Μια ενδιαφέρουσα και απροσδόκητη ανακάλυψη συμπεριφοράς ψαριών έκαναν ερευνητές από την Ελβετία. Διαπίστωσαν ότι ένα είδος ψαριών που ζει σε κοραλλιογενείς υφάλους, το Parupeneus cyclostomus που οι ειδικοί αναφέρουν ως «κίτρινο μπαρμπούνι», κυνηγά σε αγέλες τα μέλη των οποίων συνεργάζονται για την απόκτηση της τροφής, κατανέμοντας τις εργασίες και ακολουθώντας ένα «στρατηγικό σχέδιο»!

Το Parupeneus cyclostomus έχει έντονο κίτρινο χρώμα και ζει κυρίως στα τροπικά νερά του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Νεσατέλ εντόπισαν πληθυσμούς αυτών των ψαριών στα ανοικτά της Αιγύπτου στην Ερυθρά Θάλασσα και μελέτησαν τις κινήσεις και την συμπεριφορά τους.

Διαπίστωσαν ότι κινούνται ομαδικά και οργανωμένα όταν αποφασίζουν να κυνηγήσουν. Από το στόμα τους προεξέχουν μακριά «μουστάκια» τα οποία λειτουργούν ως ένα είδος ραντάρ βοηθώντας τα εντοπίζουν τις κινήσεις των θηραμάτων τους. Όταν εντοπίζουν κάποιο θήραμα ένα από τα μέλη της αγέλης αρχίζει να κυνηγά το θήραμα ενώ τα υπόλοιπα μέλη της αγέλης διασκορπίζονται με τρόπο τέτοιο ώστε να μπλοκάρουν όλα τα πιθανά σημεία διαφυγής του.

«Ξεκινήσαμε να μελετούμε το συγκεκριμένο είδος ψαριών όταν παρατηρήσαμε ότι ενεργούν συντονισμένα ώστε να μάθουμε περισσότερα για τις κοινωνικές δομές τους» αναφέρει ο καθηγητής Ρεντουάν Μπσάρι, επικεφαλής της έρευνας. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Ethology.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook