Τραυματίστηκε ; Σκοτώθηκε ; Αιχμαλωτίστηκε ; Οργιο φημών για την τύχη του Μουαμάρ Καντάφι έχει ξεσπάσει μετά την – ανεπιβεβαίωτη προς το παρόν – πληροφορία ότι ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι συνελήφθη τραυματισμένος σοβαρά. Αργότερα, εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης «επιβεβαίωσε» τον θάνατό του, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα διεθνή πρακτορεία δεν μπορούσαν να το επιβεβαιώσουν αρχικά.

Στη μάχη φέρεται να έπεσε νεκρός και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του πρώην ηγέτη. Επιβεβαιώνει το ΝΑΤΟ ότι αεροσκάφη του χτύπησαν αυτοκινητοπομπή κανταφικών το πρωί της Πέμπτης κοντά στη Σύρτη.

\"http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/10/20/article-2051361-0E74CF5100000578-673_634x459.jpg\"
Αυτή είναι η φωτογραφία -από κινητό τηλέφωνο- που κυκλοφόρησε μετά από την είδηση ότι ο τραυματισμένος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι, συνελήφθη

Σε λαγούμι σαν τον Σαντάμ Χουσείν φαίνεται ότι συνελήφθη και τραυματίστηκε σοβαρά ο Μουαμάρ Καντάφι, σε επιχείρηση των ανταρτών στην γενέτειρα του συνταγματάρχη και τελευταίο του προπύργιο, την Σίρτη. Διοικητές των μεταβατικών αρχών της Λιβύη ανακοίνωσαν τη σύλληψη, η οποία αρχικώς δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

\"http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/10/20/article-2051361-0E74EA6D00000578-623_634x459.jpg\"

Η είδηση μεταδόθηκε αφότου οι δυνάμεις των ανταρτών ανακοίνωσαν ότι ανέλαβαν τον έλεγχο της Σίρτης. Ενας στρατιώτης των κυβερνητικών δυνάμεων είπε ότι ο Καντάφι κρυβόταν σε ένα λαγούμι και φώναζε \”Μην πυροβολείτε, μην πυροβολείτε\”.

\”Συνελήφθη. Εχει τραυματιστεί και στα δύο πόδια. Τον πήραν με ασθενοφόρο\”, είπε στο πρακτορείο Reuters ο Αμπντέλ Ματζίντ, αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) της Λιβύης. Πρόσθεσε ότι ο Καντάφι συνελήφθη τα ξημερώματα, καθώς επιχειρούσε να διαφύγει σε ένα κομβόι που δέχθηκε επίθεση από πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

\"http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/10/20/article-2051361-0E74ACE500000578-996_634x382.jpg\"

Το γαλλικό πρακτορείο επικαλείται έναν άλλον αξιωματούχο του NTC, που είπε ότι ο Καντάφι έχει συλληφθεί στη Σίρτη και \”φέρει σοβαρά τραύματα, αλλά αναπνέει ακόμη\”.

Ο ανώτατος στ\"http://static.doldigital.net/webstatic/2FB1A9100332E23BF21121C66BF7C664.jpg\"ρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων του NTC είπε τηλεφωνικώς στο Reuters ότι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Καντάφι, ο Αμπου Μπακρ Γιουνούς Τζαμπρ σκοτώθηκε στη διάρκεια της επιχείρησης για τη σύλληψη του πρώην ηγέτη της Λιβύης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε αρχικά την είδηση. Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει τώρα να αποφασίσει για την τύχη του Καντάφι.

Ο συνταγματάρχης ανήλθε στην εξουσία με αναίμακτο πραξικόπημα κατά του βασιλιά Ιντρίς, το 1969. Ανετράπη στην εξέγερση που άρχισε τον Φεβρουάριο. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψή του.
Από παρίας και αρχιτρομοκράτης, ο Μουαμάρ Καντάφι έφτασε να σφίξει το χέρι του Μπαράκ Ομπάμα πριν από δύο χρόνια στη σύνοδο του G20. Πραγματοποίησε ιστορικές επισκέψεις στη Ρώμη και τη Μόσχα, και προσέγγισε την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες αποκηρύσσοντας την τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής. Καταβάλλοντας τις αποζημιώσεις για την βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι έκλεισε άλλο ένα δύσκολο κεφάλαιο στις σχέσεις με τη Δύση.

Σε αντάλλαγμα, η διεθνής κοινότητα αποκατέστησε τις σχέσεις με το καθεστώς του, κάνοντας τα στραβά μάτια στις επιδόσεις του στα ανθρώπινα δικαιώματα μπροστά στον πακτωλό των δισεκατομμυρίων που φέρνουν οι μπίζνες με την Λιβύη.

(Βήμα)


 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook