Τώνια Λιοδάκη Τώνια
Λιοδάκη
Δημοσιογράφος

Τα αυξημένα παγκοσμίως και εγχωρίως μέτρα ασφαλείας, η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού, τα αχαρτογράφητα μέχρι στιγμής νερά στα οποία κινείται η γνώση γύρω από την αντιμετώπιση και εξέλιξη της επιδημίας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για το κομμάτι του τουρισμού.

Η Κρήτη προς το παρόν μετρά “θύματα” αλλά όχι ήττα στον ιδιότυπο αυτό “πόλεμο”.

Σύμφωνα με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης, Κυριάκο Κώτσογλου:

«Τα ξενοδοχεία της Κρήτης έχουν έρθει ήδη αντιμέτωπα με ακυρώσεις κρατήσεων τουριστικών πακέτων, ακυρώσεις που χαρακτηρίζονται πολύ σημαντικές. Αφορούν κυρίως στους μήνες Μάρτιο αλλά και Απρίλιο, καθώς οι επισκέπτες επιθυμούν να ματαιώσουν λόγω κορωνοϊού το ταξίδι τους και τις διακοπές τους. Μοιραία, οι επιπτώσεις αυτές είναι περισσότερο ορατές αυτή τη στιγμή, στα ξενοδοχεία πόλεως. Ο Απρίλιος θα θεωρηθεί χαμένος όταν πλέον η έναρξη της λειτουργίας σημαντικού ποσοστού των ξενοδοχειακών μονάδων «μετακινηθεί» από την αρχή του μήνα στο τέλος του, κάτι που δυστυχώς έχει ήδη διαφανεί ως ένα βαθμό».

Το Πάσχα καθοριστικό χρονικό σημείο

Με τη ρευστότητα που επικρατεί στην εξέλιξη της επιδημίας και των μέτρων που αυτή επιφέρει, δεν μπορούμε να εξαγάγουμε ασφαλές συμπέρασμα προς το παρόν για την έκβαση της τουριστικής σεζόν. Υπάρχει ωστόσο ένα κομβικό χρονικό σημείο από το οποίο η σεζόν θα κριθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Κώτσογλου: «Το Πάσχα είναι το καθοριστικό χρονικό σημείο. Με την άνοδο τότε της θερμοκρασίας και της θετικής επίπτωσης που αυτή θα έχει στην υποχώρηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θα έχουμε καλύτερη εικόνα της συμπεριφοράς της αγοράς και θα δούμε αν θα κάνουμε λόγο για μια τουριστική χρονιά με συνέχιση ακυρώσεων ή για “σώσιμο της παρτίδας” και της τουριστικής περιόδου με τις ζημιές να περιορίζονται τους δυο πρώτους μήνες της».

Να σημειωθεί βέβαια ότι οι πιέσεις που δέχονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού είναι από τώρα εμφανείς και σε αρκετές περιπτώσεις ασφυκτικές και αυτό γιατί οι ξενοδόχοι, σύμφωνα με τον κ. Κώτσογλου, για να πληρώσουν τις υποχρέωσεις τους στους προμηθευτές τους βάζουν συνήθως τις επιταγές τους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ποντάροντας στις προκαταβολές των τουριστικών πακέτων που θα κλείσουν. Η ακύρωση λοιπόν των πακέτων αυτών αυτό το δίμηνο αφήνει τώρα έκθετους οικονομικά τους επιχειρηματίες.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κώτσογλου θεωρεί τη λήψη των μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας προς τη σωστή κατεύθυνση πρόληψης, τονίζοντας ότι εξίσου σημαντική είναι και η ενίσχυση της συλλογικής – προσωπικής μας συνείδησης,. Τόνισε ωστόσο, ότι κάθε ενέργεια προς την τόνωση της τουριστικής βιομηχανίας της Κρήτης είναι σημαντική, είτε επενεργήσει τώρα, είτε στην περίοδο ανάκαμψης που όλοι αναμένουμε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook