Τη νέα του παράσταση “Γιοι και Κόρες” που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη παρουσίασαν στελέχη του ΔΗΠΕΘΕΚ τα οποία έδωσαν το στίγμα της νέας διοίκησης και των στόχων που αυτή έχει θέση

Για επανεκκίνηση του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης έκανε λόγο η Πρόεδρός του, Σοφία Μαλανδράκη σε σημερινή συνέντευξη τύπου. Η κα Μαλανδράκη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξει προσπάθεια το ΔΗΠΕΘΕΚ να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε όλη την Κρήτη ώστε όλοι οι δήμοι να γίνουν κοινωνοί. Το ΔΗΠΕΘΕΚ έχει έδρα τα Χανιά αλλά αφορά όλη την Κρήτη και αυτό θα επιχειρήσει να το κάνει πράξη.

Η κα. Μαλανδράκη τόνισε επίσης ότι χρειάζεται το ζήτημα της οικονομικής στήριξης του θεάτρου η ρευστότητα του οποίου εξαρτάται στο μεγαλύτερο μέρος από την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το ΥΠΠΟ που πρέπει να γίνει το αργότερο στα τέλη του 2020.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ, Γιάννης Γιαννακάκης, δήλωσε στη συνέντευξη τύπου πως ο δήμος Χανίων έχει ανακοινώσει ότι στόχος είναι το ΔΗΠΕΘΕΚ να φιλοξενείται στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης και ανακοίνωσε πως τις περασμένες ημέρες υπήρξε μια θετική εξέλιξη με την υπογραφή από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης της έγκρισης των τελευταίων εργασιών που πρέπει να γίνουν ώστε σταδιακά τα γραφεία και η φυσική έδρα του θεάτρου να μεταφερθεί στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕΚ, Ευτυχία Θεοδώρου, στη δική της τοποθέτηση τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το ΔΗΠΕΘΕΚ θα επιχειρήσει να κινηθεί και σε νέες φόρμες, να αναδείξει ένα εύρος έργων με μοναδικό στόχο να “ξαναδέσουμε το θέατρο με το κοινό του” όπως είπε.

Στη συνέντευξη τύπου ο Γιάννης Καλαβριανός, σκηνοθέτης και κειμενογράφος της παράστασης “Γιοι και Κόρες” που κάνει την πρεμιέρα της αύριο, έδωσε μια γεύση για το τι πραγματεύεται η παράσταση. Το θέμα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και πρωτότυπο καθώς βασίζεται σε αληθινές διηγήσεις ηλικιωμένων για τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής τους, οι οποίες συνέπιπταν με μεγάλα ιστορικά γεγονότα.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των παραστάσεων

 

Οι νέοι στόχοι της καλλιτεχνικής διευθύντριας όπως παρουσιάστηκαν είναι οι εξής:

  • Ανανέωση του ρεπερτορίου και επαναπροσδιορισμός του σύμφωνα με τις ανάγκες του σύγχρονου ρόλου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και τον ορίζοντα αναμονής του κοινού.

  • Διεύρυνση του καλλιτεχνικού δυναμικού με την πρόσκληση καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων που θα δώσουν νέα ώθηση και πνοή στις δράσεις του Θεάτρου.

  • Δημιουργική συνύπαρξη πολλών τάσεων, αισθητικών και ερμηνευτικών κατευθύνσεων με την προϋπόθεση να συμβαδίζουν με στοχευμένες καλλιτεχνικές επιλογές που συστήνουν τη νέα ταυτότητα του Θεάτρου υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση.

  • Συστηματική αξιοποίηση, του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού από όλη την Κρήτη, για τη στελέχωση των δράσεων του Θεάτρου.

  • Συνέχιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Πειραματικής Ερασιτεχνικής Σκηνής και Παιδικού Θεατρικού Εργαστηρίου με ανανέωση του εκπαιδευτικού δυναμικού, αλλά και ενίσχυσή τους με τη δημιουργία νέων πειραματικών δραστηριοτήτων (Βιωματικά Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα στα σχολεία, εργαστήρια σωματικού θεάτρου και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς) και σχεδιασμό επέκτασης αυτών στην περιφέρεια με συντονισμένη δράση για τη στήριξη και ανάδειξη της τοπικής δημιουργίας.

  • Συνέργειες με πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς ή άλλους θεσμούς σε νέο οργανωτικό πλαίσιο που θα επιτρέψουν τη δραστηριοποίηση του Θεάτρου σε χώρους «εκτός των τειχών» και θα αναδείξουν τη φυσική ομορφιά και την ιστορία του τόπου.

  • Άνοιγμα στην πόλη (Σχολική και Πανεπιστημιακή Κοινότητα) για συνεργασίες σε πολλά επίπεδα – ημερίδες, σεμινάρια, συζητήσεις – με στόχο τη διεύρυνση του νεανικού κοινού την εκπαίδευσή του και τη δημιουργία των θεατών του αύριο.

  • Έμφαση στις συνεργασίες με μεγάλους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, με ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αλλά και με ιδιώτες στη βάση του κοινού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος και της αναλογικής συνεισφοράς, μέσα από ανταλλαγές, συμπαραγωγές και συμπράξεις, με στόχο την ανάδειξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης  σε σταθερό και ενεργό παράγοντα της θεατρικής ζωής της χώρας και του εξωτερικού.

  • Ανανέωση της δημόσιας εικόνας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μέσα από την αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας του Θεάτρου. Στο κέντρο αυτής της αλλαγής, βρίσκεται η δημιουργία νέου πολυχρωματικού λογότυπου που εμπνέεται από το παλιό εκσυγχρονίζοντάς το και ήδη εμφανίζεται σε ποικίλες εφαρμογές, όπως στον ανανεωμένο ιστότοπο (www.dipethekritis.gr), που λειτουργεί και βρίσκεται υπό διαμόρφωση, στην αναπτυγμένη νέα σελίδα στο facebook (dipethekritis.gr) και σε όλο το έντυπο επικοινωνιακό υλικό του Θεάτρου.

Τέλος στη συνέντευξη δόθηκε ένα πρώτο πρόγραμμα των παραστάσεων και των εκδηλώσεων του ΔΗΠΕΘΕΚ την άνοιξη του 2020. Δείτε εδώ το πρόγραμμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook