Το μοτίβο παρατηρείται σε πολλά είδη

Είναι μια κοινή αλήθεια σε πολλά είδη ζώων, πως τα θηλυκά έχουν την τάση να ζουν περισσότερο από τα αρσενικά.

Και ο άνθρωπος δεν αποτελεί φυσικά εξαίρεση. Το μέσο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες είναι τα 74,2 χρόνια και τα 69,8 για τους άντρες, όπως μας λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Κάτι που ισχύει παντού στον κόσμο.

Κι ενώ έχουν προταθεί πολλές εξηγήσεις γι’ αυτό, όπως περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί λόγοι, μια νέα μελέτη αποφάσισε να ελέγξει τα χρωμοσώματα του φύλου.

Και βρήκε πράγματι πως όταν έχεις δύο αντίγραφα του ίδιου χρωμοσώματος φύλου, τότε έχεις και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Στους ανθρώπους, τα χρωμοσώματα του φύλου αποδίδονται με XX (γυναίκα) και XY (άντρας).

Σε πολλά είδη πουλιών, ψαριών, ερπετών και εντόμων όμως είναι τα αρσενικά αυτά που έχουν δύο αντίγραφα του ίδιου χρωμοσώματος (ZZ), αφήνοντας στα θηλυκά το διαφορετικό (ZW).

Ακόμα και εκεί όμως, στο αντεστραμμένο αυτό σύστημα, η θεωρία παραμένει σωστή: εκεί είναι τα αρσενικά αυτά που ζουν περισσότερο από τα θηλυκά. Έχοντας δηλαδή δύο αντίγραφα του ίδιου χρωμοσώματος.

Αυτά μας λένε στο άρθρο τους στο περιοδικό «Biology Letters», όπου οι ερευνητές έλεγξαν 229 είδη και παρατήρησαν πως τα ίδια χρωμοσώματα φύλου απέδιδαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Η υπόθεση υπήρχε, αυτή ήταν ωστόσο η πρώτη πειραματική απόδειξη στον κόσμο των έμβιων όντων…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook