Των ανθρώπων τα σχέδια τα βλέπει ο Θεός και γελά.

Πριν λίγες μονάχα εβδομάδες το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η οικονομική κρίση, η τεράστια ανεργία και οι πεντακόσιες χιλιάδες ελληνόπουλα που στα χρόνια της κρίσης πήραν των ομματιών τους κι έφυγαν στα ξένα. Σήμερα η οικονομική κρίση καταλαμβάνει την τρίτη μόλις θέση των ανησυχιών μας, πίσω από την επιδημία του κορονοϊού και την υβριδική επίθεση του Ερντογάν.   

Η επιδημία του κορονοϊού αν και αντιμετωπίζεται σαν μια μορφής γρίπης έχει τη δυσκολία της ευκολότατης μετάδοσης, φεύγει από τον ένα στον άλλο σε χρόνο dt. Έχει επίσης μια ιδιαιτερότητα, είναι ασυμπτωματικός. Κάποιος δηλαδή μπορεί να νοσεί, να έχει και να μεταδίδει τον ιό χωρίς να έχει κάποιο σύμπτωμα που θα τον κάνει να αντιληφθεί την ασθένεια του.

Όλα δείχνουν πως η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί την μείωση των μετακινήσεων πληθυσμών, κάτι που οι γείτονες μας Ιταλοί έμαθαν με τον σκληρότερο τρόπο. Όπως θα θυμάστε Ιταλοί ανεύθυνοι πολιτικοί επιδεικτικά αρνούνταν τη σοβαρότητα της κατάστασης και μια οπωσδήποτε δύσκολα ελεγχόμενη κατάσταση γιγαντώθηκε πρώτα σε αποκλεισμό της Βόρειας Ιταλίας και από προχθές, ολόκληρης της χώρας.   Όπως είναι λοιπόν αναμενόμενο στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο πλανητικό μας χωριό, το ερώτημα δεν ήταν αν θα έρθει η ασθένεια από τα μέρη μας, αλλά πότε.

Δυστυχώς ήρθε και όπως δείχνουν τα πράγματα, η αντιμετώπιση από τις αρχές έως τώρα ήταν η ενδεδειγμένη. Σήμερα όμως η γενική παύση στην εκπαίδευση δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση και αυτό όχι μόνο γιατί επιτείνει την ανησυχία στον πληθυσμό, μα γιατί πυροδοτεί εξτρά μετακινήσεις δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητών. Ήδη στο εκπαιδευτήριο μας από την ώρα που μαθεύτηκαν τα καθέκαστα οι φοιτητές «έσπασαν» τα τηλέφωνα για τις απαραίτητες οικογενειακές συνεννοήσεις και «έριξαν» το internet ψάχνοντας τρόπο να γυρίσουν στα σπίτια τους. Φαντάζομαι και τα Ρεθεμνιωτάκια που σπουδάζουν αλλού κάτι αντίστοιχο έκαναν. Στο κομμάτι αυτό η μετακίνηση χιλιάδων νεαρών ατόμων ανά την Ελλάδα θα φέρει μάλλον το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα…

Όσο για τις υπόλοιπες βαθμίδες τι να πω. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις ανησυχίες της αρμόδιας επιτροπής του της Υγείας υπουργείου που πήρε την απόφαση. Πράγματι τα παιδιά μπορούν να είναι ασυμπτωματικά για μεγάλο διάστημα και να μολύνουν το περιβάλλον τους, κάτι που περιορίζοντας τα μειώνει τις πιθανότητες να συμβεί. Από την άλλη, αυτό προϋποθέτει τον περιορισμό των παιδιών στο σπίτι, κάτι που με βάση τα σημερινά οικογενειακά δεδομένα θεωρείται τουλάχιστον αμφίβολο. Έπειτα, σε 14 μέρες τι σημαντικό περιμένουμε να αλλάξει; Έχω την εντύπωση πως πρόκειται για μια απόφαση που ενώ έχει μεγάλο κοινωνικό κόστος, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν πρόκειται να έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα, ενώ στην τριτοβάθμια αυτά μπορεί να είναι και αρνητικά. Μάλλον έπρεπε να κινηθούμε κατά περίπτωση.          

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook