Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία. Ο Ευ.Βενιζέλος και η Αννα Διαμαντοπούλου επισήμαναν σε δραματικούς τόνους την σοβαρότητα της κατάστασης, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ζητώντας συνεννόηση προκειμένου να έχει ο πρωθυπουργός διαπραγματευτική ισχύ.

 Η υπουργός Παιδείας, που παρουσίασε πρόταση 5 σημείων, δέχθηκε τα βέλη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μ.Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Οικονομικών έγινε στόχος του Γ.Καρατζαφέρη. Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησαν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ.Χαλβατζής.

Μιλώντας στη συνεδρίαση, η Βάσω Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει το άρθρο 37, προκειμένου να καταβληθεί η 6η δόση.
Συγκεκριμένα, η Αννα Διαμαντοπούλου κατέθεσε πρόταση με πέντε σημεία, λέγοντας: «Αν συμφωνήσουμε ότι ναι, θα μείνουμε στο ευρώ με όρους εθνικής κυριαρχίας, ότι θα παλέψουμε για να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική, ότι θα εγγυηθούμε καταθέσεις και ασφαλιστικά ταμεία και ότι θα κάνουμε ότι χρειάζεται για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ένα πλαίσιο που μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι».

Τόνισε, δε, ότι η χώρα κινδυνεύει να μην λάβει την 6η δόση και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «εύκολες κορώνες». «Εμείς την ευθύνη αυτή, να μην πάρουμε τα χρήματα, δεν μπορούμε να την πάρουμε» τόνισε και σημείωσε ότι «δεν θέλουμε τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά θέλουμε στήριξη έστω και αυτές τις λίγες ημέρες έως την διαπραγμάτευση της Κυριακής, για να πάει ο πρωθυπουργός σε αυτήν με ισχύ».

«Αν οι προτάσεις είναι της κυβέρνησης να τις συζητήσουμε, αν είναι της κυρίας Διαμαντοπούλου δεν ενδιαφέρουν κανέναν», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε: «Δεν μας ενδιαφέρουν οι θέσεις σας, αλλά να έχουν τα παιδιά μας βιβλία στα σχολεία, αυτή είναι η δουλειά σας και όχι να κατεβάζετε πλατφόρμες στη Βουλή».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «για να επιτύχουμε στη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να έχουμε εισιτήριο αξιοπιστίας και εισιτήριο αξιοπιστίας είναι η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου σε όλα τα άρθρα του. Εάν το πολυνομοσχέδιο δεν υπερψηφιστεί δεν χρειάζεται να πάμε καν στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής».

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον κ. Καρατζαφέρη να κάνει την υπέρβαση, στηρίζοντας το πολυνομοσχέδιο, όπως είχε κάνει με το Μεσοπρόθεσμο, ζητώντας του να μην τον πτοεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης απαντώντας, ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης έως τη Δευτέρα. «Κάντε εσείς την υπέρβαση να παραιτηθείτε και θα κάνουμε κι εμείς τη δική μας. Αλλά δεν την κάνετε γιατί η καρέκλα είναι γλυκιά. Πείτε ότι θα παραιτηθείτε τη Δευτέρα κι ερχόμαστε μαζί σας στις Βρυξέλλες» τόνισε.

Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε, δε, από τον υπουργό Οικονομικών να συντονίσει το λόγο του με εκείνον της Αννας Διαμαντοπούλου, ενώ αναφερόμενος στις αποτυχημένες επαφές του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ είπε για τον Γ.Παπανδρέου: «Αν δεν είναι καλός στην τακτική στο εσωτερικό, τι με πείθει ότι είναι καλός στο εξωτερικό;»

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο έγκλημα από αυτό της παράλειψης λυτρώσεως της χώρας από την κατάρρευση, αυτό είναι έγκλημα καθοσιώσεως. Δεν είναι ώρα να ακολουθούμε τακτική μια στο καρφί και μια στο πέταλο» απάντησε ο Ευ.Βενιζέλος.

(in.gr)

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγορώντας την ότι είναι επικίνδυνη γιατί καταστρέφει μέρα με τη μέρα τον τόπο και το λαό.

Για ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής διαμηνύοντας: «Να είναι σίγουροι όσοι είναι κλεισμένοι στους γυάλινους πύργους ότι οι πύργοι αυτοί θα θρυμματιστούν».

Ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκουσης ζήτησε από όλους, σε μια ιστορική στιγμή όπως αυτή, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εξήγησε πως είναι ανάγκη να πατήσει η χώρα γκάζι, γιατί βρίσκεται πάνω στις γραμμές του τρένου.

Απαντώντας, ο Μ.Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Προσέξτε μόνο, πατώντας το γκάζι, μην έχετε βάλει την όπισθεν» και πρόσθεσε: «Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Αναλαμβάνουμε όλα τα χρέη πριν από το \’81, εκείνα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και τα τελευταία του Κ.Καραμανλή. Σύνολο 15 δισ. ευρώ. Να αναλάβετε κι εσείς όλα τα υπόλοιπα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook