Πέντε νέοι θάνατοι, 104 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νότια Κορέα – Ένας νέος θάνατος στο Μεξικό, έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στην ηπειρωτική Κίνα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορονοϊού το 24ωρο που ήρθη το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, όμως τα κρούσματα που οι κινεζικές αρχές χαρακτηρίζουν «εισαγόμενα» αυξήθηκαν, ενώ το Πεκίνο εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα για την αποτροπή της αναζωπύρωσης της εξάπλωσης.

Ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, εντοπίστηκαν 67 νέα κρούσματα, από 47 την προηγουμένη, σε όλες τις περιπτώσεις άνθρωποι που επέστρεψαν από το εξωτερικό, ενημέρωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε σήμερα.

Το σύνολο των κρουσμάτων αυξήθηκε έτσι στα 81.285.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι χθες Τετάρτη, με το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στην ηπειρωτική Κίνα να ανέρχεται πλέον σε 3.287.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σαγκάη (18), στην περιφέρεια Έσω Μογγολία (12) και στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ (11).

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι τις τελευταίες ημέρες θεαματικά χαμηλότερος συγκρινόμενος με τον Φεβρουάριο, όταν η εξάπλωση του κορονοϊού κορυφωνόταν, γεγονός που επιτρέπει στο Πεκίνο να προωθήσει την επανεκκίνηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Ένας νέος θάνατος, 70 νέα κρούσματα στο Μεξικό -Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναστέλλει όλες τις μη απολύτως απαραίτητες δραστηριότητες

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού αποφάσισε να ανασταλούν όλες οι μη απολύτως αναγκαίες δραστηριότητες από σήμερα Πέμπτη, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, στο πλαίσιο των μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Οι αρχές του Μεξικού κατέγραψαν μέχρι χθες συνολικά 475 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, έναντι 405 την Τρίτη, και έξι θανάτους από την ασθένεια COVID-19, έναντι 5.

Στο μεταξύ, στη χώρα εκφράζονται ανησυχίες για κύμα λεηλασιών, μετά τις κλοπές που έκαναν κακοποιοί σε καταστήματα που έκλεισαν καθώς και τις αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που καλούν σε πλιάτσικο. Η αστυνομία της πρωτεύουσας συνέλαβε το βράδυ της Τρίτης 10 ανθρώπους σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για απόπειρες ληστειών καταστημάτων σε τέσσερις συνοικίες.

Οι αρχές καθησυχάζουν τους πολίτες, διαβεβαιώνοντας πως δεν αναμένουν κύμα λεηλασιών και ότι ο εφοδιασμός με τρόφιμα και φάρμακα είναι εγγυημένος.

Η δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούδια Σέινμπαουμ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι αρχές πλέον «παρακολουθούν μόνιμα» τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίζουν «καλέσματα» σε λεηλασίες. Πρόσθεσε πως οι κλοπές τηλεοράσεων, καταναλωτικών ηλεκτρονικών και παρόμοιων ειδών «δεν έχουν καμία σχέση» με τη φτώχεια.

Καταστηματάρχες εκφράζουν ανησυχία και προειδοποιούν πως κακοποιοί σχεδιάζουν μαζικές κλοπές μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως η πλατφόρμα WhatsApp. «Εν μέσω αυτής της πανδημίας (…), είναι απίστευτο το γεγονός ότι ορισμένοι οργανώνουν λεηλασίες», είπε ιδιοκτήτης καταστήματος στην πολιτεία του Μεξικού. «Απευθύνω έκκληση στις αρχές να επαγρυπνούν, διότι πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων φοβούνται πως θα υποστούν επίθεση από άρπαγες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πέντε νέοι θάνατοι, 104 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν 104 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, με το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν να φθάνει πλέον τους 9.241, ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας αυξήθηκε κατά 5, με τους ασθενείς που υπέκυψαν στη χώρα της Ασίας που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα μετά την ηπειρωτική Κίνα να ανέρχονται πλέον σε 131.

Κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης στη Βολιβία

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας κήρυξε χθες Τετάρτη κατάσταση υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, για να «τηρηθεί η καραντίνα» που έθεσε σε εφαρμογή την Κυριακή, στο πλαίσιο των προσπαθειών επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Από αύριο [σ.σ. σήμερα] Πέμπτη 26η Μαρτίου στις 00:00 [σ.σ. τοπική ώρα· 06:00 ώρα Ελλάδας], τίθεται σε ισχύ κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης (…) ως την 15η Απριλίου», ανακοίνωσε η μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες.

Το μέτρο συνεπάγεται την ευρύτερη εμπλοκή του στρατού και της αστυνομίας στην επιτήρηση και τον έλεγχο της καραντίνας αλλά και το κλείσιμο των συνόρων, διευκρίνισε.

Μόνο ένα μέλος κάθε οικογένειας θα δικαιούται να βγαίνει από το σπίτι, για να κάνει προμήθειες σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο εγκλεισμός θα είναι απόλυτος τα Σαββατοκύριακα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Παρότι η καραντίνα τέθηκε σε εφαρμογή την Κυριακή, μεγάλο μέρος του πληθυσμού επέδειξε πλήρη ανυπακοή.

Οι εκλογές της 3ης Μαΐου, στις οποίες επρόκειτο να αναδειχθεί ο διάδοχος του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση καταγγέλλοντας πραξικόπημα, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

Στη Βολιβία, χώρα με 11 εκατομμύρια κατοίκους, έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα 38 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook