Τι λέει η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για τον ιό – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να προστατευθείτε 

Η Κρήτη είναι καλά προετοιμασμένη για ένα ενδεχόμενο κρούσμα κορωνοϊού, την ώρα που στην Ελλάδα τα κρούσματα αυξάνονται. Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς στην Κρήτη, υπάρχουν δύο νοσοκομεία αναφοράς, ενώ στα υπόλοιπα νοσοκομεία του νησιού, υπάρχει η δυνατότητα νοσηλείας ασθενών. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού παγκοσμίως, είναι ραγδαία, με την Ελλάδα να μετρά ήδη επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στην Κίνα έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 2.715 άνθρωποι (2.764 παγκοσμίως), με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τονίζει πως ο πλανήτης δεν είναι έτοιμος για να αντιμετωπίσει μία επιδημία.

Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός Υγείας, τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του, πως η Ελλάδα είναι θωρακισμένη καθώς έχει 13 νοσοκομεία αναφοράς, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στη χώρα. 

Ποια είναι η κατάσταση σε επίπεδο Κρήτης  

Η Κρήτη δεν έχει ακόμα κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, ωστόσο τα νοσοκομεία του νησιού, όπως αναφέρει η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Ελένη Μπορμπουδάκη, είναι πλήρως εξοπλισμένα και προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο κρούσμα, για αυτό και δεν θα πρέπει ο κόσμος να χάνει την ψυχραιμία του. Πλέον, τα δείγματα ύποπτων κρουσμάτων, θα ελέγχονται στο εργαστήριο κλινικής ιολογίας, της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, συνεπώς τα αποτελέσματα θα βγαίνουν πιο σύντομα.

«Η Κρήτη είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο κρούσμα αλλά και μία επιδημία, καθώς έχει νοσοκομεία αναφοράς, στο Ηράκλειο το ΠΑΓΝΗ, το οποίο διαθέτει θαλάμους αρνητικής πίεσης και αντίστοιχα το νοσοκομείο των Χανίων, το οποίο διαθέτει θαλάμους μόνωσης. Τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης, έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν ασθενείς σε θάλαμο μόνωσης».

Ποια μέτρα πρέπει να λάβουν οι πολίτες για να προστατευθούν από τον κορωνοϊό και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν

Η παθολόγος, Μαρία Καπάκη, δίνει πληροφορίες και συμβουλές αναφορικά με τον COVID-19  (κορωνοϊό).

Τα συμπτώματα παρουσιάζει κάποιος που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα ποιο κοινά συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό COVID-19  είναι πυρετός, αδυναμία-καταβολή, δύσπνοια  και ξηρός βήχας. Έχει αναφερθεί επίσης ότι μπορεί να προκληθεί ρινική συμφόρηση, πονόλαιμος  ακόμη και κεφαλαλγία. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά και είναι γενικά ήπια.

Οι διαφορές των συμπτωμάτων ανάμεσα στη γρίπη και τον κορωνοϊό

Τα άτομα που νοσούν από τον ιό της γρίπης, τον ιό COVID-19 ακόμη και από το κοινό κρυολόγημα αναπτύσσουν παρόμοια συμπτώματα από το αναπνευστικό και επομένως είναι τις περισσότερες φορές δύσκολη η διαφοροδιάγνωση με βάση την κλινική εξέταση.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη δείγματος από το σάλιο ή τη μύτη του ασθενούς.

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για λοίμωξη από COVID-19

Εάν έχει:

  • Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια       και
  • Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω,  εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων:
  • Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό COVID-19
  • Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες περιοχές από τον  COVID-19 

Πώς μπορεί κάποιος να προστατευθεί από τον ιό

 Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία εφόσον έχουμε συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού

  • Αποφυγή στενής επαφής με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι η χρήση μάσκας δεν συστήνεται ωε γενικό μέτρο πρόληψης.

Ποιες ομάδες είναι επιρρεπείς στον ιό

Πιο επιρρεπείς είναι οι ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, τα αναπνευστικά προβλήματα και οι καρκινοπαθείς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook