Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από μητέρες, οι οποίες έμειναν έγκυες κατά την περίοδο της γρίπης των χοίρων, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιγένειας, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το BBC.

Οι βρεφικοί θάνατοι μεταξύ των γυναικών που είχαν μολυνθεί από το στέλεχος του ιού που προκάλεσε το 2009 τη γρίπη των χοίρων ήταν πενταπλάσιοι. Επίσης διαπιστώθηκε υψηλότερος κίνδυνος πρόωρων τοκετών, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν νόσησαν από τη γρίπη.

Η έρευνα διεξήχθη από την ομάδα της Εθνικής Μονάδας Περιγεννητικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εστίασε στις περιπτώσεις των γυναικών που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία της Μ.Βρετανίας, με γρίπη των χοίρων.

Στις 256 μητέρες που είχαν μολυνθεί από τον ιό H1N1 την περίοδο Σεπτεμβρίου 2009 – Ιανουαρίου 2010, επτά βρέφη γεννήθηκαν νεκρά και τρία απεβίωσαν λίγο μετά την γέννα.  Αυτό αντιστοιχεί σε 39 βρέφη ανά 1.000 που αποβιώνουν, πριν ή λίγο μετά τον τοκετό, συγκριτικά με 7 στα 1.000 μητέρες που δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Η Δρ Μάριαν Νάιτ που ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας σημειώνει ότι «ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας. Αυτά τα νέα στοιχεία για τα νεογνά, δείχνουν ξεκάθαρα τις σοβαρές επιπτώσεις της λοίμωξης από τον H1N1 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες αλλά και τα κυοφορούμενα έμβρυα, από τέτοιους κινδύνους.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Προστασίας της Υγείας, οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί στην Αγγλία την περίοδο που συμπεριλήφθηκε στην μελέτη, ήταν εξαιρετικά χαμηλοί. Μόνο οι μισές από τις εγκύους που θεωρήθηκε ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως οι πάσχουσες από άσθμα) είχαν εμβολιαστεί. Αντιθέτως, μόνο το 36,6% των υγιών γυναικών (χωρίς υποκείμενα νοσήματα), έκανε το εμβόλιο.

«Υποψιάζομαι ότι πολλές έγκυες δεν έχουν ιδέα, του τι μπορεί να συνεπάγεται η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης. Ωστόσο, η πρώιμη ανοσοποίηση είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για τις μέλλουσες μητέρες να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους. Δεδομένου λοιπόν ότι η περίοδος της εποχικής γρίπης πλησιάζει, οι έγκυες θα πρέπει να αποτανθούν στον οικογενειακό τους ιατρό και να συναποφασίσουν για το αντιγριπικό εμβολιασμό. Τέλος, είναι σημαντικό οι γενικοί ιατροί να είναι εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο αριθμό εμβολίων, ώστε να καλύψουν τη ζήτηση», καταλήγει η ερευνήτρια.

(health.in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook