Στο Λονδίνο του 1890, δυο φίλοι νεαροί χρησιμοποιούν το ψευδώνυμο «Ερνέστος» για τους γνωστούς… σκανδαλιάρικους λόγους των ανδρών της εποχής. Αυτό το όνομα αρχίζει να τους δημιουργεί προβλήματα όταν ερωτεύονται δυο γυναίκες που η κάθε μια τους θεωρεί το όνομα Ερνέστος, ως το μεγαλύτερο προσόν εκείνου που το κατέχει, αφού παραπέμπει αυτόματα σε σοβαρότητα και άμεμπτο ήθος του προσώπου που το φέρει. Βλέπετε η αγγλική λέξη Earnestness, συνεπάγεται σοβαρότητα και ειλικρίνεια, στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν ο Oscar Wilde με τον τίτλο «Τhe importance of  being Earnest» κάνει ένα λογοπαίγνιο με την επισημότητα, τον στόμφο, τον εφησυχασμό και την αυταρέσκεια, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της βικτωριανής εποχής. Έκτοτε, η παραμυθία της σοβαροφάνειας αποτελεί άριστο διαβατήριο για οικονομική, κοινωνική και δυστυχώς πολιτική καταξίωση που μόνο δεινά έφερε στην οικουμένη.

Κάνοντας το χρονικό άλμα στην εποχή μας και έχοντας πολλά υποφέρει από κούφιους, μα με αυστηρό και περισπούδαστο ύφος ανθρώπους, μετά από πολλά χρόνια ανακαλύπτουμε την πραγματική αξία της σοβαρότητας. Ας μην ανησυχούμε, στον «αγώνα» δεν είμαστε μόνοι μας, θύματα της ελαφρότητας των «πολύ σοβαρών»  ανθρώπων έπεσαν έθνη μεγάλα όπως η ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία και άλλες πολλές. Αναφέρω τις τρεις παραπάνω γιατί όλα δείχνουν πως θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα για αυτές τους επιλογές, τώρα που το θέμα πια δεν είναι απλά πολιτικό ή οικονομικό, μα κυριολεκτικά ζωής ή θανάτου.

Αντίθετα και εν πολλοίς αναπάντεχα, στη χώρα μας δείχνουμε να αλλάζουμε συνήθειες και εκεί που κρεμόμασταν από τα χείλη κάθε μασκαρά που μας έταζε λαγούς με πετραχήλια τώρα ευλαβικώς ακούμε ανθρώπους σαν τον γιατρό κύριο Τσιόδρα, έναν άνθρωπο «με διακριτική εμφάνιση, σχεδόν εξαντλημένος, αθλητικός, με ένα σήμα στο κομψό γκρι κοστούμι του με την επιγραφή “Μείνετε σπίτι”. Γκρίζα μαλλιά, στρογγυλά γυαλιά και απαλή φωνή». Τα παραπάνω έγραψε η γαλλική Le Figaro σε άρθρο με τίτλο: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο.

Αμέσως μετά τη διχόνοια και την καχυποψία, σαν μεγαλύτερο μειονέκτημα της φυλής αναμφίβολα είναι ο εγωισμός μας ο οποίος στην κακή του εκδοχή (γιατί υπάρχει και η καλή που έχει γεννήσει ήρωες), μας υποχρεώνει να διατυπώνουμε γνώμη επί παντός επιστητού. Και άμα διατυπώσουμε άποψη… ευκολότερα θα βγει ο ήλιος από τα Χανιά παρά να παραδεχτούμε το λάθος μας. Αυτό ακριβώς το αδύνατο σημείο μας γνωρίζουν και εκμεταλλεύονται όλων των εποχών οι πονηροί, που μετατρέποντας πολύπλοκες καταστάσεις σε «πενηνταράκια» τσουβαλιάζουν ανθρώπους κατά βάση αγαθούς, μα με δίψα μεγάλη να δείξουν πως ξέρουν «κάτι παραπάνω». Είναι και αυτή η ροπή μας στο μεταφυσικό…

Για να αλλάξει η κοινωνία μας πρέπει να κρατήσει τα καλά και να αλλάξει τα κακά. Η αναμέτρηση μας με την πανδημία δείχνει ότι μπορούμε. Μακάρι.

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Director of Operations

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook