόσο δυνατός είναι ο κάθε φούρνος) καλυμμένα με αλουμινόχαρτο.

Εάν σας έχει περισσέψει γέμιση, βάλτε την και αυτή το ταψί μαζί με τα καλαμάρια και προσθέστε ένα ποτήρι νερό. Ανά διαστήματα ελέγχετε μήπως χρειαστεί λίγο νερό παραπάνω. Στο τέλος για 5 λεπτά βγάλτε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα. Είναι πανέτοιμα!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook