Ένα φαινόμενο που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις – Στα ύψη τα ενοίκια λόγω Airbnb

Αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα σπίτια που είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα του Airbnb, ενώ την ίδια στιγμή τα ενοίκια παρουσιάζουν αυξητική τάση. Μία πλατφόρμα που αποτελεί μάννα εξ’ ουρανού για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και μπελάς για όσους ψάχνουν σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι η Κρήτη έχει τα πρωτεία σε όλη την Ελλάδα, με τα Χανιά να διαθέτουν 7.430 καταλύματα, όλη η Κρήτη 17.433, την στιγμή που η Αθήνα είναι στη δεύτερη θέση με 12,213 ενώ η Κέρκυρα τρίτη με 5,703.

Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση στη διάθεση προσφερόμενων καταλυμάτων στο νησί, ενώ τα ενοίκια έμειναν σε σταθερά υψηλές τιμές.

«Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι τιμές των ενοικίων έχουν ανησυχητικά αυξητικές τάσεις, ωστόσο το «φαινόμενο Αirbnb» έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει με τους ιδιοκτήτες να επιστρέφουν σιγά και σταδιακά στη μακροχρόνια μίσθωση, ιδιαίτερα όμως σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά λογικά θα καθυστερήσει λίγο περισσότερο», σημειώνει η Έλενα Δήμου, επικεφαλής του τμήματος προώθησης και αξιοποίησης ακινήτων της εταιρείας ΔΑΝΟΣ-ΜΕΛΑΚΗΣ (ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ) (www.danos-melakis.gr). Η κ. Δήμου έδωσε συνέντευξη στο flashnews.gr και απάντησε σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στο φαινόμενο του Airbnb.

Πόσα σπίτια είναι εγγεγραμμένα στην πλατφόρμα του Airbnb στα Χανιά;

Όπως το 2018, έτσι και για το 2019 η Κρήτη εξακολουθεί να είναι μακράν πρώτη στη λίστα στην πλατφόρμα της Airbnb, ακολουθούμενη από την  Αθήνα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση και την Κέρκυρα στην τρίτη. Συγκεκριμένα τα ενεργά καταλύματα στην Κρήτη για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα (Airbnb)είναι 17.433. Ένα ποσοστό περίπου της τάξης του 42,65 % αυτών είναι στα Χανιά, περίπου 7430 καταλύματα, δεύτερη είναι η περιοχή του Ηρακλείου με ποσοστό 25%, το Ρέθυμνο με ποσοστό 18,29% και τέλος το Λασίθι με 14,06% (τα ποσοστά είναι κατά προσέγγιση από την AirDNA, εταιρεία δεδομένων βραχυχρόνιας μίσθωσης).

Υπάρχει αύξηση σε σχέση με το 2018-2019 στον αριθμό καταχωρήσεων στην πλατφόρμα;

Βάσει των στατιστικών στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας, υπάρχει μεγάλη αύξηση στον αριθμό προσφερόμενων καταλυμάτων και αύξηση των διανυκτερεύσεων, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μείωση της πληρότητας και των εσόδων. Πιο συγκεκριμένα, από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, τα διαθέσιμα καταλύματα αυξήθηκαν από 76.369 σε 94.592, μια αύξηση της τάξης του 23.9%, ενώ ταυτόχρονα η πληρότητα μειώθηκε κατά 15% από 45.4% σε 38.6% και το εισόδημα ανά ακίνητο (RevPAR – Revenue per Active Rental) μειώθηκε από €47.98 σε €43.46, μείωση της τάξης του 9.4%. 

H κυρία Trusler (International Sales Manager της AirDNA) ανέφερε στο συνέδριο BnB Guest 2020 ότι “Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, οδεύοντας προς τον κορεσμό της αγοράς, μια ένδειξη ότι η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη της ζήτησης.  Αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, αλλά σημαίνει ότι στην παρούσα χρονική στιγμή είναι ακόμα πιο σημαντικό να υπάρχουν ακόμα πιο “επαγγελματικές” καταχωρίσεις και να παρέχεται μια καλύτερη εξυπηρέτηση και μια συνολική εμπειρία επισκέπτη για να καταφέρετε να ξεχωρίσετε σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά.

Είναι κάτι το οποίο μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, πρέπει να ξεπεράσουμε το standard πρότυπο βγάζω ένα ακίνητο στην αγορά και να διαφοροποιηθούμε, ώστε να ξεχωρίσουμε και να καταφέρουμε να παραμείνουμε στην αγορά, διαφορετικά η αγορά θα μας αποβάλλει.

Η αυστηρή φορολογική συμμόρφωση έχει επηρεάσει την εγγραφή επιπλέον ακινήτων στο Air bnb;

Θεωρώ ότι δεν τους έχει επηρεάσει ιδιαίτερα η φορολογική συμμόρφωση, γιατί όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε οι καταχωρήσεις ακινήτων αυξήθηκαν στην πλατφόρμα. Αυτό ίσως που κάποιους έχει επηρεάσει είναι η πτώση της πληρότητας, λόγω της μεγάλης αύξησης του όγκου των ακινήτων, οπότε αποχωρούν και δε θέλουν να διαθέτουν πλέον το ακίνητο τους για βραχυχρόνια μίσθωση. Είναι αυτό που αναφέραμε προηγουμένως, ουσιαστικά η αγορά τους αποβάλλει, επειδή δε διαφοροποιούν το προϊόν τους, ώστε να ξεχωρίσει και έτσι δεν έχουν λόγο πλέον να διαθέτουν τα ακίνητα τους στην πλατφόρμα, αλλά προτιμούν να επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση ως ασφαλής και σίγουρα πιο εύκολη λύση.

Πλέον συνεχίζουν να εγγράφονται σπίτια στην πλατφόρμα Airbnb με τον ίδιο ρυθμό που γινόταν στην αρχή όταν και έγινε γνωστή η πλατφόρμα ή έχει σημειωθεί πτώση;

Συνεχίζουν να εγγράφονται σπίτια στην πλατφόρμα, αλλά διαφοροποιούνται οι περιοχές. Οι περιοχές διαφοροποιούνται κάθε χρονιά, όπως και για το 2019 οι περιοχές με μεγάλη ανάπτυξη ήταν τελείως διαφορετικές  με την προηγούμενη χρονιά και αυτό μας δείχνει πόσο ραγδαία αναπτύσσεται η βιομηχανία της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως ανέφερε και η κυρία Trusler (International Sales Manager της AirDNA) στο συνέδριο BnB Guest 2020. ‘Αυτές τις περιοχές μπορεί να μην τις είχατε καν σκεφτεί αλλά βλέπουμε ότι έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τον τελευταίο χρόνο. Οπότε όταν μιλάμε για κορεσμό της αγοράς στην Ελλάδα, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι όλη η αγορά είναι κορεσμένη.  Αυτό που μπορεί να σημαίνει είναι ότι οι κορυφαίες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Αθήνα, αναπτύσσονται γρηγορότερα από την ζήτηση. Τώρα είναι η ευκαιρία σας να αναγνωρίσετε άλλες περιοχές στην Ελλάδα όπου μπορείτε να επενδύσετε και να προλάβετε τον ανταγωνισμό πριν τον κορεσμό”.

Έχει σημειωθεί αύξηση στα ενοίκια των σπιτιών στην πόλη των Χανίων τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας Airbnb;

Σύμφωνα με τα τελευταία Θεωρώ τεράστια αύξηση και το φαινόμενο παίρνει τρομακτικές διαστάσεις χρόνο με το χρόνο. Τα ενοίκια έχουν γίνει απλησίαστα για ένα μέσο νοικοκυριό, εφ’ όσον πλέον είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει στα μηνιαία έξοδά του συμπεριλαμβανομένου ενός ενοικίου εκτός πραγματικότητας! Παράλληλα, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του 2019 που δημοσιοποίησε η πλατφόρμα αγγελιών Spitogatos, οι τιμές ενοικίασης παρουσίασαν πολύ μεγάλες αυξήσεις στην πλειονότητα των ελληνικών πόλεων, αλλά στα Χανιά παρέμειναν σχεδόν σταθερές το 2019 σε σχέση με το 2018, που ήταν όμως ήδη υπερτιμημένες.

Πόσα σπίτια είναι διαθέσιμα προς μακροχρόνια ενοικίαση στα Χανιά;

Ελάχιστα διαθέσιμα σπίτια προς μακροχρόνια ενοικίαση στα Χανιά και συγκεκριμένα όσα διατίθενται είναι σε απλησίαστες τιμές, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Θεωρούμε ότι το «φαινόμενο Αirbnb» έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει με τους ιδιοκτήτες να επιστρέφουν σιγά και σταδιακά στη μακροχρόνια μίσθωση, ιδιαίτερα όμως σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά λογικά θα καθυστερήσει λίγο περισσότερο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook