Η ΔΟΕ παρά την επέλαση του κορονοϊού παγκοσμίως αποφάσισε να μην πάρει δραστικά μέτρα, τονίζοντας σε ανακοίνωση της πως δεν υπάρχει για την ώρα καμία σκέψη για λήψη δραστικών μέτρων, αλλά και αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων.  

Σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του προέδρου και μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αποφασίστηκε να συνεχιστεί η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που είναι προγραμματισμένοι για τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει στην αναβολή μεγάλων αθλητικών γεγονότων όπως είναι είναι το Euro 2020 και το Κόπα Αμέρικα, ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Στην σημερινή (17/3) τηλεδιάσκεψη της ΔΟΕ αποφασίστηκε να μην ληφθούν δραστικά μέτρα παρά την επέλαση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο. «Η ΔΟΕ παραμένει αφοσιωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και τέσσερις μήνες πριν την έναρξη τους δεν υπάρχει η ανάγκη για δραστικά μέτρα. Η ΔΟΕ ενθαρρύνει όλους τους αθλητές να συνεχίζουν να προετοιμάζονται όσο καλύτερα μπορούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων ξεπερνάει τα 10δις δολάρια και είναι σίγουρο ότι η ΔΟΕ και φυσικά οι Ιάπωνες που έχουν υπογράψει το συμβόλαιο θα εξαντλήσουν την τελευταία πιθανότητα για να αποφασίσουν την αναβολή τους. 

Ήδη έχουν αρχίσει τα σενάρια για μετάθεση τους τον Οκτώβριο, όπου είχαν διεξαχθεί και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1964. Αυτό όμως για να πραγματοποιηθεί πρέπει ν΄αλλάξει το καλεντάρι σ’ όλα τα Ολυμπιακά αθλήματα. 

Οι εκπρόσωποι των παγκοσμίων ομοσπονδιών των αθλημάτων έχουν ζητήσει από την ΔΟΕ να εξετάσει τα αιτήματα τους όσο αφορά τους αγώνες και τον τρόπο Ολυμπιακής πρόκρισης. 

Στα ομαδικά αθλήματα το πιθανότερο σενάριο είναι η κατάργηση των προ ολυμπιακών τουρνουά. Στο μπάσκετ είναι προγραμματισμένο για τον Ιούνιο αλλά η κλήρωση αναβλήθηκε. 

Στο πόλο και στο χάντμπολ τα ολυμπιακά τουρνουά δεν μπορεί να γίνουν πριν από τον Ιούνιο. Έτσι η ΔΟΕ η οποία έχει δώσει και χρονικό όριο για την επίτευξη ορίων την 30η Ιουνίου εξετάζει να προχωρήσει σε προκρίσεις μέσα από το τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάθε αθλήματος.

Στον στίβο και στην κολύμβηση το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο. Οι αγώνες ακυρώνονται ο ένας μετά από τον άλλο. Ακυρώθηκαν οι 3 πρώτοι αγώνες του Diamond League ενώ στην κολύμβηση δύσκολα θα διεξαχθεί το Μάιο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Εάν έως το τέλος Μαϊού δεν υπάρχει δράση σ’ αυτά τα σπορ πως θα πιάσουν οι αθλητές τα όρια; Θα προκριθούν βάσει των Παγκοσμίων ή ηπειρωτικών πρωταθλημάτων. 

Η ΔΟΕ με την κίνηση της αυτή να “δηλώσει” ότι προχωράει κανονικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες κερδίζει χρόνο. Κανείς δεν περίμενε πως τόσους μήνες πριν από την έναρξη τους θα προχωρούσε σε αναβολή.

Περιμένει τις προτάσεις των παγκόσμιων ομοσπονδιών και παρακολουθεί και τις εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού σε κάθε χώρα. Το “κλειδί” είναι οι Αμερικανοί. 

Εάν η κατάσταση δυσκολέψει αρκετά στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες δύσκολα θα ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στις 24 Ιουλίου. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη ζητήσει από τους Ιάπωνες να τους διοργανώσουν το 2021 αλλά αυτό θα έχει τεράστιο οικονομικό κόστος. 

Ένα άλλο θέμα είναι οι αντιδράσεις των αθλητών. Έως τώρα ελάχιστοι έχουν μιλήσει υπέρ της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αθλητές φυσικά και πρέπει ν΄ ακουστούν αλλά ας πάρουν θέση τις επόμενες εβδομάδες. 

Η ΔΟΕ  ξεκαθαρίζει πως πάσα κατεύθυνση πως δεν θα “ανεχτεί” Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς κόσμο. 

Εν κατακλείδι κάτι πιο ουσιαστικό όσο αφορά την τέλεση των Αγώνων θα υπάρξει έως τις 10 Απριλίου.

Η κατάσταση στην Ιταλία, στην Ισπανία και σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το “αύριο” στις ΗΠΑ αλλά και η πορεία του κορονοϊού σε Λατινική Αμερική και Αφρική θα κρίνουν το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook