Ένα τεράστιο «μπράβο»…

Τις τελευταίες εβδομάδες, πρώτο θέμα συζήτησης στα δελτία ειδήσεων αλλά και τα social media, είναι η επιμονή ορισμένων -κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων- να μην λαμβάνουν σοβαρά το κίνημα «Μένουμε Σπίτι», με αποτέλεσμα αγορές, πλατείες, παραλίες και πάρκα να γεμίζουν κόσμο.

Επικίνδυνο; Ναι. Ο σωστότερος όρος, όμως, είναι σίγουρα το «εγκληματικό».

Δυστυχώς, αυτό που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε είναι πως στη χώρα μας υπάρχουν πολίτες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με άλλο τρόπο, παρά μόνο με το να βγουν από το σπίτι.

Να βγουν για να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, για να αγοράσουν τα απαραίτητα για το σπίτι τους (καθώς δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να ψωνίσουν ηλεκτρονικά) και να πραγματοποιήσουν τις πληρωμές τους. Θα βγουν, λοιπόν, από το σπίτι τους, όχι επειδή το θέλουν, αλλά επειδή πρέπει να το κάνουν.

Όλα αυτά έλαβε σοβαρά υπόψιν του ο Δήμος Τρικκαίων και… έβαλε τα γυαλιά σε όλους μας, δημιουργώντας δύο νέες, σωτήριες -κυριολεκτικά!- υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους δημότες των Τρικάλων αλλά και για εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Μιλάμε για ανθρώπους που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνοι τους, που είναι άρρωστοι, μόνοι και χρειάζονται κάποιον να τους βοηθήσει με τις καθημερινές τους υποχρεώσεις στις μέρες της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Μείνε σπίτι και τηλεφώνησε– Είμαστε εδώ για σένα»
Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα του Δήμου Τρικκαίων προς τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες με τα δύο νέα, καινοτόμα μέτρα δεν χρειάζεται να διακινδυνεύσουν την υγεία τόσο τη δική τους όσο και των συμπολιτών τους βγαίνοντας από το σπίτι.

Ποια είναι αυτά; Η τηλεφροντίδα και η βοήθεια στο σπίτι, που τέθηκαν σε ισχύ από χθες, Δευτέρα 16 Μαρτίου.

Τι είναι η τηλεφροντίδα
 
Σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Δήμος σε συνεργασία με την εταιρεία e-Τρίκαλα, προσφέρει δωρεάν σε ηλικιωμένους και πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου οι καθημερινές τους μετρήσεις για τις τιμές ζαχάρου να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια τηλεσαχκαρόμετρων με διεπαφή bluetooth και διασύνδεση μέσω διαδικτύου, προκειμένου να μην κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε κάποιο ιατρείο.

Ακόμα, παραχωρείται δωρεάν σετ αισθητήρων «έξυπνης οικίας» σε μοναχικούς ηλικιωμένους και άτομα των ευπαθών ομάδων για τηλεπαρακολούθησή τους μέσω διαδικτύου από το αρμόδιο κέντρο τηλεφροντίδας. Πρόκειται για ειδικούς αισθητήρες κίνησης εντός σπιτιού, προκειμένου να διασφαλιστεί πως όλα είναι εντάξει αλλά και ειδικά κουμπιά έκτακτης κλήσης για βοήθεια.

Υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ο Δήμος εξυπηρετεί πλέον τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδας στις καθημερινές τους ανάγκες και υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, το αρμόδιο τμήμα του Δήμου δέχεται κλήσεις στο 24310-20000 από όσους έχουν ανάγκη τρόφιμα, φάρμακα ή και επείγουσες συνδιαλλαγές με το δημόσιο και αφού τις αξιολογήσει, αναλαμβάνει να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Έτσι, δεν κρίνεται αναγκαία η κυκλοφορία στους δρόμους, με τον συνωστισμό στις αγορές, τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ να αποφεύγεται.

Πρόκειται σίγουρα για μία πρωτοβουλία που αξίζει το χειροκρότημα όλων μας…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook