Με προσφυγή στον ΟΗΕ απειλεί η Βαγδάτη.

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο αμερικανικός στρατός αναφορικά με τα πλήγματα σε φιλοϊρανική παραστρατιωτική οργάνωση στο Ιράκ, διαμηνύοντας ότι κρατά στο εξής δύο αεροπλανοφόρα με τις δυνάμεις κρούσης τους στην περιφέρεια για την αντιμετώπιση της «απειλής» του Ιράν, που χαρακτήρισε «πολύ υψηλή».

«Θεωρούμε ότι σημειώσαμε επιτυχία σε όλες τις θέσεις [που βομβαρδίστηκαν] και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το επίπεδο των ζημιών που καταφέραμε», δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM), του μεικτού διοικητηρίου των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία.

Ο αμερικανικός στρατός έπληξε πέντε «θέσεις» κοντά στη Βαγδάτη, εγκαταστάσεις που ανήκαν κατ’ αυτόν στις Ταξιαρχίες του Στρατού του Θεού (Κατάεμπ Χεζμπολάχ), φιλοϊρανική παραστρατιωτική οργάνωση ορισμένα στοιχεία της οποίας έχουν ενταχθεί στις τακτικές ιρακινές ένοπλες δυνάμεις. Επρόκειτο, ανέφερε, για αντίποινα μετά τον θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτικών σε επίθεση με ρουκέτες εναντίον βάσης του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ.

Τα πλήγματα είχαν στόχο αποθήκες όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού και έγιναν με επανδρωμένα αεροσκάφη — όχι με UAVs — ειδικά «ρυθμισμένες» ώστε να προκαλέσουν τις ελάχιστες δυνατές παράπλευρες απώλειες, διευκρίνισε ο στρατηγός των Πεζοναυτών Κένεθ Φράνκλιν «Φρανκ» Μακένζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο.

«Δεν έχω ακόμη τους αριθμούς (…) αλλά θεωρούμε πως οι παράπλευρες ζημιές θα είναι πολύ περιορισμένες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού στρατού, τρεις στρατιωτικοί και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην επαρχία της Βαβυλώνας, όπως κι ένας πολίτης, εργαζόμενος σε υπό ανέγερση αεροδρόμιο στην Καρμπάλα.

Επίρριψη της ευθύνης στο Ιράν
Οι ΗΠΑ καθιστούν το Ιράν υπεύθυνο για τη δράση των σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που εξοπλίζουν, υπενθύμισε ο στρατηγός Μακένζι.

«Θεωρούμε ότι πίσω από την Κατάεμπ Χεζμπολάχ βρίσκεται το ιρανικό κράτος και το ιρανικό κράτος έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι το καθιστούμε υπεύθυνο για ό,τι κάνει η Κατάεμπ Χεζμπολάχ», επέμεινε ο Μακένζι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο Πεντάγωνο.

«Θέλω να επαναβεβαιώσω ότι αυτά τα αμυντικά πλήγματα προορίζονταν να καταστρέψουν εξελιγμένα συμβατικά όπλα που προμηθεύει το Ιράν και ότι οι ΗΠΑ έδρασαν σε αυτοάμυνα, σε αντίδραση σε μια άμεση και εσκεμμένη επίθεση εναντίον βάσης στο Ιράκ όπου στρατωνίζονταν δυνάμεις του συνασπισμού», συνέχισε ο Μακένζι.

Η απειλή του ιρανικού καθεστώτος, έκρινε ο αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός, «παραμένει πολύ υψηλή» μετά τον θάνατο στις αρχές του Ιανουαρίου του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη.

Ο επικεφαλής της CENTCOM σημείωσε ότι ζήτησε και έλαβε από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ την άδεια να κρατήσει στην περιφέρεια δύο αεροπλανοφόρα, για πρώτη φορά από το 2012.

Με τα αεροπλανοφόρα USS Dwight D. Eisenhower και USS Harry S. Truman, «έχουμε την ευελιξία, την δυνατότητα και τη βούληση για να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε απειλή», είπε.

Τα αεροπλανοφόρα είναι πολύτιμα σε αυτή την περιοχή διότι με την αεροναυτική δύναμή τους «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πρόσβασης σε βάσεις ή υπέρπτησης», εξήγησε.

Ο Σουλεϊμανί «τους λείπει»
Μετά τον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί, οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένοι στην περιοχή αυξήθηκαν κατά 10.000 στελέχη και πλέον.

Για τον στρατηγό Μακένζι, ο θάνατος του πανίσχυρου επικεφαλής της Δύναμης Αλ Κουντς, που είναι αρμόδια για τις ιρανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ανθρώπου που διοικούσε de facto διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις σε όλη την περιοχή, το καθεστώς του Ιράν δέχθηκε βαρύ πλήγμα, όμως η στρατηγική του δεν έχει αλλάξει.

«Η φιλοδοξία της Τεχεράνης να διώξει τις ΗΠΑ από την περιοχή (…) δεν έχει εκλείψει», είπε. «Αλλά είναι αλλιώς τα πράγματα τώρα, ο Σουλεϊμανί δεν είναι πια εκεί και τους λείπει».

«Η ικανότητά τους να ασκούν αποτελεσματική διοίκηση (των φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων) επηρεάστηκε», κατά τον Μακένζι. Αλλά «οι προθέσεις» των Ιρανών «είναι πάντα εκεί. Απλώς δεν είναι τόσο καλοί όσο ήταν όταν ήταν ακόμα ζωντανός».

Η Βαγδάτη καταδικάζει και προειδοποιεί
Η κυβέρνηση του Ιράκ καταδίκασε τις επιδρομές, στις οποίες είδε μια κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και μια στοχευμένη επίθεση εναντίον των τακτικών ενόπλων δυνάμεών της.

Ο πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να μετατρέψουν το Ιράκ σε διαλυμένο κράτος και να οδηγήσουν στην ανάνηψη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε πως θα καταγγείλει τις αμερικανικές επιθέσεις στα Ηνωμένα Έθνη.

Νωρίτερα, το ΥΠΕΞ κάλεσε τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας για να τους επιδώσει διαμαρτυρίες.

Η μακρά σύγκρουση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης συνεχίζει να εκτυλίσσεται ολοένα περισσότερο στην ιρακινή επικράτεια τους τελευταίους μήνες, επαναφέροντας στην επιφάνεια τις εντάσεις μεταξύ όσων εναντιώνονται στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία και αυτών που θεωρούν την στήριξη των ΗΠΑ ζωτικής σημασίας για να αποτραπεί η ανάδυση του ΙΚ από τις στάχτες του.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook