Οι Ινδιάνοι αναμένεται να γίνουν δεκτοί σήμερα από τον πρόεδρο Έβο Μοράλες, ο οποίος αποφάσισε την Τρίτη το βράδυ να τους καλέσει σε διάλογο, παρότι για εβδομάδες, αρνούνταν να τους συναντήσει.

«Θα δούμε αν ο πρόεδρος Μοράλες είναι έτοιμος ν’ ανταποκριθεί σε όσα ζητάμε», δήλωσε ο Φερνάντο Βάργκας, ένας από τους αρχηγούς των αυτόχθονων, οι οποίοι όρισαν χθες ομάδες που θα παρέμεναν όλη τη νύχτα έξω από την προεδρία.

\"\" «Θα μείνουμε εδώ (…) περιμένοντας τον πρόεδρο, ώσπου να αφιχθεί και να μας δεχθεί. Θα τον περιμένουμε εδώ», δήλωσε χθες βράδυ ο Βάργκας στην κρατική τηλεόραση.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους στις 15 Αυγούστου από το βορειοανατολικό Τρινιδάδ και φθάνοντας χθες στην πρωτεύουσα Λα Παζ, έγιναν δεκτοί από δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους.  Τους διαδηλωτές συνόδευαν εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, φωνάζοντας συνθήματα, τραγουδώντας, ανεμίζοντας τρίχρωμες σημαίες και κρατώντας το «patuju», ένα λουλούδι του Αμαζονίου, ένα από τα εθνικά σύμβολα της χώρας των Άνδεων.

Οι άνθρωποι αυτοί που αποκαλούνται «αυτόχθονες» της Βολιβίας, αξιώνουν την ακύρωση ενός σχεδίου διάνοιξης δρόμου 300 χλμ. που θα ενώνει δύο επαρχίες, ο οποίος θα διέρχεται, για 177 χλμ., μέσα από το φυσικό πάρκο Τιπνίς. Οι αυτόχθονες έχουν καταθέσει στη βολιβιανή κυβέρνηση μια λίστα 16 σημείων ζητώντας την προστασία του φυσικού περιβάλλοντας στο οποίο ζουν. Εκτός από την αποψίλωση των δασών που θα προκληθεί από το έργο, οι Ινδιάνοι φοβούνται την άφιξη καλλιεργητών κόκας καθώς και την εγκατάσταση επιχειρήσεων εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μέσα στο φυσικό πάρκο Τιπνίς, έκτασης ενός εκατομμυρίου εκταρίων, που αποτελεί προγονική γη 50.000 Ινδιάνων.

\"\" «Ήρθαμε να πούμε στην κυβέρνηση ότι θα παραμείνουμε ανυποχώρητοι όσον αφορά στα 16 σημεία που έχουμε θέσει. Όσο για τον δρόμο, μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς να περάσσει από το Τιπνίς. Η μάνα-γη, οι προστατευόμενες ζώνες και οι ιθαγενείς δεν είναι δυνατό να καταστραφούν από την κυβέρνηση ενός Ινδιάνου», δήλωσε ο Φ. Βάρκγας.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, η πομπή των διαδηλωτών δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία, η οποία επιχείρησε να τους διασπάσει και να τους διαλύσει. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό υπήρξαν 74 τραυματίες.

Αντιμέτωπος με την πίεση των διαδηλωτών, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας, ανέβαλε το σχέδιο στις αρχές Οκτωβρίου και υποσχέθηκε συνομιλίες με τις περιοχές που αφορά.

(enet)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook