Το άθλημα που ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει – Μοναδικές εικόνες μέσα από drone που τρέχουν σε απίστευτες ταχύτητες

Το FPV racing είναι ένα άθλημα που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό και στην Ελλάδα με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να ασχολούνται με το first person view racing (fpv racing), δηλαδή μικρά και γρήγορα drones τα οποία μεταδίδουν μοναδικές εικόνες ενώ κινούνται σε μεγάλες ταχύτητες.

Όπως εξήγησε στο flashnews.gr, o Χανιώτης FPV racer, Κωνσταντίνος Γδοντάκης, ο οποίος ασχολείται με το συγκεκριμένο άθλημα από το 2014, αλλά και με τον αερομοντελισμο πάνω από 20 χρόνια, «υπάρχουν τετρακόπτερα με κάμερα που απλά καταγράφουν την πτήση ενώ υπάρχουν και τετρακόπτερα με κάμερα που μπορούν να μεταδώσουν την εικόνα ασύρματα. Την εικόνα την μεταδίδουν είτε μέσω ενός monitor, είτε ενός smartphone είτε σε γυαλιά. Αυτά που μπορούν να μεταδώσουν την εικόνα είναι τα FPV. Για την απόλυτη εμπειρία FPV πρέπει να φορεθούν γυαλιά».

Γρήγορες ταχύτητες και αγώνες FPV racing

Τα FPV έχουν τη δυνατότητα να κινούνται σε ταχύτητες που μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τα 200χλμ/ώρα. Το FPV racing, στην Ελλάδα ήρθε το 2014, ενώ στο εξωτερικό είναι αρκετά πιο διαδεδομένο και ασχολούνται πάρα πολλοί άνθρωποι με αυτό. Στις ΗΠΑ, διεξάγονται πρωταθλήματα, αλλά και σε άλλες χώρες, ενώ μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια προβάλουν τους αγώνες σε ζωντανή μετάδοση. Οι αγώνες FPV, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς τέσσερις με πέντε πιλότοι, πιλοτάρουν ταυτόχρονα τα drone σε πίστες με εμπόδια.

Οι πίστες είναι ειδικά διαμορφωμένες, υπάρχουν πύλες, σημαίες για την διαδρομή ακόμα και φυσικά εμπόδια όπως δέντρα. Οι πίστες είναι συνήθως γήπεδα, αποθήκες, εγκαταλλελημένα κτίρια αλλά και φυσικά μέρη (πχ. Δάση). Στην Ελλάδα, γίνονται αγώνες κάθε χρόνο καθώς το FPV, είναι πλέον άθλημα που κατατάσσεται στον αερομοντελισμό. Όσοι προκρίνονται συμμετέχουν στα παγκόσμια πρωταθλήματα. «Στα Χανιά είμαστε μέχρι στιγμής οκτώ άτομα που ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο άθλημα και θέλουμε η ομάδας μας να μεγαλώσει», τονίζει ο Κωνσταντίνος, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε αγώνες FPV, στην Ελλάδα.

Είναι το FPV ένα ακριβό χόμπι;

Ο Κωνσταντίνος εξηγεί, ότι κάποιος που θέλει να ξεκινήσει FPV το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να κατεβάσει ένα από τα free simulators που υπάρχουν και να εξασκηθεί, να συλλέξει, όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί απο βίντεο στο youtube, forums και σχετικές ομάδες στο facebook, όπου μπορεί να απευθυνθεί για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά την αγορά και την κατασκευή ενός drone. «Θέλει πολύ καλή έρευνα αγοράς για αποφυγή μη συμβατών ή και περιττών εξαρτημάτων.

Ο εξοπλισμός αποτελείται από το σκάφος (σκελετός, μοτέρ, έλικες, εγκέφαλο πτήσης, κάμερα με βιντεο-πομπό), τηλεκατεύθυνση και μια οπτική συσκευή (γυαλιά ή μόνιτορ) για την μετάδοση εικόνας. Ένας καλός φορτιστής και μερικές μπαταρίες είναι τα απαραίτητα για να ξεκινήσεις. Ένα drone μπορεί να κοστίσει από 250 ευρώ μέχρι και 2.000-3.000 ευρώ».

Που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί αν θέλει να ασχοληθεί με το FPV

Εκτός από πολλά forum  στα αγγλικά με πληθώρα πληροφοριών, σχεδόν ολόκληρη η ελληνική κοινότητα ειναι στο facebook, Fpv racing Greece (https://www.facebook.com/groups/fpvgreeceracing) το οποιο είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο fpv racing  group της Ελλαδας. «Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη απ’ όλους προς τους νέους και όλοι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε οποιαδήποτε απορία ώστε να  γίνουμε περισσότεροι και να εξελιχθούμε. Για όσους είναι Κρητικοί ή και Χανιώτες και θέλουν να ασχοληθούν, θα μπουν στην μεγάλη ομάδα του fpv racing Greece και από εκεί θα γνωριστούν με τους ντόπιους».

Ο Κωνσταντίνος Γδοντάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook