Θετική για την εκταμίευση της έκτης δόσης αναμένεται να είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στην έκθεση θα αναλύονται οι μακροοικονομικές εξελίξεις και προοπτικές της Ελλάδας, οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και οι πρόσφατες χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, θα γίνεται αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος, θα υπάρχει ειδική ανάλυση επί της φορολογικής πολιτικής και επί της δημοσιονομικής πολιτικής στο 9μηνο του 2011, θα αναφέρονται οι αλλαγές στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική (ΠΔΣ) 2011-15 και θα απαριθμούνται τα νέα -άγνωστα ακόμη- μέτρα που θα ληφθούν το 2012, αλλά και οι διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η έκθεση θα αναφέρεται αναλυτικά στη διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων και στις ιδιωτικοποιήσεις, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του τομέα Υγείας και στις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση. Η αγορά εργασίας, οι παρεμβάσεις στα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα και οι αλλαγές σε ενέργεια, μεταφορές και εκπαίδευση θα απασχολούν το σκέλος της έκθεσης για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις.

Η δημοσιονομική χρηματοδότηση και η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο της έκθεσης, στο οποίο θα αποτυπώνεται και η άποψη του κλιμακίου της ΕΕ και της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η ανάλυση θα εξετασθεί στο Eurogroup της Παρασκευής, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει τα συμπεράσματα της τρόικας, και ακολούθως την εκταμίευση στις της επόμενης δόσης του ευρωπαϊκού δανείου προς την Ελλάδα ύψους 5,8 δισ. ευρώ, στις αρχές Νοεμβρίου.

Σήμερα το απόγευμα, αναμένεται να ανακοινωθεί από το ΔΝΤ το πότε θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να εγκρίνει την έκθεση αξιολόγησης που έχουν καταρτίσει τα στελέχη του και την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Όπως διαφαίνεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο
24h.gr, η χρηματοδότηση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισρεύσουν στα ελληνικά ταμεία σε διαφορετικούς χρόνους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook