Μπορεί να βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες της άνοιξης, ωστόσο ακόμα ελλοχεύει ο  κίνδυνος  των εποχιακών ιώσεων και φυσικά της Μηνιγγίτιδας Β.

Με αφορμή τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη νόσος παρουσιάζει εποχική έξαρση το χειμώνα αλλά και μέσα στην άνοιξη, επιβάλλεται να είμαστε προετοιμασμένοι…

Σίγουρα το τελευταίο διάστημα μονοπωλεί την επικαιρότητα αλλά και την καθημερινότητα μας, το ζήτημα του κορωνοϊού (δικαιολογημένα άλλωστε), θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν εκδηλώνεται επιθετικά στα παιδιά. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τη Μηνιγγίτιδα Β, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη για όλες τις νεαρές ηλικίες.

Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος η οποία δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να προσβάλλει μωρά, νήπια, εφήβους, καθώς και νεαρούς ενήλικες. Εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Μάλιστα εκτιμάται ότι 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης και μπορεί εύκολα να μας ξεγελάσει. Yψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία ή κάποιο αιμορραγικό εξάνθημα, είναι δυνατόν να δημιουργήσουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως η νόσος το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Μόνη λύση ο εμβολιασμός

Αυτές τις μέρες λοιπόν, αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η ανάγκη ενημέρωσης των γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της νόσου.

Οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούν τον παιδίατρο τους και να ενημερωθούν για τη νόσο και την σημασία της. Οφείλουν και πρέπει να προστατέψουν τα παιδιά τους από αυτά που μπορούν και ο εμβολιασμός αποτελεί το μοναδικό τρόπο για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη κατά της Μηνιγγίτιδας Β.

Ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών καθίσταται επιτακτικός ειδικά για τα βρέφη και τα νήπια που αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες, ενώ ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Ο εμβολιασμός  μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Είναι ώρα λοιπόν να δράσουμε όλοι υπεύθυνα…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook