Σημαντικές επισημημάνσεις για τους κινδύνους του διαδικτύου 

Διήμερο επιμορφωτικών δράσεων με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με θέμα «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο», πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες για γονείς και παιδιά στα Χανιά. 

Την εκδήλωση διοργανώνει το Σωματείο «Επαγρύπνηση στο Διαδίκτυο» της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου. 

Εισηγητές είναι Αξιωματικοί από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ οι ενημερώσεις γίνονται και σε σχολεία. 

Η συντονίστρια της εκδήλωσης  και ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του σωματείου ‘’Επαγρύπνηση στο διαδίκτυο’’ της ΙΜΚΑ, Αργυρώ Παρδαλάκη, τόνισε ότι τα παιδιά πρέπει να είναι προσεκτικά όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο καθώς από τη μία αποτελεί πηγή γνώσης και από την άλλη, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους. «Τα παιδιά πρέπει να καταρτίζονται με γνώσεις αναφορικά με το διαδίκτυο, τόσο στο κομμάτι της τεχνογνωσία όσο και στο κομμάτι των παγίδων που υπάρχουν».

Από την πλευρά του ο Μπάμπης Καρράς, Αστυνομικός από τη διώξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, ο οποίος ήταν και ένας εκ των ομιλητών, ανέφερε ότι αν τα παιδιά ακολουθούν τους κανόνες χρήσης που αναγράφονται στα social media και χρησιμοποιούν με προσοχή το διαδίκτυο, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. ”Το πιο σημαντικό από όλα είναι τα παιδιά να έχουν καλές σχέσεις με τους γονείς τους, ώστε ό,τι τα προβληματίζει να το συζητούν μαζί τους και να βρίσκουν από κοινού λύση. Εμείς μιλάμε σε γονείς και παιδιά για τα φαινόμενα του cyber bullying, του grooming, του texting, του sexting, του gaming, αλλά και του εθισμού, δηλαδή όλα όσα απασχολούν τα παιδιά εν έτει 2020. Δεν πρέπει να φοβόμαστε το διαδίκτυο, αν οι γονείς θέτουν κανόνες στα παιδιά τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν διάθεση να μάθουν όλα όσα σχετίζονται με το διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά”. 

Ο ψυχολόγος της δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος, Γιώργος Νάκος, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν και τα ίδια τα παιδιά πώς να προστατέψουν τον εαυτό τους. Το πιο σημαντικό είναι η επικοινωνία, και εμείς έχουμε σαν μοτο το ”δεν πρέπει να το υποστείς, πρέπει να το πεις”. 

Στο πλαίσιο του διήμερου επιμορφωτικών – ενημερωτικών δράσεων, στις 5 και 6 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν οι εξής ημερίδες:

• Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, από τις 11 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ., ημερίδα για μαθητές Δημοτικών Σχολείων στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

• Πέμπτη στις 5 Μαρτίου 2020, από τις 12.30 μ.μ. έως τις 2 μ.μ., ημερίδα για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

• Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, στις 7.30 μ.μ., εσπερίδα για γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη στο Πολιτιστικό Κέντρο της ΙΜΚΑ (επί της οδού Αντωνίου Γιάνναρη 2).

• Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, από τις 11 π.μ. έως 12.30 μ.μ. ημερίδα για μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων στο Λύκειο Βάμου του Δήμου Αποκόρωνα.

• Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, στις 5 μ.μ. εσπερίδα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Βρυσών, για τους γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη της περιοχής του Αποκόρωνα, με τη συνεργασία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Αποκόρωνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook