Τώνια Λιοδάκη Τώνια
Λιοδάκη
Δημοσιογράφος

Οι επιπτώσεις στον τουρισμό από την πανδημία του κορωνοϊού είναι ήδη εκτεταμένες και στην Κρήτη αλλά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Οι ματαιώσεις κρατήσεων πακέτων στo νησί, η αναστολή πληρωμών tour operator και η απόφαση της TUI μετατρέψει κρατήσεις guarantee σε allotment όπως είχε δημοσιεύσει το flashnews.gr  έχουν ήδη ναρκοθετήσει τη φετινή τουριστική σεζόν και σε επίπεδο Κρήτης.

Η βόμβα κρύβεται στα ψιλά γράμματα

Η TUI επικαλούμενη λόγους ανωτέρας βίας, με τη νέα συνθήκη που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, μετέτρεψε τα συμβόλαιά της από guarantee σε allotment. Μόλις παρέλθει η περίοδος ανωτέρας βίας, ο μεγάλος αυτός tour operator υποχρεούται να επιστρέψει στις υποχρεώσεις του συμβολαίου του.

Δυστυχώς, όμως, στα ψιλά γράμματα κρύβεται το χειρότερο σενάριο. Σε αρκετά συμβόλαια της TUI με ξενοδόχους της Κρήτης (δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ακολουθείται σαν νόρμα από την εταιρεία σε όλα της τα συμβόλαια) υπάρχει μια σημείωση πολύ σημαντική και καθοριστική.

Αυτή εν ολίγοις ορίζει ότι:

Αν ένα γεγονός ανωτέρας βίας (όπως αυτό του κορωνοϊού που επικαλέστηκε η TUI) συνεχίζεται ή είναι πιθανόν να συνεχιστεί και να υπερβεί σε διάρκεια τις 21 συνεχόμενες ημέρες, τότε η TUI, μπορεί με γραπτή ειδοποίηση προς τον ξενοδόχο να ακυρώσει πλήρως την οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς δέσμευση και με άμεση ισχύ.

Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση και εφαρμοστεί το κλείσιμο των εποχικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων μέχρι τις 30 Απριλίου.

Πρόκειται επομένως για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει κατά πολύ τις 21 συνεχείς ημέρες που θέτει ως χρονικό περιθώριο ο μεγάλος tour operator για να προχωρήσει στην πλήρη ρίξη των συμφωνιών και των συμβολαίων που έχει συνάψει με κρητικά ξενοδοχεία και ομίλους.

Το δεδομένο αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στους κύκλους πολλών ξενοδόχων που θεωρούν πολύ πιθανό ότι η TUI θα ενεργοποιήσει τη ρήτρα αυτή. Η ολοκληρωτική ακύρωση των συμβολαίων αυτομάτως θα σημάνει μια χιονοστιβάδα εξελίξεων που ξεκινά από τα ξενοδοχεία, μετακυλίεται στους εργαζομένους στον τουριστικό κλάδο και επεκτείνεται σε όλους την αλυσίδα προμηθευτών, με τελικό θύμα την τοπική οικονομία.

Να σημειωθεί ότι τα προεόρτια έχουν ήδη αρχίσει όχι μόνο από την ΤUI αλλά και από άλλους μεγάλους tour operator που έχουν προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών και προκαταβολών σε Κρήτες ξενοδόχους.

Επί της ουσίας και για να δανειστούμε την εύστοχη παρατήρηση στελέχους του ξενοδοχειακού κλάδου στην Κρήτη «η τουριστική σεζόν στο…. απόσπασμα!»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook