Κι όμως το 2009 η πανδημία Η1Ν1 ήταν κατά πολύ χειροτερη από ότι ο κορωνοϊός ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται.

Το γεγονός αυτό δεν ξέρουμε αν πρέπει να μας ενθαρρύνει ή να μας οδηγεί σε άλλες σκέψεις, αλλά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και ενώ είναι σε εξέλιξη η πανδημία του Κορωνοϊού (όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ) με επιβεβαιωμένους 4.291 θανάτους, εμφανίζεται ως κάτι πολύ λιγότερο σε σχέση με την πανδημία του 2009 Η1Ν1.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο πανδημικός ιός της γρίπης Η1Ν1 του 2009 προκάλεσε περίπου 203.000 θανάτους πνευμονικής αιτιολογίας σε όλο τον κόσμο, ενώ αν συνυπολογισθούν και οι λοιποί θάνατοι λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με τον ιό, όπως οι καρδιαγγειακοί, τότε ο αριθμός ανεβαίνει στους 400.000! Καταλαβαίνετε βέβαια για τι νούμερα μιλάμε!

Ωστόσο, υπάρχει η εξής παρατήρηση:

Ο ΠΟΥ ανέφερε μόνο 18.449 θανατηφόρα κρούσματα, αριθμός που εξαρχής είχε θεωρηθεί πολύ χαμηλός σε σχέση με την πραγματικότητα. Μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε τις υποψίες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι που πέθαναν το 2009, ποτέ δεν είχαν κάνει τεστ για τον ιό Η1Ν1.

Οι 60 ερευνητές από 26 χώρες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λόουν Σίμονσεν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Medicine”, τόνισαν το 2013 ότι «η νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως ο ιός Η1Ν1 σκότωσε πολύ περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως από ό,τι αρχικά θεωρείτο».

Ο ιός Η1Ν1 αποτέλεσε μια άκρως επικίνδυνη πανδημία που έπληξε τις χώρες της Αμερικής (Μεξικό, Αργεντινή, Βραζιλία), ενώ αντίθετα τα θύματα ήσαν αναλογικά πολύ λιγότερα στην Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία και τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης. Το 62% έως 85% των θανάτων της πανδημίας του 2009 συνέβησαν σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών, αντίθετα με ό,τι συνήθως συμβαίνει με την εποχική γρίπη, που πλήττει πρωτίστως άτομα της τρίτης ηλικίας.

Που θέλουμε να καταλήξουμε;

Ότι, ίσως, ο Η1Ν1 ήταν πολύ πιο επικίνδυνος ιός από ότι ο κορωνοϊός, ο οποίος ωστόσο είναι σε εξέλιξη και μόλις σήμερα ανακοινώθηκε ως πανδημία από τον ΠΟΥ. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή γιατί και τότε ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει λιγότερους θανάτους από αυτούς που, εν τέλει αποδείχθηκαν ότι υπήρχαν. Γιατί να μη συμβαίνει κάτι ανάλογο και με τον κορωνοϊό, θα μπορούσε κάποιος να πει…

Κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει με τον κορωνοϊό, ωστόσο, εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, οι πιθανότητες να προσβληθούμε είναι κατά πολύ λιγότερες από όταν κάποιος δεν προσέχει…

(με πληροφορίες από news247.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook