Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έδωσε προθεσμία δέκα ημερών στην ΕΕ να βρει μια ικανοποιητική λύση για την έκτακτη οικονομική κατάσταση που βιώνουν  λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού όλες οι χώρες.

«Σε συμφωνία με τον [Ισπανό πρωθυπουργό] Σάντσεθ αναθέτουμε στους πέντε προέδρους την αποστολή να επιστρέψουν να επανέλθουν σε δέκα μέρες με μια πρόταση», τόνισε ο Κόντε. Ευχαρίστησε για τη δουλειά που έγινε ως τώρα, αλλά απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, γράφει ο ιταλικός Τύπος, καθιστώντας σαφές ότι ουδείς σκέφτεται μια αμοιβαιοποίηση του δημοσίου χρέους. Κάθε χώρα, τόνισε, είναι υπεύθυνη για το κρατικός της χρέος και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

«Κλείσαμε το 2019 μ’ ένα έλλειμμα έναντι του ΑΕΠ της τάξης του 1,6% αντί για το προγραμματισμένο 2,2%», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι το θέμα είναι να υπάρξει μια αντίδραση με καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, που είναι πραγματικά κατάλληλα «για να αντιδράσουμε σ’ έναν πόλεμου που πρέπει να κάνουμε μαζί για να νικήσουμε το συντομότερο δυνατό. Το χρωστάμε στους πολίτες μας και τελικά και στην ίδια την Ευρώπη. Τι θα πούμε στους πολίτες μας αν η Ευρώπη δεν αποδειχθεί  ικανή να δώσει μια ενιαία, ισχυρή και συνεκτική απάντηση ενόψει ενός απρόβλεπτου συμμετρικού σοκ; Πώς μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν και τα οποία δημιουργήθηκαν για παρεμβάσεις περιπτώσεις ασύμμετρων σοκ για τις οικονομικές εντάσεις που αφορούσαν μεμονωμένες χώρες είναι επαρκή για αυτό το συμμετρικό σοκ που έχει τόσο καταστροφικές επιπτώσεις. Αν σκέφτεται κανείς για τους μηχανισμούς προστασίας που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν, το λέω ξεκάθαρα: μην μπαίνετε στον κόπο, κρατήστε τα, γιατί η Ιταλία δεν τα χρειάζεται!», διεμήνυσε.

Κόντε: Εγιναν σημαντικές παρεμβάσεις από Μητσοτάκη, Μακρόν, Κόστα, Μπετέλ
Από το πρωθυπουργικό γραφείο της Ιταλίας είπαν, σύμφωνα με την Corriere della Sera, ότι έγιναν σημαντικές τοποθετήσεις από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ, τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα, τον Λουξεμβούργιο Ξαβιέ Μπετέλ. Αλλά ο Κόντε κατέληξε: «Οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι τους επόμενους μήνες, αλλά αύριο το πρωί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την τηλεδιάσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Εμανουέλ Μακρόν και 7 ακόμη ηγέτες της ΕΕ επέμειναν στα όσα ανέφεραν σε επιστολή τους, προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ και κάλεσαν την Ενωση να δημιουργήσει ομόλογα-corona για να διαθέσει σημαντικά κονδύλια μπροστά στην υγειονομική κρίση. Η ιδέα του ευρωομολόγου είχε βρει αντίθετη, παλιότερα, τη Γερμανία, και άλλες χώρες του βορρά.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook